«Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες αφήνει 24.000 παιδιά εκτός πανεπιστημίου και δημιουργεί πελατεία για τα κολλέγια – Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αντιγραφή του Ερντογάν, όχι της Ευρώπης» Την εκτίμηση ότι ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες αφήνει 24.000 παιδιά εκτός πανεπιστημίου και δημιουργεί πελατεία για τα κολλέγια – Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αντιγραφή του Ερντογάν, όχι της Ευρώπης»

Advertisement
 

Την εκτίμηση ότι ο νόμος για την παιδεία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή «δεν θα μακροημερεύσει», εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104.6 FM».

Χαρακτήρισε «βαθιά αντιπαιδαγωγικό» το γεγονός ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει τους κανόνες των πανελλαδικών εξετάσεων, τη στιγμή που η χρονιά είναι σε εξέλιξη και μάλιστα σε μια χρονιά, στην οποία τα παιδιά έχουν το βάρος της τηλεκπαίδευσης και αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η πανδημία».

«24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός πανεπιστημίου, εξαιτίας των αλλαγών που κάνει η κυβέρνηση στη βάση εισαγωγής», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος. «Αυτό προκύπτει από τις αναλύσεις που έχουμε κάνει, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα προηγούμενων ετών», εξήγησε. «Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, δε γνώριζε ότι με το νόμο που περνάει, θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα περίπου 600 παιδιά που μπαίνουν κάθε χρόνο από τα νυχτερινά λύκεια», πρόσθεσε.


Τόνισε ακόμα ότι είναι υποκριτικό από πλευράς της κυβέρνησης να υποστηρίζει ότι «νομοθετεί για την ποιότητα της εκπαίδευσης», διότι «όσοι δεν καταφέρουν να μπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα πάνε στα ιδιωτικά κολλέγια, για τα οποία η κ. Κεραμέως έχει ήδη φροντίσει –με “νυχτερινή” τροπολογία- να καταστήσει τα διπλώματά τους ισότιμα με τα πτυχία του πανεπιστημίου». «Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες δημιουργεί ξεκάθαρα πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στο επιχείρημα της ΝΔ ότι δεν σωστό να μπαίνει κανείς στο πανεπιστήμιο με χαμηλούς βαθμούς, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι κατατακτήριες -όχι απολυτήριες- και είναι λογικό όταν σε αυτήν περιλαμβάνεται το σύνολο των σχολών, να υπάρχουν και ορισμένα παιδιά που θα γράψουν κάτω από τη βάση». Επίσης, «η εισαγωγή ενός μαθητή που δεν έγραψε τόσο καλά σε ένα ΑΕΙ –στο βαθμό που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις- είναι μια ευκαιρία για να βελτιωθεί». «Γιατί να του στερήσουμε αυτή τη δυνατότητα;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν παρατηρούμε πως υπάρχει μεγάλο ποσοστό μαθητών που γράφουν πολύ χαμηλούς βαθμούς, τότε θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές στο σχολείο και όχι να φτιάξουμε ένα μηχανισμό που θα τιμωρεί τους μαθητές».

Advertisement
MEGA

Όσον αφορά την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τόνισε ότι «η λύση αυτή έρχεται από την Τουρκία του Ερντογάν, όχι από την Ευρώπη». «Το ΕΚΠΑ είναι στη θέση 180 ανάμεσα σε 12.000 πανεπιστήμια στον κόσμο και το ΑΠΘ στη θέση 205. Δεν γίνεται να είναι κέντρα ανομίας όπως θέλει να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Με το δεδομένο ότι είμαστε στις πρώτες χώρες στην ΕΕ σε αναλογία αστυνομικών ανά πολίτες και με το ότι η αστυνομία έχει το ελεύθερο να επέμβει, αν συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε παραβατικά φαινόμενα στα πανεπιστήμια, αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο οποίος είναι άχρηστος και αυτό πρέπει να αλλάξουμε», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, όχι «να προσλάβουμε 1000 ειδικούς φρουρούς εν μέσω πανδημίας». «Το γεγονός ότι είναι άχρηστος ο κ. Χρυσοχοΐδης το απέδειξε με το να χάσει μέσα από τα χέρια του, τους καταδικασμένους νεοναζί Παπά και Λαγό», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται υπέρ της πρότασης της πανεπιστημιακής κοινότητας –των ανθρώπων που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα όποια προβλήματα- να υπάρξει ένα σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων που θα υπάγεται στα ίδια τα ιδρύματα και θα λογοδοτεί στις πρυτανικές αρχές».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Οκτωβρίου

06/10/25 12:17 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Οκτωβρίου

Γερμανία: Τηλεφωνικές συνομιλίες του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

06/10/25 12:14 πμ

Γερμανία: Τηλεφωνικές συνομιλίες του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Τέταρτος με νέο... σόου ο Λεβαδειακός

06/10/25 12:12 πμ

Τέταρτος με νέο… σόου ο Λεβαδειακός

Ινδονησία: Σαράντα πέντε νεκροί ο νέος απολογισμός της κατάρρευσης ισλαμικού οικοτροφείου, οι έρευνες συνεχίζονται

06/10/25 12:11 πμ

Ινδονησία: Σαράντα πέντε νεκροί ο νέος απολογισμός της κατάρρευσης ισλαμικού οικοτροφείου, οι έρευνες συνεχίζονται

Με 13 Βραβεία Ποιότητας στεφανώθηκε η Μεγάλη Γιορτή της Γεύσης

06/10/25 12:10 πμ

Με 13 Βραβεία Ποιότητας στεφανώθηκε η Μεγάλη Γιορτή της Γεύσης

Κυνηγάκης και Μακρή πανελληνιονίκες στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, πρωταθλητής ο ΑΟ Παλαιού Φαλήρου

06/10/25 12:07 πμ

Κυνηγάκης και Μακρή πανελληνιονίκες στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, πρωταθλητής ο ΑΟ Παλαιού Φαλήρου

Γαλλία: Επιστρέφουν, μέσω Ελλάδας, 28 Γάλλοι ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla μετά την απέλασή τους από το Ισραήλ

06/10/25 12:06 πμ

Γαλλία: Επιστρέφουν, μέσω Ελλάδας, 28 Γάλλοι ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla μετά την απέλασή τους από το Ισραήλ

Ιταλία: Εφημερίδα La Stampa: αύριο επιστρέφουν, μέσω Αθηνών, οι υπόλοιποι 15 Ιταλοί ακτιβιστές του Global Sumud Flottilla

06/10/25 12:04 πμ

Ιταλία – Εφημερίδα La Stampa: αύριο επιστρέφουν, μέσω Αθηνών, οι υπόλοιποι 15 Ιταλοί ακτιβιστές του Global Sumud Flottilla

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

06/10/25 12:03 πμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

Γαλλία: Ο Ρολάν Λεσκίρ θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Λεκορνί

06/10/25 12:02 πμ

Γαλλία: Ο Ρολάν Λεσκίρ θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Λεκορνί

Απόδραση από το Περιστέρι για την ΑΕΚ

06/10/25 12:00 πμ

Απόδραση από το Περιστέρι για την ΑΕΚ

Η Σεβίλη «έσπασε» το αήττητο της Μπαρτσελόνα και την έριξε από την κορυφή

05/10/25 9:06 μμ

Η Σεβίλη «έσπασε» το αήττητο της Μπαρτσελόνα και την έριξε από την κορυφή