Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα Masterplans από τις ερευνητικές ομάδες, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα κάθε νησιού

Μυτιλήνη: Παρουσιάστηκαν τα Πολιτιστικά Masterplans για τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος και Ικαρία

Epilogestv

Epilogestv

Τα Πολιτιστικά Masterplans για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος και Ικαρία, ένα καινοτόμο έργο στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσιάστηκαν σήμερα, Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Μέσα από επιτόπιες έρευνες, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις και συμμετοχικά εργαστήρια, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναδεικνύεται στα Πολιτιστικά Masterplans η πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε πόλης ή νησιού και προτείνονται στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και τη συνεργασία.

Ο παρών στην εκδήλωση υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, δήλωσε: «Με τη σημερινή παρουσίαση στη Λέσβο ολοκληρώνεται ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα του Εθνικού Σχεδίου Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Από την Κομοτηνή και τη Θράκη, στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, και τώρα στο Βόρειο Αιγαίο, διαμορφώνεται σταδιακά ένας νέος πολιτιστικός χάρτης της χώρας. Ένας χάρτης που δεν περιορίζεται στα μνημεία, αλλά επεκτείνεται στους ανθρώπους, στις κοινότητες, στη σύγχρονη δημιουργία και στη βιώσιμη προοπτική κάθε τόπου. Το Βόρειο Αιγαίο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για το πως η πολιτιστική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει αποκεντρωμένα, συμμετοχικά και με όραμα».

Ο Αθανάσιος Καλογερέσης, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, μίλησε στην εκδήλωση για τον ρόλο τού πολιτισμού στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και έκανε μια εισαγωγή στη μεθοδολογία του έργου και τα γενικά του ευρήματα.

Ο Νικόλας Καραχάλης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόνισε ότι η νησιωτικότητα ενισχύει τη μοναδικότητα της πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς κάθε νησί αποτελεί φορέα ιδιαίτερης ταυτότητας και έμπνευσης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου Μιχάλης Δήσσος, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, η αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Πρασίνου Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή, η αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Πολιτισμού Χίου Αναστασία Γαλάνη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λήμνου Δημήτρης Μπουλώτης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ανατολικής Σάμου Μαρία Κονδύλη- Πανουράκη και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Advertisement
MEGA

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα Masterplans από τις ερευνητικές ομάδες, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα κάθε νησιού και προτείνοντας στρατηγικές για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των νησιών.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή των Βαΐων - Σήμερα ψάλλεται η ακολουθία του Νυμφίου

04/04/26 7:32 μμ

Κυριακή των Βαΐων – Σήμερα ψάλλεται η ακολουθία του Νυμφίου

Η Ολομέλεια των προέδρων των ΔΣΕ καταδικάζει την συμπεριφορά της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην δίκη για τα Τέμπη

04/04/26 8:32 μμ

Η Ολομέλεια των προέδρων των ΔΣΕ καταδικάζει την συμπεριφορά της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην δίκη για τα Τέμπη

Ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκη για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento

04/04/26 8:26 μμ

Ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκη για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento

Το "τελεσίγραφο" προς το Ιράν λήγει σε 48 ώρες, υπενθυμίζει ο πρόεδρος Τραμπ

04/04/26 7:56 μμ

Το “τελεσίγραφο” προς το Ιράν λήγει σε 48 ώρες, υπενθυμίζει ο πρόεδρος Τραμπ

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν στη Δήμαρχο Σερρών παιδιά και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων

04/04/26 7:46 μμ

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν στη Δήμαρχο Σερρών παιδιά και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων

Σπηλιά της Αναλήψεως στο Αχλαδοχώρι Σερρών: Ένα μυστηριώδες σπήλαιο με άγνωστη ιστορία

04/04/26 7:39 μμ

Σπηλιά της Αναλήψεως στο Αχλαδοχώρι Σερρών: Ένα μυστηριώδες σπήλαιο με άγνωστη ιστορία

Πασχαλιά: Πώς να τη φυτέψετε και τι να προσέξετε

04/04/26 7:36 μμ

Πασχαλιά: Πώς να τη φυτέψετε και τι να προσέξετε

Γιατί τρώμε ψάρι την Κυριακή των Βαΐων

04/04/26 7:26 μμ

Γιατί τρώμε ψάρι την Κυριακή των Βαΐων

Βάψιμο αυγών με παντζάρια, κρεμμύδια, τσουκνίδα, μαϊντανό και άλλα φυσικά υλικά

04/04/26 7:17 μμ

Βάψιμο αυγών με παντζάρια, κρεμμύδια, τσουκνίδα, μαϊντανό και άλλα φυσικά υλικά

8 οικονομικές ιδέες για την πασχαλινή διακόσμηση στο σπίτι

04/04/26 7:12 μμ

8 οικονομικές ιδέες για την πασχαλινή διακόσμηση στο σπίτι

Κρίνο της κοιλάδας ή «Δάκρυ της Παναγιάς»: Σύμβολο καλής τύχης & γιατροσόφι για καρδιά και μνήμη

04/04/26 7:07 μμ

Φενγκ Σούι: 4 tips διακόσμησης για ένα τυχερό Πάσχα

Νεκρή γυναίκα στην Κόρινθο από κατάρρευση μπαλκονιού - video

04/04/26 6:51 μμ

Νεκρή γυναίκα στην Κόρινθο από κατάρρευση μπαλκονιού – video

Σχολιάστε

δέκα + δεκαπέντε =