Ν. Ηλιόπουλος: Άμεση αύξηση κατώτατου στα 800 ευρώ, μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα, φυσικό αέριο
Date:
Για «κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει πού πατά και πού βρίσκεται», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Ειδικότερα ανέφερε πως «όταν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται, ενώ είχαμε τον πιο φονικό μήνα της πανδημίας και είμαστε δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό, όταν λέει ότι αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα τη στιγμή που οι πολίτες βουλιάζουν στα χρέη, τότε καταλαβαίνουμε ότι η απόσταση από την πραγματικότητα είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο της κυβέρνησης».
Επίσης, μίλησε για υποτίμηση του προβλήματος της ακρίβειας από την κυβέρνηση και υπογράμμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. «Όταν η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι τον Μάιο θα προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική αύξηση», «το 2% είναι αύξηση-ανέκδοτο» και «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010», είπε. Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι ο βασικός μισθός κατευθύνεται στο σύνολο του στην κατανάλωση και ότι συνεπώς «η αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα θα στηρίξει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους». Ως προς αυτό τόνισε ότι το 2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατήργησε τον υποκατώτατο, με αποτέλεσμα για τους κάτω των 25 να αυξηθεί κατά 27%, «η ανεργία συνέχισε να μειώνεται και η κατανάλωση αυξήθηκε. Υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι τώρα είναι που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους» και άρα «ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα».
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα παρέμβασης στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ «για να συγκρατήσουμε το κόστος στην ενέργεια», κάτι που «το έχουν κάνει άλλες χώρες όπως η Ισπανία». Σχολίασε ότι «η επιχορήγηση και μόνο, που κάνει τώρα η κυβέρνηση, σημαίνει πως χρησιμοποιούμε τα χρήματα των πολιτών για να επιδοτούμε τα υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας». Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, «κάτι που προβλέπεται άλλωστε από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας». Ακόμη υπογράμμισε την αναγκαιότητα ρύθμισης και διαγραφής μέρους του πανδημικού χρέους, καθώς «με ένα τέτοιο μέτρο, μια επιχείρηση θα μείνει ανοιχτή και οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν».
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως «το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε η επαναφορά ενός μέρους της 13ης σύνταξης -το ψήφισε και η ΝΔ και είπε ότι δεν θα το καταργήσει. Παρ’ όλα αυτά το κατήργησε, ήταν 850 εκατ. ευρώ το χρόνο». Πρόσθεσε ότι «τρία χρόνια Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνουν 2,5 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους». «Αυτά τα χρήματα τώρα πάνε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», σημείωσε, σχολιάζοντας ότι «η ΝΔ θυμήθηκε πως πρέπει να φορολογήσει αυτά τα οποία επιστράφηκαν με δικαστικές αποφάσεις στους συνταξιούχους και να βάλει δόσεις με επιτόκιο 6%, μιλάμε για τοκογλυφία».
Αναφορικά με τα γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών στη Βουλή μίλησε για «αντισυνταγματική πράξη» και προσπάθεια «να στερηθεί ο λόγος από έναν εκλεγμένο βουλευτή». «Ο Παύλος Πολάκης διεκδίκησε το δικαίωμά του να μιλήσει για ένα σημαντικό σκάνδαλο, για την ιστορία της Novartis, για την οποία η εταιρεία έχει πληρώσει 350 εκατ. στο αμερικανικό δημόσιο», είπε. «Φάνηκε και από όσα είπε ο κ. Τασούλας χθες ότι ο κ. Αθανασίου λειτούργησε αντιθεσμικά και πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η συζήτηση, αν ο κ. Αθανασίου δεν έκανε την επιλογή να στερήσει το λόγο από τον κ. Πολάκη», σχολίασε.
Πηγή ΑΠΕ