Σε μητρώο καταγραφής όλων των κτηρίων, επικίνδυνων ή διατηρητέων που απαιτούν αποκατάσταση, σε όλη την Επικράτεια, προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, σε ... Περισσότερα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, σε παρέμβαση του, νωρίτερα στη Βουλή, αναφέρθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες το Υπουργείο κατέληξε στην απόφαση δημιουργίας φορέα που θα παρεμβαίνει για την αποκατάσταση σε όλη την Ελλάδα.

Epilogestv

Epilogestv

Σε μητρώο καταγραφής όλων των κτηρίων, επικίνδυνων ή διατηρητέων που απαιτούν αποκατάσταση, σε όλη την Επικράτεια, προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, σε παρέμβαση του, νωρίτερα στη Βουλή, αναφέρθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες το Υπουργείο κατέληξε στην απόφαση δημιουργίας φορέα που θα παρεμβαίνει για την αποκατάσταση σε όλη την Ελλάδα.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας διαπιστώσει, όχι τώρα γιατί είναι διαχρονικό το πρόβλημα, τις αδυναμίες άμεσης επέμβασης και αποκατάστασης στον δημόσιο χώρο, κτιρίων εμβληματικών, είτε εγκαταλελειμμένων είτε διατηρητέων ή μνημείων, σε κάθε περίπτωση σημαντικών κτιρίων και σημαντικών παρεμβάσεων που απαιτούνται στο δημόσιο χώρο, θέλαμε να δημιουργήσουμε -και έχουμε γι αυτό έτοιμο νομοσχέδιο- έναν φορέα ο οποίος άμεσα και αποτελεσματικά θα μπορεί να παρεμβαίνει στην αποκατάσταση της επικινδυνότητας και στο να σωθούν στοιχεία πολιτισμού, σε όλη την Ελλάδα», είπε ο Νίκος Ταγαράς και υπογράμμισε ότι αυτή η επιχείρηση ανήκει στο Δημόσιο και μέχρι τώρα είχε εστιάσει στον δημοτικό χώρο της Αθήνας.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε αναφορικά με την καταγραφή και αποτύπωση όλων των κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, διατηρητέων, εγκαταλελειμμένων μνημείων, πως προετοιμάζεται μητρώο καταγραφής τους, ως απόθεμα, για επέμβαση και υλοποίηση πολλών παρεμβάσεων. «Γι΄αυτόν και μόνο γι΄αυτόν τον λόγο, η εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ, μετατρέπεται ευρύτερα σε εταιρεία Ανάπλασης και μάλιστα θα υπάρξει και νομοτεχνική βελτίωση αναφορικά με την επωνυμία της ώστε να μην υπάρχει ταύτιση με αντίστοιχες ονομασίες, γιατί το ΓΕΜΗ έχει γεμίσει με αυτή την επωνυμία», είπε ο κ. Ταγαράς και υπογράμμισε ότι στόχος και σκοπός είναι η διεύρυνση και η αντιμετώπισης προβλημάτων ανάπλασης σε όλη την επικράτεια.

«Προσωπικά τιμώ και θα είμαι στην υπηρεσία του νέου δημάρχου αλλά και όλων των δημάρχων της πατρίδας μας για να προσφέρω και να συμβάλλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε όποια προβλήματα υπάρχουν», είπε ο κ. Ταγαράς.

Είπε επίσης ότι το ΥΠΕΝ «τρέχει» ήδη αυτή τη στιγμή τέτοιες αποκαταστάσεις-αναπλάσεις, που είμαι μάλιστα εμβληματικές. Θέλει δε να επεκτείνει τις αναπλάσεις αυτές, με την αξιοποίηση και του Ταμείου Ανάκαμψης. Βούληση του Υπουργείου, που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, είναι να καταγραφούν σε ένα εθνικό μητρώο, όλα αυτά τα κτίρια τα οποία χρήζουν άμεσης επέμβασης, αποκατάστασης είτε για λόγους επικινδυνότητας είτε για λόγους διάσωσης του πολιτισμού και τις ιστορίας μας.

«Με μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπό σας, δεν σας πιστεύουμε», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης. «Λέτε ότι το έχετε εξαγγείλει από τον Φλεβάρη του 2022, ότι θα κάνετε διεύρυνση της λειτουργίας της εταιρείας, ώστε να περιλάβει όλη τη χώρα. Δεν το προαναγγείλατε στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιουλίου, δεν το εντάξατε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε 25 μέρες πριν, δικής σας αρμοδιότητας, για πολεοδομικά και χωροτακτικά θέματα, και το φέρατε τώρα ως ρύθμιση, λίγες μέρες μετά τις τελευταίες υπογραφές που έβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος της εταιρείας, ο τέως δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης. Άρα εδώ μιλάμε για πρωτοφανή μεθόδευση. Αλλάζετε τη διάταξη το 2020, για να είναι ο κ.Μπακογιάννης πρόεδρος της εταιρείας, φεύγει ο κ. Μπακογιάννης από δήμαρχος, αλλάζετε τη διάταξη λίγες μέρες μετά τις τελευταίες υπογραφές, για συμβάσεις σημαντικού ύψους. Δεν ξέρω αν σέβεστε τον κ. Δούκα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν σέβεται τον θεσμικό ρόλο του δημάρχου Αθηναίων αλλά πολύ περισσότερο δεν σέβεται τους πολίτες, που έστειλαν σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας των πεπραγμένων στον Δήμο Αθηναίων και στην εταιρεία, το οποίο νομίζετε ότι μπορείτε να συσκοτίσετε και να συγκαλύψετε», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και προσέθεσε: «σας διαβεβαιώνω ότι εμείς θα επιμείνουμε να δούμε ποια ήταν τα πεπραγμένα της διοίκησης της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΕ».

Advertisement
MEGA

«Δεν το κάναμε το 2020, επειδή εξελέγη ο κ. Μπακογιάννης. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει για τη διάταξη που πέρασε το 2018 και προσωρινά, δόθηκε το δικαίωμα να ασκήσει τις αρμοδιότητες, η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υποδομών. Η σχετική διάταξη προέβλεπε την παραχώρηση αυτής της αρμοδιότητας, όταν στελεχωθεί η υπηρεσία του Δήμου και όταν αποκτήσει τη δυνατότητα, να μπορεί αυτή η αρμοδιότητα, να της παραχωρηθεί. Έτσι πήρε τότε την αρμοδιότητα ο Δήμος», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

13/03/26 11:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή σήμερα η Ελένη Ζαρούλια

13/03/26 10:56 μμ

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή σήμερα η Ελένη Ζαρούλια

Στην επιτροπή Δεοντολογίας στέλνει τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής

13/03/26 10:47 μμ

Στην επιτροπή Δεοντολογίας στέλνει τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής

Τσιάρας: Η Ελληνίδα αγρότισσα πρωταγωνίστρια της παραγωγής και της ζωής στην ύπαιθρο

13/03/26 10:35 μμ

Τσιάρας: Η Ελληνίδα αγρότισσα πρωταγωνίστρια της παραγωγής και της ζωής στην ύπαιθρο

Κατερίνα Καινούργιου: Μια φορά νήστεψα 40 μέρες και πήρα 4 κιλά, όλο ψωμιά έτρωγα

13/03/26 10:23 μμ

Κατερίνα Καινούργιου: Μια φορά νήστεψα 40 μέρες και πήρα 4 κιλά, όλο ψωμιά έτρωγα

Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025

13/03/26 10:18 μμ

Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025

Π. Μαρινάκης: Η Δικαιοσύνη έχει πει ότι δεν υπήρχε κρατική εμπλοκή στο θέμα των υποκλοπών

13/03/26 10:15 μμ

Π. Μαρινάκης: Η Δικαιοσύνη έχει πει ότι δεν υπήρχε κρατική εμπλοκή στο θέμα των υποκλοπών

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Συνελήφθη αστυνομικός για επικίνδυνη οδήγηση και ανθρωποκτονία από αμέλεια

13/03/26 10:12 μμ

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Συνελήφθη αστυνομικός για επικίνδυνη οδήγηση και ανθρωποκτονία από αμέλεια