Τη στήριξη της Ανγκόλας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξασφάλισε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας στη Λουάντα, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Advertisement
 

Τη στήριξη της Ανγκόλας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξασφάλισε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας στη Λουάντα, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στη ναυτιλία. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ανγκόλα, όπως και χθες στη Νιγηρία.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε ικανοποίηση για τoν σεβασμό της Ανγκόλας στο Δίκαιο της θάλασσας, ενώ ενημέρωσε την ηγεσία της χώρας για τις τουρκικές προκλήσεις.

Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες με τις χώρες της Αφρικής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι είναι στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ανγκόλας, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Είχα, κατ’ αρχήν, τη μεγάλη χαρά να τον ευχαριστήσω για την ανακοίνωση που σήμερα έγινε σε εμένα από την πλευρά της Αγκόλας, ότι θα μας υποστηρίξει, θα μας ψηφίσει στην προσπάθειά μας για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να πω ότι η ψήφος της Αγκόλας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα της Αφρικής, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ψήφο μίας σειράς άλλων κρατών.

Από εκεί και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Αγκόλα έχει κυρώσει, και μάλιστα πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα. Αναπτύσσεται λοιπόν σε αυτόν τον χώρο ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας, ανάμεσα σε εμάς και την Αγκόλα.

Και συζητήσαμε, επίσης, μία σειρά άλλων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία. Μια σειρά από Συμφωνίες που επεξεργαζόμαστε και, μετά την πρώτη Συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα, μπορούν να παράσχουν το πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με την Αγκόλα».

Ο κ. Δένδιας μετέφερε στον πρόεδρο της Ανγκόλας την πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα, καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ανγκόλας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η ενδυνάμωση των δεσμών και της συνεργασίας σε διμερές & πολυμερές επίπεδο, η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η πανδημία, οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις.

Παρουσία του Ν. Δένδια, η Πρέσβυς της Ελλάδας στη ΛΔ του Κονγκό, με παράλληλη διαπίστευση στην Ανγκόλα, Κ.Ντούτη, υπέγραψε με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ανγκόλας Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπ. Εξωτερικών.

Η Ελλάδα δώρισε στην Ανγκόλα 100.000 εμβόλια κατά της Covid-19.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΕΝ: Χαμηλότερες τιμές και δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

06/12/25 6:42 μμ

ΥΠΕΝ: Χαμηλότερες τιμές και δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Λαμία: Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας

06/12/25 6:36 μμ

Λαμία: Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας

Ζάκυνθος: Νεκρό 2 ετών παιδί από επίθεση σκύλου

06/12/25 6:31 μμ

Ζάκυνθος: Νεκρό 2 ετών παιδί από επίθεση σκύλου

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω κακοκαιρίας στα Intercity στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Αθήνα

06/12/25 6:27 μμ

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Intercity στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Αθήνα λόγω κακοκαιρίας

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία

06/12/25 6:20 μμ

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία

Θερμοχώρα 2025: Ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας

06/12/25 1:52 μμ

Θερμοχώρα 2025: Ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας

Χρ. Δαραμήλα: Τι γίνεται στην ΕΕ στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη - Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα

06/12/25 1:43 μμ

Χρ. Δαραμήλα: Τι γίνεται στην ΕΕ στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη – Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες - Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε

06/12/25 6:23 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες – Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

06/12/25 1:25 μμ

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες - Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

06/12/25 1:20 μμ

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες – Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

06/12/25 1:16 μμ

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια

06/12/25 1:14 μμ

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια