Για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι, μία πληγή ηθική και πολιτική «Ήταν ένα αποτέλεσμα καθαρό, υπάρχουν προβλέψεις στο καταστατικό μας για όλα και νομίζω ότι από ... Περισσότερα

Ν.Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση

Epiloges Press

Epiloges Press

Για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι, μία πληγή ηθική και πολιτική

Advertisement
 

«Ήταν ένα αποτέλεσμα καθαρό, υπάρχουν προβλέψεις στο καταστατικό μας για όλα και νομίζω ότι από όλες τις πλευρές μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα για να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης», είπε ο Ν. Παππάς, ερωτηθείς τι κατά τη γνώμη του έπαιξε ρόλο και υπήρξαν τα 163 «ναι» στην ΚΕ υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη.

«Όλοι έχουν να προσφέρουν, το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί ένα αποτελεσματικό συνδυασμό και της συσσωρευμένης πείρας και της φρεσκάδας της οποίας χρειάζεται ένα ακόμα για να αναπτυχθεί, να οικοδομήσει τις συμμαχίες του και να πλειοψηφήσει», ανέφερε.

Στο ερώτημα αν ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή βουλευτών που εγκατέλειψαν το κόμμα, όπως οι βουλευτές που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, αν δεν επανεκλεγεί ο Στ. Κασσελάκης, ανέφερε ότι «για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και το μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι. Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και σύγκλισης, είναι μία πληγή ηθική και πολιτική».

Ερωτηθείς αν η δυνητική προοδευτική συνεργασία για την οποία μιλά αφορά και το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως του προσώπου που θα εκλεγεί στην ηγεσία του, ο κ. Παππάς είπε μεταξύ άλλων ότι «τις παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιγράψει στην συλλογική του απόφαση το ζήτημα της μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συνεργασίας και συμμαχίας. «Συνεπώς το ερώτημα αφορά άλλους και είναι προφανές ότι θεμέλιο μιας τέτοιας πρακτικής ή τέτοιων πρωτοβουλιών θα πρέπει να υπάρχει και στην κοινωνία και στην Βουλή…», είπε μεταξύ άλλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει τα απόνερα του δυσμενούς αποτελέσματος του 2023

Δεν υπάρχει θέμα με την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. «Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό που προβλέπει πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα ελέγχονται και είναι ανακλητά. Σας καλώ να το διαβάσετε. Σας παραπέμπτω στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές. Θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή. Θα σας παραπέμψω στην απόφαση της ΠΓ και ΚΕ που έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα σεβαστούμε τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή», πρόσθεσε.

Για ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, το κόμμα επί των ημερών του αξιοποίησε το ιδεολογικό και πολιτικό του οπλοστάσιο. Ας μην τον επικαλούνται και τον μεθερμηνεύουν. Είναι κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά, έχει διεθνή ακτινοβολία και οφείλουμε όλοι να μένουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Όσον αφορά τις αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει, δυστυχώς, τα απόνερα ενός δυσμενούς αποτελέσματος, της άνοιξης του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικό τρόπο θα προχωρήσει στη διαδικασία για να εκλέξει την ηγεσία του».

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κ. Σακελλαρόπουλου ή την κ. Αγγελλοπούλου, απάντησε: «Θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η ιστορία μας δείχνει ότι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με εκτόπισμα και πολιτική εμπειρία. Η δική μας παράταξη έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος από τη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο; Είναι σε θέση ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την υπέρβαση;».

Επίσης, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκης και συμπλήρωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι, υπάρχουν αγωνιστές της δημοκρατικής παράταξης, έχουμε το καταστατικό μας και με αυτό πορευόμαστε».

Για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απάντησε διά του παραδείγματος της Γαλλίας: «Στη Γαλλία φάνταζε μακρινό το ενδεχόμενο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Όμως μετά τις εκλογές τα κόμματα που ήταν συγγενή κατέληξαν σε συνεργασία. Ωστόσο, τα κόμματα είναι ανταγωνιστικοί σχηματισμοί και διεκδικούν τη ψήφο των πολιτών».

Για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη επανέλαβε ότι «το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μη ανακλητές και ελεγκτέες εξουσίες. Τίποτε πρωτότυπο δεν συνέβη, είναι κάτι που προβλεπόταν από το καταστατικό μας».

Advertisement
Family Kitchen

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση

«Δεν υπάρχει καμιά τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις στο να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και αυτό δεν αφορά μόνο το πρόσωπο μου αλλά τους πάντες. ‘Αρα καμιά τέτοια κουβέντα δεν υπάρχει», απάντησε ο Νίκος Παππάς, ερωτηθείς, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 88η ΔΕΘ, αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Ερωτηθείς αν παραμένει κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι είδαμε ότι μετά τις ευρωεκλογές, εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, η φθορά της Ν.Δ. ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα». Πρόσθεσε ότι υπό το φως αυτής της εξελίξεις οι ευθύνες και οι δικές μας και όλο των άλλων προοδευτικών δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Ανέφερε ότι «έχουμε περιγράψει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε επίπεδο κοινωνίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μία προοδευτική στροφή στην χώρα». Με αφορμή τις εκλογές στα Επιμελητήρια σχολίασε ότι θα είναι ευχής έργον να συγκροτηθούν προοδευτικά μέτωπα που θα πλειοψηφήσουν.

«Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας, εδώ πρέπει να υπάρξει ένα με μέτωπο απέναντι στην ακρίβεια», είπε σε άλλη ερώτηση. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ νωρίς χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει την Αμερική να επαναφέρει τον τροχό διατυπώσει μια σειρά από προτάσεις που είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 και με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν τότε να υιοθετήσουν άλλες χώρες. «Και τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν και διατίμηση στο κέρδος πρέπει να μπει και να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές των golden boys», τόνισε.

Η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή

«Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Ελλάδας και λέμε ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της 88ης Διεθνoύς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Αυτά, τόνισε, «για να μην παρακολουθούμε εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο και τις φωτιές να σταματούν είτε στη θάλασσα είτε στον οικιστικό ιστό. Για να μην κυριαρχούν στις τηλεοπτικές οθόνες οι εικόνες με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών όπως είδαμε πριν από λίγες μέρες στον Παγασητικό. Για να μην εγκαταλείπονται κρίσιμες υποδομές στην τύχη τους και να μη ζει η χώρα τραγωδίες όπως το έγκλημα των Τεμπών. Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου, για να μην παρακολουθούνται παράνομα υπουργοί, αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της διοίκησης. Για να μην ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τα επόμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους. Για να μην καταρρέουν τα νοσοκομεία και το ηρωικό προσωπικό που εργάζεται εκεί. Για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ευρώπη, για να μην είμαστε πρωταθλητές το κόστος της ενέργειας, για να μην χρειάζονται οι μισοί κάτοικοι αυτής της χώρας το μισό της εισόδημα απλώς για να στεγαστούν. Για να μην αποκλείεται το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ και το τραπεζικό δανεισμό…».

Όλα τα παραπάνω, υποστήριξε ο κ. Παππάς, είναι αποτελέσματα των επιλογών και των πολιτικών του κύριου Μητσοτάκη. «Δεν είναι όμως η αναπόφευκτη μοίρα του ελληνικού λαού», είπε.

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 1ος Δρόμος Υγείας «Άγιος Δημήτριος στα Μονοπάτια των Ορυζώνων» διοργανώνεται στις 30/11

24/11/25 2:58 μμ

Ο 1ος Δρόμος Υγείας «Άγιος Δημήτριος στα Μονοπάτια των Ορυζώνων» διοργανώνεται στις 30/11

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διεθνών περιοδειών της ΕΛΣ σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη

24/11/25 2:55 μμ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διεθνών περιοδειών της ΕΛΣ σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη

Ξεκίνησε ο 12ος κύκλος του Project Future της Πειραιώς σε συνεργασία με το ReGeneration

24/11/25 2:55 μμ

Ξεκίνησε ο 12ος κύκλος του Project Future της Πειραιώς σε συνεργασία με το ReGeneration

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

24/11/25 2:50 μμ

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Σε εξέλιξη ενδελεχής έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

24/11/25 2:45 μμ

Σε εξέλιξη ενδελεχής έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Υποχρεωτικός ο εφοδιασμός με αλυσίδες για όσα οχήματα κινούνται στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πέλλας

24/11/25 2:42 μμ

Υποχρεωτικός ο εφοδιασμός με αλυσίδες για όσα οχήματα κινούνται στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πέλλας

Αποϊδρυματοποίηση και συνεχή στήριξη στα παιδιά ζήτησαν ομιλητές σε ημερίδα των Παιδικών χωριών SOS

24/11/25 2:40 μμ

Αποϊδρυματοποίηση και συνεχή στήριξη στα παιδιά ζήτησαν ομιλητές σε ημερίδα των Παιδικών χωριών SOS

Ουζμπεκιστάν: Ρινόκεροι, χέλια και καρχαρίες στο επίκεντρο διάσκεψης για την άγρια πανίδα

24/11/25 2:38 μμ

Ουζμπεκιστάν: Ρινόκεροι, χέλια και καρχαρίες στο επίκεντρο διάσκεψης για την άγρια πανίδα

Αθωώθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών για την υπόθεση των ΚΔΑΠ

24/11/25 2:37 μμ

Αθωώθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών για την υπόθεση των ΚΔΑΠ

Εικόνες καταστροφής στα Τζουμέρκα μετά την έντονη κακοκαιρία

24/11/25 2:35 μμ

Εικόνες καταστροφής στα Τζουμέρκα μετά την έντονη κακοκαιρία

Δ. Μιχαηλίδου: 250 ευρώ σε ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες - Ξεκίνησε η νέα Πλαστική Κάρτα Αναπηρίας

24/11/25 2:34 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: 250 ευρώ σε ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες – Ξεκίνησε η νέα Πλαστική Κάρτα Αναπηρίας

Mουσικοί, που φυλακίστηκαν επειδή τραγούδησαν κατά του Κρεμλίνου, εγκατέλειψαν τη Ρωσία

24/11/25 2:32 μμ

Mουσικοί, που φυλακίστηκαν επειδή τραγούδησαν κατά του Κρεμλίνου, εγκατέλειψαν τη Ρωσία