11.4 C
Serres

Ν. Δένδιας: «Η τουρκική πλευρά ρέπει προς τον αναθεωρητισμό»

Date:

«Η τουρκική πλευρά ρέπει προς τον αναθεωρητισμό», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Newsbomb.

«Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια αντίληψη της διεθνούς νομιμότητας που έχουμε εμείς και το λέω επιεικώς. Πώς μπορεί ο οποιοσδήποτε ασχολείται με την ελληνική εξωτερική πολιτική να θεωρήσει το casus belli ως ένα απλό ρητορικό σχήμα»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσάρτηση του βορείου τμήματος της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών όμως σημείωσε πως πιστεύει ότι η Τουρκία «δεν θα προχωρήσει σε απονενοημένα διαβήματα».

«Πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε το καλύτερο. Ούτως ή άλλως, η τουρκική πλευρά έχει αρκετές φορές υπερβεί τα εσκαμμένα», τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει εισβάλει σε διάφορες χώρες, στο Ιράκ, στη Βόρεια Συρία, έχει αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, έχει αναμειχθεί στον Καύκασο.

«Η Τουρκία είναι η μόνη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, δεν υπάρχει άλλη χώρα η οποία να έχει εκδώσει απειλή πολέμου, κατά μάλιστα συμμάχου χώρας. Και επιπλέον, το προσαυξητικό στοιχείο είναι ότι η απειλή πολέμου εκτοξεύθηκε για την περίπτωση άσκησης νομίμου δικαιώματος της Ελλάδας, της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Όταν υφίσταται, λοιπόν, μια τέτοια διατύπωση, η οποία, παρά τις επανειλημμένες ελληνικές και όχι μόνο ελληνικές προσκλήσεις, δεν έχει ανακληθεί, πώς μπορεί ποτέ να τη θεωρήσουμε κενή περιεχομένου;»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει κανάλι διακρατικών συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «με τον πιο απόλυτο τρόπο το διέκοψε αυτό. Διέκοψε κάθε επαφή».

«Στην παρούσα συγκυρία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να μην υπάρχει περαιτέρω όξυνση. Είμαστε πολύ μακριά από μια εγκάρδια συνεννόηση ή ένα κλίμα συζητήσεων», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη συντριβή του αεροσκάφους στην Καβάλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η σερβική πλευρά όφειλε να είχε ενημερώσει και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα έκανε διάβημα προς τη σερβική πλευρά. Επίσης, επειδή υφίσταται και ουκρανική ανάμειξη, σε σχέση με το αεροσκάφος, η Ελλάδα έκανε διάβημα και προς την ουκρανική κυβέρνηση.

«Έχουμε ζητήσει και από τις δύο χώρες διευκρινίσεις», σημείωσε. «Είναι προφανές, νομίζω είναι πανθομολογούμενο, ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και διατάξεις, η σερβική πλευρά έπρεπε να έχει ενημερώσει την Ελλάδα, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αεροσκάφους, το φορτίο».

«Αυτό δεν έγινε, κατά συνέπεια δεν μπορεί η σερβική πλευρά να ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν σωστά. Αυτό δεν ισχύει. Από κει και πέρα, βέβαια, εμείς αναμένουμε δια της διπλωματικής οδού τις εξηγήσεις».

Επεσήμανε ότι το «μαύρο κουτί» βρίσκεται ακόμη εκεί όπου έπεσε το αεροπλάνο και περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για την πορεία, για την ταχύτητα, για το ύψος, για τους λόγους της πτώσης.

Προσέθεσε δε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα μιας ανοιχτής συνεννόησης με την ελληνική κοινωνία και οι ανακριτικές αρχές έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για το τι συνέβη.

«Στο τέλος-τέλος, προέκυψε κίνδυνος για τον Έλληνα πολίτη από την υπέρπτηση αυτού του αεροσκάφους χωρίς το ελληνικό κράτος να γνωρίζει τι περιέχει», σημείωσε.

Αναφορικά δε με την τελική χρήση του αμυντικού υλικού που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία, επεσήμανε πως «είναι προφανές ότι το αμυντικό υλικό δεν είναι οποιοδήποτε υλικό, πρέπει να διασφαλίζεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και σε συγκεκριμένη χρήση».






«Η ενίσχυση της Ουκρανίας με υλικό από τη Δύση γίνεται εν ονόματι συγκεκριμένων αρχών: της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, η ίδια η εξαγωγή να υποθηκεύει τις αξίες για τις οποίες γίνεται».

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έκανε τεράστια προσπάθεια επί σχεδόν τρία χρόνια για να βελτιωθούν.

Όμως η Ρωσία, σημείωσε, έκανε τα αντίθετα από όσα έλεγε. Πρώτον, εισέβαλε, και δεύτερον, σε μια πόλη όπου υπήρχε ελληνική μειονότητα, η ρωσική αντιμετώπιση ήταν η πόλη αυτή να καταστραφεί συνολικά με τεράστιες απώλειες αμάχων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν στο σύνολό της πήρε μια πολύ συγκεκριμένη θέση. Η θέση αυτή αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και άρα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν εκτιμά ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή που να μας κάνει αισιόδοξους, απολύτως τίποτα».

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, σημείωσε πως «πάμε για ένα δύσκολο χειμώνα». «Η γενική τάση είναι η απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Υπάρχει επίσης προγραμματισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς θα μπορούσαν να υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και τα ελλείμματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Όμως, έτσι όπως πηγαίνει η διεθνής κατάσταση, είναι νομίζω σώφρον να το κάνουμε, να το σκεφτούμε και να το σχεδιάσουμε».

Σημείωσε δε πως βλάπτεται η Ευρώπη, αλλά βλάπτεται και η Ρωσία και το μέλλον της ρωσικής κοινωνίας. «Το έλλειμμα των εξαγωγών προϊόντων τεχνολογίας προς τη Ρωσία δημιουργεί τεράστιο ζήτημα και στη ρωσική οικονομία και στην εξέλιξη της Ρωσίας στα χρόνια που έρχονται».

Η Ελλάδα, υπενθύμισε, είναι μία χώρα «που πάντοτε υποστήριζε ότι η Ρωσία πρέπει να περιληφθεί στην ευρωπαϊκή λογική ασφάλειας και αυτό το οποίο συμβαίνει ανέτρεψε πλήρως τις ελπίδες μας. Αλλά δεν είναι με δική μας ευθύνη. Υπήρξε συγκεκριμένη επιλογή κάθετα αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε.

Ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκε στο Ocean Conference που διοργανώνει η Ελλάδα με τους Αμερικανούς το 2024. Τη Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα γίνει η παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας. Κύριο ζήτημα της πρωτοβουλίας είναι το περιβάλλον, η προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο συνοδεύεται και από κανόνες διαχείρισης της θάλασσας, των θαλασσίων ζωνών.

«Το απολύτως προεξάρχον ζήτημα, είναι η προστασία των θαλασσών. Αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι καταστροφικό για την ανθρωπότητα, για τις επόμενες γενιές. Μόνο το πλαστικό που πετάγεται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι μια τραγωδία», σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία από την κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία έχει συγκεκριμένο σκεπτικό, τη δημιουργία μιας θεσμικής αντίληψης των πραγμάτων».

«Αυτό το είχε ανακοινώσει με έναν τρόπο πέραν αμφιβολίας. Είναι μία άποψη η οποία έχει συγκεκριμένο σκεπτικό, απολύτως υποστηρίξιμο. Θα μπορούσε κανείς να έχει μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠολιτικήΝ. Δένδιας: «Η τουρκική πλευρά ρέπει προς τον αναθεωρητισμό»

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ντε Γκρες το επίθετο που επέλεξε η τέως βασιλική οικογένεια – Παύλος και Νικόλαος κατέθεσαν αίτηση για ιθαγένεια

Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου κατέθεσαν σήμερα αίτηση...

Στη Βουλή θα μιλήσει ο Σ. Φάμελλος κατά τη συζήτηση του ν/σ για τον σιδηρόδρομο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος θα μιλήσει σήμερα...

Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ για την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων

Εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής...

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός – Η ατζέντα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα