Date:
«Ολοκλήρωση της αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, που πρόκειται να εισαχθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης, μέσω διαδικτυακής παρέμβασης, παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος του, εκτιμώντας πως «το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα είναι το τελευταίο της κυβέρνησης και θα πάμε σε εκλογές μετά».
«Έχουμε υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με μετατροπή του δικαιώματος στην εκπαίδευση σε υπηρεσία, εμπόρευμα και με μετατροπή των νέων σε πελάτες, όχι σε πολίτες που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση. Αυτό φάνηκε και με τη μείωση του αριθμού εισακτέων στο πανεπιστήμιο και την προσπάθεια να μετατραπούν τα παιδιά του λυκείου σε πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια», σημείωσε ο κ. Φίλης.
«Ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι η μάχη για να περάσει το νομοσχέδιο αυτό, είναι ιδεολογική μάχη. Προσδιόρισε δηλαδή ο ίδιος, χωρίς περιστροφές, τον χαρακτήρα της πρωτοβουλίας. Δεν είναι μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να διορθώσει τα όποια προβλήματα έχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο σηματοδοτεί το τέλος του συμμετοχικού πανεπιστημίου της μεταπολίτευσης και οδηγεί στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση».
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη διοίκηση των ΑΕΙ, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «καταργείται το δημοκρατικό πλαίσιο συμμετοχής και καθιερώνεται ένα μοντέλο διοίκησης συγκεντρωτικό και αυταρχικό».
Για υποχρέωση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των δημοκρατικών προοδευτικών κομμάτων της Αριστεράς και της ίδιας της κοινωνίας να αντισταθούν στο νομοσχέδιο, μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.
«Το νομοσχέδιο είναι ο ιδεολογικός πυρήνας της νέας δεξιάς. Ό,τι είδαμε αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, κορυφώνεται σε αυτό το νομοσχέδιο. Φτιάχνεται ένα μεταλλαγμένο, επιχειρηματικό, βιομηχανικό μεταπανεπιστήμιο. Φτιάχνεται ένα αντιπανεπιστήμιο» σημείωσε, ενώ αναφερόμενη στα συμβούλια διοίκησης, είπε πως δημιουργείται μία «γερουσία αριστείας, η οποία δεν εκλέγεται, δε λογοδοτεί, δεν έχει θεσμικά αντίβαρα, χάνεται ο δημοκρατικός του χαρακτήρας και η έννοια της κοινότητας».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίοιυ Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ανέφερε πως το νομοσχέδιο «προτάσσει τις επιταγές αγοράς στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη δομή, φυσιογνωμία, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πανεπιστημίων».
«Υπάρχουν διαφωνίες σε πολλά σημεία του νόμου, και όντως υπάρχουν μερικά θετικά σημεία που περιλαμβάνουν και προτάσεις και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ υπάρχουν και σημεία που θα έπρεπε να τα δούμε και νομικά ξανά», είπε ο κ. Αλμπάνης.
Πηγή ΑΠΕ