Να γιατί ανέστησαν εργαστηριακά οι επιστήμονες γονίδια από μαμούθ

Ερευνητές κατάφεραν να αναστήσουν τα γονίδια ενός μικρού πληθυσμού μαμούθ που πέθαναν μυστηριωδώς πριν από 4.000 χρόνια σε ένα απομονωμένο νησάκι του αρκτικού κύκλου (Wrangel Island), στα ανοιχτά της Σιβηρίας.

 

Οι επιστήμονες πιθανολογούν πως αυτά τα μαμούθ ήταν πιθανότατα μεταξύ των τελευταίων του κόσμου και έζησαν σε μια εποχή που το νησί συνδεόταν με στεριά με τη σημερινή Αλάσκα και τον Καναδά.

Οι δραματικές ωστόσο αλλαγές του καιρού κατά τη χιλιετία που ακολούθησε το Πλειστόκαινο και η άνοδος της θερμοκρασίας στο Ολόκαινο άρχισαν να εξαφανίζουν τα ζώα που είχαν προσαρμοστεί στο κρύο.

 

μαμούθ1 24

Τα μαμούθ του Wrangel Island πέθαναν κατά το δεύτερο κύμα της εξαφάνισής τους, κάπου 4.600 χρόνια πριν. Για να κατανοήσει το καταστροφικό γεγονός που τα σκότωσε, διεπιστημονική ομάδα από πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια συνέκρινε το DNA αυτών των μαμούθ με αντίστοιχο γενετικό υλικό από άλλα μαμούθ αλλά και σημερινούς ελέφαντες.

Babis



Αφού αναγνώρισαν τις ειδικές γενετικές μεταλλάξεις των μαμούθ του Wrangel Island, συνέθεσαν εργαστηριακά τέτοια γονίδια και τα μελέτησαν για να δουν αν μπορούσαν να λειτουργήσουν με φυσιολογικό τρόπο. Με δυο λόγια, δεν μπορούσαν.

«Οι γενετικές αυτές μεταλλάξεις επηρέασαν την ικανότητα του πληθυσμού να ακμάσει. Ακόμα και αν ο πληθυσμός μπορούσε να ανακτήσει τους παλιούς μεγάλους αριθμούς του, οι μεταλλάξεις θα ήταν ξανά εκεί υπονομεύοντας την επιβίωσή του», γράφουν χαρακτηριστικά στο άρθρο τους στο «Genome Biology and Evolution».

 

μαμούθ2 22

Ακριβή απάντηση δεν έχουμε γιατί εξαφανίστηκαν, οι επιστήμονες θεωρούν πάντως καθοριστικό τον παράγοντα της απομόνωσής τους εκεί στο Ολόκαινο, όταν η περιοχή έγινε νησί. Ο πληθυσμός τους υπέφερε από μια ποικιλία γενετικών αλλαγών που υπονόμευσε την ανάπτυξή τους, την ικανότητα αναπαραγωγής, ακόμα και την όσφρησή τους…

 

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΝα γιατί ανέστησαν εργαστηριακά οι επιστήμονες γονίδια από μαμούθ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν μια πρωτοποριακή αντιμικροβιακή βαφή

Οι επιφάνειες στα νοσοκομεία φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια που επιβιώνουν...

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης διαγιγνώσκει τον καρκίνο του θυρεοειδούς με ακρίβεια πάνω από 90%

Το πρώτο παγκοσμίως μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που ταξινομεί...

Κουνούπια: Αισθητήρες καταγράφουν το πέταγμά τους – Αυτόματοι ηλεκτρονικοί μετρητές για την καταπολέμησή τους

Ηλεκτρονικό σύστημα με αισθητήρες κίνησης καταγράφει το πέταγμα των...

Ποιοι εμπιστεύονται λιγότερο την επιστήμη και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία όλων μας;

Σε μία εποχή που «πνιγόμαστε» από την πληροφορία, η...

Τελευταία Νέα