Για την συνεχιζόμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ενημέρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε στο Συμβούλιο των ... Περισσότερα

Νίκος Χαρδαλιάς

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Για την συνεχιζόμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ενημέρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Advertisement
 

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας τον μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου 2022, αντίστοιχο της κρίσης του 2020 που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Τόνισε παράλληλα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι παράνομη και αναθεωρητική, στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, στο Συμβούλιο συζητήθηκαν η εφαρμογή της «Στρατηγικής Πυξίδας», με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα των αποστολών και επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και οι στρατιωτικές διαστάσεις και πτυχές ασφαλείας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά τη συζήτηση για τη «Στρατηγική Πυξίδα», ο υφυπουργός υπoγράμμισε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ πρέπει να στοχεύσουν και να καθορίζονται από το τετράπτυχο αξιοπιστία, ευκινησία, επιρροή και συνέχεια.

Επιβάλλεται συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων (ΚΠΑΑ) προκειμένου να καθοριστούν ανθρώπινοι, υλικοί και οικονομικοί πόροι αποστολών και επιχειρήσεων. Υπογραμμίζεται ότι δομή, σύνθεση και μέσα είναι απαραίτητα για εξασφάλιση ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας. Η βελτίωση ανθεκτικότητας πρέπει να στηριχθεί σε συλλογική εμπειρία δράσεων ΚΠΑΑ, ενώ η αξιοποίηση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη στο πλαίσιο δράσεων ΚΠΑΑ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω στη βάση ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ‘Αμυνας (EDA) κατά την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση, εντός του Οργανισμού «Κόμβου για την Καινοτομία στον τομέα της ‘Αμυνας ΕΕ» και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα ανάλυσης του EDA για τα κενά στις επενδύσεις του τομέα της Άμυνας ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις στον τομέα της ‘Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων (PESCO DF) που διαθέτει η ΕΕ για ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων και της Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης της ΕΕ και την κάλυψη των επενδυτικών κενών με έμφαση στις αμυντικές τεχνολογίες αιχμής, ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανθεκτικότητα της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων της ΕΕ και υπενθύμισε την Εθνική Δήλωση (της Ελλάδας) κατά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, περί ειδικής μεταχείρισης των αμυντικών δαπανών σε σχέση με δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οι αμυντικές μας δαπάνες υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.

Advertisement

Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, με την συμμετοχή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικωφ, μέσω τηλεδιασκέψεως, και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και στάθηκε αλληλέγγυα στον αγώνα του Ουκρανικού λαού.

Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας της Φινλανδίας και της Σουηδίας ανακοίνωσαν την απόφασή τους να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, γεγονός που χαιρετίστηκε από όλους τους υπουργούς Άμυνας, διότι θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Προσήλθαμε στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σταθερές και ξεκάθαρες απόψεις για την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και έτοιμες προτάσεις πάνω σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων, ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και των συνεργασιών καθώς και ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ανάπτυξη στρατηγικής κουλτούρας, αμυντικής αυτονομίας για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και καταδείξαμε με αποφασιστικότητα την απερίφραστη καταδίκη μας για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς. Τέλος, εκφράσαμε την αμέριστη υποστήριξή μας στα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία κατ’ εξοχήν αμυντική Συμμαχία, ώστε να εμπεδωθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

03/12/25 10:26 μμ

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική - Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

03/12/25 10:17 μμ

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική – Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

03/12/25 10:11 μμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

03/12/25 10:01 μμ

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 9:54 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

03/12/25 9:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

03/12/25 9:43 μμ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά, από αύριο, Πέμπτη 04/12, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών . Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Την Πέμπτη 04/12 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στην Κρήτη, το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και σταδιακά τη Θεσσαλία. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Την Παρασκευή 05/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI) που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο της Παρασκευής 05/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ΕΑΑ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ θα επηρεαστούν πλέον και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι.

03/12/25 9:39 μμ

ΜΕΤΕΟ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο – Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 5, την Παρασκευή

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

03/12/25 9:29 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

03/12/25 9:20 μμ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

03/12/25 9:12 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

ΣΤΑΣΥ : H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

03/12/25 9:06 μμ

ΣΤΑΣΥ: H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα