Πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αναλαμβάνει η Ελλάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ζητά την έκτακτη σύγκλιση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ. Παράλληλα, το ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αναλαμβάνει η Ελλάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ζητά την έκτακτη σύγκλιση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση και καλεί την Τουρκία να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.

Advertisement
 

 

 

Ο Δένδιας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, με επιστολή του στην αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση του ζητήματος, ενώ επίκειται προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ερεβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως «η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, άποψη που υπογραμμίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο».

«H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Advertisement

«Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων»

«Η ανωτέρω επιστολή σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης. Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, προς τον Αρμένιο ομόλογό του Ζόραμπ Μνατσακανιάν (Zohrab Mnatsakanyan), στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας», σημειώνεται. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, πως αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Μνατσακανιάν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λ. Μενδώνη στο Χάρβαρντ: «Η πολιτική μας διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά μας, ως βιώσιμο ζωτικό πόρο, για τις μελλοντικές γενιές»

05/12/25 4:01 μμ

Λ. Μενδώνη στο Χάρβαρντ: «Η πολιτική μας διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά μας, ως βιώσιμο ζωτικό πόρο, για τις μελλοντικές γενιές»

14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας - Αφιέρωμα «Θάνος Αναστόπουλος»

05/12/25 4:02 μμ

14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας – Αφιέρωμα «Θάνος Αναστόπουλος»

Κελύφη μυδιών και υπολείμματα καφέ ως λύσεις βιωσιμότητας στην αγροδιατροφή

05/12/25 4:01 μμ

Κελύφη μυδιών και υπολείμματα καφέ ως λύσεις βιωσιμότητας στην αγροδιατροφή

Πάτρα: Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων – Μπλόκο στον κόμβο του Πύργου

05/12/25 3:59 μμ

Πάτρα: Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων – Μπλόκο στον κόμβο του Πύργου

Αεροψεκασμοί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης για την καταπολέμηση της Πευκοκάμπιας

05/12/25 3:58 μμ

Αεροψεκασμοί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης για την καταπολέμηση της Πευκοκάμπιας

Β. Κικίλιας: «Έκτακτη προσέγγιση του “Blue Star” στη Σίφνο για διακομιδή παιδιού - Η δουλειά μας είναι να σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας»

05/12/25 3:57 μμ

Β. Κικίλιας: «Έκτακτη προσέγγιση του “Blue Star” στη Σίφνο για διακομιδή παιδιού – Η δουλειά μας είναι να σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας»

Εύβοια: Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις - Συνεχίζει η Πυροσβεστική την άντληση υδάτων - Κλειστά τα σχολεία

05/12/25 3:56 μμ

Εύβοια: Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις – Συνεχίζει η Πυροσβεστική την άντληση υδάτων – Κλειστά τα σχολεία

Έσπασε αγωγός ύδρευσης στη Μάνδρα- Έκτακτη διακοπή υδροδότησης

05/12/25 3:54 μμ

Έσπασε αγωγός ύδρευσης στη Μάνδρα- Έκτακτη διακοπή υδροδότησης

Στο τελωνείο Ευζώνων αγρότες από το νομό Κιλκίς - Αποφασίστηκε οκτάωρος αποκλεισμός έως τις 22.00

05/12/25 2:57 μμ

Στο τελωνείο Ευζώνων αγρότες από το νομό Κιλκίς – Αποφασίστηκε οκτάωρος αποκλεισμός έως τις 22.00

Σέρρες: Επ’ αόριστον ο αποκλεισμός στον κόμβο Κερδυλλίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

05/12/25 3:53 μμ

Σέρρες: Επ’ αόριστον ο αποκλεισμός στον κόμβο Κερδυλλίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Δίκη για τον Σήφη Βαλυράκη: «Τον χτύπησαν, μετά τον έριξαν από το σκαφάκι του και τον άφησαν στην θάλασσα και έφυγαν»

05/12/25 2:46 μμ

Δίκη για τον Σήφη Βαλυράκη: «Τον χτύπησαν, μετά τον έριξαν από το σκαφάκι του και τον άφησαν στην θάλασσα και έφυγαν»

Για έξι ώρες τουλάχιστον έκλεισε το τελωνείο στον Προμαχώνα

05/12/25 1:09 μμ

Για έξι ώρες τουλάχιστον έκλεισε το τελωνείο στον Προμαχώνα