Ν. Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα προσφέρει πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών
Date:
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει γενικότερα πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και αυτού της ‘Αμυνας. Ο τελευταίος εντάσσεται στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, εντός του οποίου αναπτύσσεται. Υπό αυτή την έννοια, η εντυπωσιακή επιστροφή της Ελλάδας από την οικονομική ύφεση στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας, ενισχύει την αισιοδοξία μας για το μέλλον της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, εγκαινίασε χθες Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, το ελληνικό περίπτερο στη διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού «AUSA 2002».
Για την ανάπτυξη της ελληνικής παρουσίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, ο Ν. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη συμβολή της άριστης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ «στα πεδία της άμυνας και της ασφάλειας».
«Πρόκειται», είπε, «για ένα τομέα των διμερών μας σχέσεων όπου έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος κατά τα τελευταία τρία χρόνια».
Υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές αμυντικές εταιρίες έχουν εξωστρεφή στρατηγική και προνομιακούς δεσμούς με γειτονικές χώρες που βρίσκονται σε φάση εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών τους».
«Ταυτόχρονα», συνέχισε, «συνιστούν ένα αναπόσπαστο σκέλος του ευρύτερου ελληνικού τομέα άμυνας και ασφάλειας, που είναι προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση των αναγκών ενός από τα πιο ευαίσθητα και δύσκολα στρατηγικά περιβάλλοντα στον κόσμο».
Δεν παρέλειψε, δε, να προσκαλέσει «όλους στην 2η DEFEA, τη διεθνή μας έκθεση άμυνας και ασφάλειας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Μαΐου 2023».
Όπως ανακοινώθηκε, η έκθεση πραγματοποιείται από 10 έως 12 Οκτωβρίου 2022 στην Ουάσιγκτον. Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, με την υποστήριξη του Οργανισμού Enterprise Greece και με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, ‘Αμυνας και Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ), δεκαπέντε ελληνικές αμυντικές εταιρίες, μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» συμμετέχουν στη φετινή αυτή ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της παγκοσμίως, προβάλλοντας τις δυνατότητες της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία με τη στιβαρή και συνεπή στήριξη της πολιτείας, αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό.
Στην παγκόσμια αυτή συνάντηση προβολής αμυντικού υλικού, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία περισσότερες από δέκα χώρες διοργανώνουν εθνικά περίπτερα, δημιουργούνται ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες και εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας προς όφελος τόσο των ελληνικών εταιρειών αμυντικών συστημάτων όσο και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Στο εθνικό περίπτερο ως εκθέτες συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και οι εταιρίες Aeroservices, Alpha Systems, DEFEA – Defence Exhibition Athensm, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), λ-Automata, SAS-Spirit Aeronautical Systems, Scytalys, Theon Sensors, Akmon, Althom Engineering, Altus LSA, Elfon, FEAC Engineering, HED Engineering και Miltech Hellas.
Στην τελετή εγκαινίων του ελληνικού περιπτέρου παρευρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Στρατού των ΗΠΑ αρμόδιος για Αμυντικές Εξαγωγές και Συνεργασία Patrick Mason, ο προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της «AUSA 2022» στρατηγός ε.α. Robert Brown, ο ελληνικής καταγωγής διοικητής των Δυνάμεων Στρατού των ΗΠΑ στρατηγός Andrew Peter Poppas, ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος και η εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Enterprise Greece Μπέττυ Αλεξανδροπούλου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΣ υποστράτηγος Αθανάσιος Δημητριάδης και οι διευθυντές της Διεύθυνσης Υποστήριξης (ΓΕΣ/Γ3) ταξίαρχος Θεόδωρος Ζήκος και της Διεύθυνσης Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού (ΓΕΣ/Δ2) ταξίαρχος Νικόλαος Γκρέτσας.
Εξάλλου, ο Ν. Χαρδαλιάς συμμετείχε ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής και στην τελετή έναρξης της «AUSA 2022» και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί εθνικά περίπτερα προβολής σύγχρονου εξοπλισμού, συστημάτων, προϊόντων και υλικών εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ και άλλων συμμετεχουσών χωρών, συνοδευόμενος από τον υπαρχηγό ΓΕΣ, τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και τον Έλληνα Ακόλουθο ‘Αμυνας στην Ουάσιγκτον.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ