«H Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο το μετρό που της αξίζει», τόνισε ο πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ» (μετά την επίσημη μετονομασία της Αττικό Μετρό) Νίκος Ταχιάος, ανακοινώνοντας παράλληλα ... Περισσότερα

Ν.Ταχιάος: «Ορίστηκε ο προσωρινός ανάδοχος που θα αναλάβει τη λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης»

Epiloges Press

Epiloges Press

«H Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο το μετρό που της αξίζει», τόνισε ο πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ» (μετά την επίσημη μετονομασία της Αττικό Μετρό) Νίκος Ταχιάος, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ορίστηκε ο προσωρινός ανάδοχος για τη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης.

Advertisement
 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm», ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανακηρυχθεί ο οριστικός ανάδοχος της εταιρείας που θα λειτουργήσει το μετρό της Θεσσαλονίκης. «Είμαστε στο τέλος και αυτής της επιλογής, της εταιρείας που θα λειτουργήσει το μετρό της Θεσσαλονίκης. Την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκε ο προσωρινός ανάδοχος να υποβάλει τα δικαιολογητικά ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο που είναι η ανακήρυξη του ως οριστικού αναδόχου», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι ο προσωρινός ανάδοχος είναι μία γαλλο-ιταλική σύμπραξη «μία κοινοπραξία που συμμετέχουν η εταιρία ATM, που λειτουργεί το Μετρό του Μιλάνο, και ο γαλλικός όμιλος EGIS, με την εμπειρία της Metro Service, που λειτουργεί το Μετρό της Κοπεγχάγης, το οποίο είναι ίδιο με το δικό μας μετρό. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καλή εξέλιξη και όλα θα πάνε καλά». Συμπλήρωσε ακόμα πως «ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις της Αττικό Μετρό να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα αναδείκνυε μια διαγωνιστική διαδικασία», αποκλείοντας την τριετή μεταβατική λειτουργία από τον ανάδοχο κατασκευής του έργου.

Όπως είπε ο κ. Ταχιάος, το έργο «προχωρά από τη φάση των μεμονωμένων δοκιμών στη συνδυαστική λειτουργία και έλεγχο για να δοθεί σε λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2024. Τώρα αρχίζει η διαδικασία της ταυτόχρονης λειτουργίας όλων των συστημάτων και μπαίνουν στη σήραγγα παραπάνω από ένα τρένο. Αυτό γίνεται σταδιακά για να είναι σίγουρο ότι διασφαλίζονται όλες οι απαιτήσεις ασφαλείας».

Υπογράμμισε ακόμη πως οι περισσότεροι χώροι το επόμενο διάστημα θα απελευθερωθούν από τις λαμαρίνες και θα προχωρήσει η αποκατάσταση στο επίπεδο των οδών, ενώ ειδικότερα για το σταθμό της Βενιζέλου ανέφερε πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί καθώς «όλα προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς».

Ερωτηθείς για τις επεκτάσεις προς τη δυτική Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά, ο κ. Ταχιάος απάντησε πως για τη βορειοδυτική επέκταση, ολοκληρώνεται με γρήγορους ρυθμούς η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει και το εργαλείο της συμφωνίας – πλαίσιο για τις διερευνήσεις δικτύων και τις πρόδρομες εργασίες που χρειάζονται. Για την Καλαμαριά είπε πως έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις που αφορούν την παράδοση αυτού του έργου. «Πιστεύουμε ότι έξι μήνες μετά τη λειτουργία της βασικής γραμμής είναι ένας εύλογος χρόνος που θα μας επιτρέψει να την εντάξουμε στο δίκτυο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΘ: Πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή εισαγωγής ανακυκλωμένου πλαστικού σε ασφαλτοτάπητες

12/12/25 1:54 μμ

ΑΠΘ: Πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή εισαγωγής ανακυκλωμένου πλαστικού σε ασφαλτοτάπητες

Και αυτά τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ γίνεται «Ένα με τα Παιδιά»

12/12/25 1:01 μμ

Και αυτά τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ γίνεται «Ένα με τα Παιδιά»

Αγροφυλλίδα ΑΕ: Copper Shield - Ο σύμμαχος των φυτών απέναντι στην έλλειψη χαλκού

12/12/25 12:56 μμ

Αγροφυλλίδα ΑΕ: Copper Shield – Ο σύμμαχος των φυτών απέναντι στην έλλειψη χαλκού

Χατζηβασιλείου: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup βάζει την Ελλάδα στην κεντρική θέση του ευρωπαϊκού σαλονιού

12/12/25 10:42 πμ

Χατζηβασιλείου: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup βάζει την Ελλάδα στην κεντρική θέση του ευρωπαϊκού σαλονιού

Tην Κυριακή (14.12.2025) περπατάμε στα μονοπάτια του Μπέλλες

12/12/25 10:39 πμ

Tην Κυριακή (14.12.2025) περπατάμε στα μονοπάτια του Μπέλλες

12/12/25 10:30 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Στέλιος Αγγελούδης: Απειλητικά και υβριστικά μηνύματα έλαβε μέσω διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε 42χρονος

12/12/25 9:16 πμ

Στέλιος Αγγελούδης: Απειλητικά και υβριστικά μηνύματα έλαβε μέσω διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε 42χρονος

Κρήτη: 15 προσαγωγές για παράνομες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Εμπλεκόμενοι λογιστές, δικηγόροι και αγρότες

12/12/25 9:12 πμ

Κρήτη: 15 προσαγωγές για παράνομες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Εμπλεκόμενοι λογιστές, δικηγόροι και αγρότες

Αρχίζει στην Ολομέλεια η πενθήμερη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2026

12/12/25 9:07 πμ

Αρχίζει στην Ολομέλεια η πενθήμερη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2026

3,8 δισ. ευρώ οι πληρωμές για τους αγρότες το 2025 - Στα χαρτιά το χρήμα, στην παραγωγή η γκρίνια - video

12/12/25 8:44 πμ

3,8 δισ. ευρώ οι πληρωμές για τους αγρότες το 2025 – Στα χαρτιά το χρήμα, στην παραγωγή η γκρίνια – video

Σύζυγος Θ. Μικρούτσικου: «Έφυγα από το σπίτι, όταν μου είπε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική»

12/12/25 8:31 πμ

Σύζυγος Θ. Μικρούτσικου: «Έφυγα από το σπίτι, όταν μου είπε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική»

Εορτολόγιο- 12 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Σπυρίδων, ο προστάτης των φτωχών- Τα θαύματά του

12/12/25 12:12 πμ

Εορτολόγιο- 12 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Σπυρίδων, ο προστάτης των φτωχών- Τα θαύματά του