έτοιμος για ειρήνη αν εμπλακούν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, μετά την έντονη συζήτηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, ... Περισσότερα

«Να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη», λέει ο Τραμπ για τον Ζελένσκι

Epiloges Press

Epiloges Press

έτοιμος για ειρήνη αν εμπλακούν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, μετά την έντονη συζήτηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, με τον Ουκρανό πρόεδρο να αποχωρεί πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης.

«Αποφάσισα ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για Ειρήνη αν εμπλακεί η Αμερική, γιατί εκείνος πιστεύει ότι η εμπλοκή μας του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω πλεονέκτημα, θέλω ΕΙΡΗΝΗ. Δεν σεβάστηκε τις ΗΠΑ στο προσφιλές Οβάλ Γραφείο. Μπορεί να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για Ειρήνη», έγραψε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

«Μην κάνεις συμβιβασμό με έναν δολοφόνο», όπως τον Πούτιν, είπε ο Ζελένσκι στον Τραμπ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να μην κάνει «κανένα συμβιβασμό με έναν δολοφόνο», αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς Τραμπ και Ζελένσκι συναντώνται στον Λευκό Οίκο για να υπογράψουν μια συμφωνία για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη βιομηχανία ορυκτών της Ουκρανίας.

Τραμπ και Ζελένσκι κάθισαν στο Οβάλ Γραφείο για συνομιλίες, καθώς το Κίεβο εργάζεται για να ενισχύσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες με τη Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τον Ζελένσκι κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο προτού οι δύο άνδρες αρχίσουν συνομιλίες και γευματίσουν μαζί. Αργότερα θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζω ότι θα με θυμούνται ως ειρηνοποιό», είπε ο Τραμπ.

Ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε ωμή γλώσσα αναφερόμενος στον Πούτιν, προτρέποντας τον Τραμπ να μην κάνει «κανένα συμβιβασμό με έναν δολοφόνο», προσθέτοντας πως «νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι στο πλευρό μας».

Ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι οι στρατιώτες του είναι απίστευτα γενναίοι και ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν ένα τέλος στις μάχες και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν «με διαφορετικούς τρόπους, όπως η ανοικοδόμηση».

Advertisement
Babis

Η συμφωνία που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να επιτρέψει την πρόσβαση για τις ΗΠΑ στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, ωστόσο δεν περιλαμβάνει ρητές αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, κάτι που προκαλεί απογοήτευση στο Κίεβο.

Ο Τραμπ λέει ότι η παρουσία των Αμερικανών σε επιχειρήσεις θα χρησιμεύσει ως μια μορφή εγγύησης.

Το πόσο θα αξίζει η συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν διευκρινίζεται. Ο Τραμπ είπε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να κερδίσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ζελένσκι είπε ότι δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που θα δημιουργούσε χρέη στη χώρα του, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώνουν γενιές ολόκληρες.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα