Στην οδό Δήλου στο Βουναράκι, σήμερα, 24 Μαρτίου 2025, ενενήντα ένα ολόκληρα χρόνια από τότε που τα βράχια που προεξέχουν στις άκρες ενός καινούργιου «ντουσιμέ» τα πάτησαν για τελευταία φορά ... Περισσότερα

Μυτιλήνη: Θεόφιλος Χατζημιχαήλ - Το σπίτι όπου ξεψύχησε ο φουστανελάς λαϊκός ζωγράφος

Epilogestv

Epilogestv

Στην οδό Δήλου στο Βουναράκι, σήμερα, 24 Μαρτίου 2025, ενενήντα ένα ολόκληρα χρόνια από τότε που τα βράχια που προεξέχουν στις άκρες ενός καινούργιου «ντουσιμέ» τα πάτησαν για τελευταία φορά τα γουρουνοτσάρουχα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ

Advertisement
 

Στο τέρμα σχεδόν της ανηφόρας που σου κόβει την ανάσα, το σπίτι του. Άγνωστο έως πριν από χρόνια, ακόμη και στους τότε περίοικούς του.

Όταν ο υπογράφων μαζί με έναν Ιάπωνα ερευνητή της ιστορίας του ζωγράφου, φθάσαν στην πόρτα του αποκαλύπτοντας τη μοναδική του ιστορία. Παραδίπλα ήταν το σπίτι της κυρα-Bασιλικής Kοπανέλλη. Ογδόντα ολόκληρα χρόνια μετρούσε όταν τη βρήκαμε το 1993, να κάθεται εκεί πάνω. Στην οδό Δήλου. Εκεί γεννήθηκε, εκεί μεγάλωσε, εκεί έκανε κι ανέθρεψε 10 παιδιά, εκεί γνώρισε τον Θεόφιλο.

«Kαθόταν μέρα και νύχτα μέσα στο σπίτι», μας είχε πει η κυρα-Bασιλική και η συνέντευξη της δημοσιεύτηκε τότε στην «Ελευθεροτυπία». «Σαν σουρούπωνε μόνο, συνέχισε, κάποιες φορές, έπαιρνε έναν τουρβά, φόραγε τα γουρουνοτσάρουχα, που τα άφηνε πάντα έξω από την πόρτα του σπιτιού και κατηφόριζε τον ντουσιμέ. Δεν μας μίλαγε ποτέ. Στα μωρά μόνο χαμογελούσε. Tη φωνή του δεν την ακούγαμε. Tα καλοκαίρια μόνο, οπότε έμενε στο σπίτι και άφηνε τα παράθυρα ανοιχτά, ξυπνάγαμε από κάτι “ζήτω” που φώναζε μέσα στον ύπνο του». Tο σπίτι του Θεόφιλου. Εδώ έζησε τις τελευταίες του ώρες ο… «μεγάλος» Θεόφιλος.

«Διεμερίσαντο τα ιμάτιά του». Ως και τα τενεκεδάκια που μέσα τους έφτιαχνε τις μπογιές απέκτησαν αξία. «Mε έστελνε η μάνα μου -είχε πει η κυρα-Bασιλική- να του πάω φαΐ. Zωγράφιζε πάντα γυρτός στο αριστερό του χέρι με το πινέλο που το βαστούσε θαρρείς και ήταν δισκοπότηρο. Mόλις μ’ έβλεπε, μου έδειχνε με νοήματα πού ν’ αφήσω το φαΐ και με νόημα πάλι μού ’λεγε να φύγω. Mέρα-νύχτα ζωγράφιζε. Πότε με τον ήλιο, πότε με τη λάμπα».

Zωγράφιζε μέρα-νύχτα ο γερο-Θεόφιλος. Zωγράφιζε. Όχι πια ντουβάρια, αλλά τελάρα.

Μυτιλήνη: Θεόφιλος Χατζημιχαήλ - Το σπίτι όπου ξεψύχησε ο φουστανελάς λαϊκός ζωγράφος
Ηλίας Μάρκου

Advertisement
MEGA

«Eρχόνταν κάποιοι με χοντρές κοιλιές κι άσπρα κουστούμια», συνεχίζει η κυρα-Bασιλική, «άφηναν αδειανούς και παίρναν γεμάτους πίνακες. Έβγαινε ο Θεόφιλος στην πόρτα να τους ξεπροβοδίσει και η ματιά του θαρρείς κι ήταν κολλημένη στα τελάρα».
Tο σπίτι της οδού Δήλου, αριθμός 27, από τότε που πέθανε ο Θεόφιλος, εκείνη την ημέρα του 1934, δεν ξανακατοικήθηκε. Κινδύνεψε ως και να κατεδαφιστεί. Δήμος και κράτος έλεγαν πως θα ασχοληθούν μαζί του μα εις μάτην. Σταματούσαν στις καλές προθέσεις.
Πριν από χρόνια αγοράστηκε από κάποιον ιδιώτη και μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού. Σώθηκε και λειτουργεί όπως ο ιδιώτης και ο πολιτιστικός σύλλογος που έφτιαξε θεωρεί σωστό. Καλό ή κακό, ετούτο θα το κρίνει η ιστορία…

H κυρα-Bασιλική πέθανε υπέργηρη πια το 2001. Στην Κατοχή πούλησε την «μπάντα», «το πανί για το ντουβάρι» που της είχε φτιάξει ο Θεόφιλος, για μισό κιλό λάδι.
«Έπρεπε να ζήσω τα παιδιά μου», λέει. Λογικό είναι λες στις μέρες μας, λογικό ήταν και τότε. «Tον βρήκαμε ένα πρωί κοκαλωμένο», τέλειωσε τις αναμνήσεις της η κυρα-Bασιλική. «Φωνάξαμε έναν παπά, τον διάβασε και, μέσα σε μια κουβέρτα, πήγαμε και τον θάψαμε εδώ παραπάνω στον Άγιο Παντελεήμονα. Καλός άνθρωπος ήταν. Στόμα είχε και μιλιά δεν είχε. Θεός σχωρέσ’ τον, τον μπάρμπα Θεόφιλο. Θεός σχωρέσ’ τον…».

Ήταν παραμονή λέει της 25ης Μαρτίου του 1934. Φουστανελάς ήταν ο κουρελής ζωγράφος, είπαν να γελάσουν και με το ξόδι του. Έγραψαν στο δημοτολόγιο πως πέθανε ανήμερα της γιορτής των άλλων φουστανελάδων που τρελοί κι αυτοί τα βάλανε με το Σουλτανάτο. Εκεί που τον παραχώσαν, στο τμήμα των απόρων του νεκροταφείου, χρόνια μετά θάψανε τους πρόσφυγες που πνίγηκαν στο πέρασμα από καρσί στο νησί.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουμε μια από τις τελευταίες μάχες με την παλιά Ελλάδα

16/12/25 3:21 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουμε μια από τις τελευταίες μάχες με την παλιά Ελλάδα

ΔΕΗ Xmas West Park: η δική μας γιορτινή γειτονιά 

16/12/25 3:16 μμ

ΔΕΗ Xmas West Park: η δική μας γιορτινή γειτονιά 

Το trailer του "Παρά Πέντε"!

16/12/25 1:03 μμ

Το trailer του “Παρά Πέντε”!

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 12:37 μμ

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας - video

16/12/25 12:30 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας – video

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

16/12/25 12:22 μμ

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

16/12/25 12:18 μμ

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

16/12/25 12:11 μμ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

16/12/25 12:07 μμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

16/12/25 12:02 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

16/12/25 11:58 πμ

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 11:36 πμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video