Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρμένιος διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον θύλακα ... Περισσότερα

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τουλάχιστον 200 νεκροί και 10.000 εκτοπισμένοι

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρμένιος διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον θύλακα αυτόν.

Advertisement
 

Η στρατιωτική επιχείρηση τερματίστηκε σήμερα, 24 ώρες μετά την έναρξή της, με την παράδοση των αυτονομιστών και την επιστροφή της περιοχής στον έλεγχο του Μπακού.

Ο Γκεγάμ Στεπανιάν είπε επίσης ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω των συγκρούσεων. Οι άνθρωποι αυτοί «δεν διαθέτουν αρκετά τρόφιμα, ούτε φάρμακα ή βασικά είδη για την προσωπική υγιεινή τους», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «καταστροφή».

Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του θύλακα θα διεξαχθούν «με τη μεσολάβηση» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αυτή η ειρηνευτική δύναμη, που βρίσκεται στην περιοχή από το τέλος του πολέμου του 2020, διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία τηρείται. Δύο Ρώσοι στρατιώτες ωστόσο σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έγινε στόχος πυρών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για αυτήν την επίθεση.

Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει την αποχώρηση «των μονάδων και των στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας» που έχουν απομείνει στον θύλακα καθώς και «τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό» των ομάδων του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι αυτονομιστές δέχτηκαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες αύριο, στην αζέρικη πόλη Γιέβλαχ, με θέμα την «επανένταξη» του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Χικμέτ Χατζίεφ, ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, είπε ότι στόχος του Μπακού είναι «η ειρηνική επανένταξη των Αρμένιων του Καραμπάχ» και η «εξομάλυνση» των σχέσεων με την Αρμενία.

Με τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν ωστόσο εγείρονται φόβοι για μια μαζική έξοδο των 120.000 κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται ένα μεγάλο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του θύλακα. Το αεροδρόμιο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στη γειτονική Αρμενία απόψε ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης βομβίδες κρότου-λάμψης και προειδοποίησαν ότι θα λάβουν «ειδικά μέτρα» εάν δεν επανέλθει η τάξη.

Advertisement
ΔΕΗ

Εγγυήσεις ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ «να δώσει εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των κατοίκων του Καραμπάχ».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για την επιλογή που έκανε το Αζερμπαϊτζάν να προσφύγει χθες (σ.σ. την Τρίτη) στη βία, με κίνδυνο να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», ανέφεραν πηγές του Ελιζέ.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΒΤΑ: Η Μαλιοβίτσα είναι το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας που θα λειτουργεί 100% με πράσινη ενέργεια

26/12/25 10:13 μμ

ΒΤΑ: Η Μαλιοβίτσα είναι το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας που θα λειτουργεί 100% με πράσινη ενέργεια

Ελεγχόμενη έκρηξη ύποπτου αντικειμένου στην Κυψέλη

26/12/25 10:09 μμ

Ελεγχόμενη έκρηξη ύποπτου αντικειμένου στην Κυψέλη

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Νεκροί τέσσερις ορειβάτες που έπεσαν σε χιονοθύελλα

26/12/25 9:55 μμ

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Νεκροί τέσσερις ορειβάτες που έπεσαν σε χιονοθύελλα

Πώς πέρασαν τα Χριστούγεννα 2026 οι Σερραίοι;

26/12/25 9:43 μμ

Πώς πέρασαν τα Χριστούγεννα 2026 οι Σερραίοι;

Μελομακάρονα VS κουραμπιέδες: Τι προτιμούνε οι Σερραίοι;

26/12/25 9:34 μμ

Μελομακάρονα VS κουραμπιέδες: Τι προτιμούνε οι Σερραίοι;

«Επιχείρηση Σάντα: Σαν τα Παλιά Χριστούγεννα» - Μια παράσταση αγάπης και προσφοράς στις Σέρρες

26/12/25 9:06 μμ

«Επιχείρηση Σάντα: Σαν τα Παλιά Χριστούγεννα» – Μια παράσταση αγάπης και προσφοράς στις Σέρρες

Σέρρες: Εντοπίστηκε εξάρτημα αυτοκινήτου που ταιριάζει με το όχημα του 45χρονου αγνοούμενου

26/12/25 8:53 μμ

Σέρρες: Εντοπίστηκε εξάρτημα αυτοκινήτου που ταιριάζει με το όχημα του 45χρονου αγνοούμενου

Σύναξη της Παναγίας «Καταφυγής» στην Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Σερρών

26/12/25 8:39 μμ

Σύναξη της Παναγίας «Καταφυγής» στην Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Σερρών

Πολιτεία των Ευχών: 4ος Αγώνας Δρόμου «Santa Claus Run»

26/12/25 8:44 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Με μεγάλη συμμετοχή ο 4ος Αγώνας Δρόμου «Santa Claus Run»

GBL-ΠΑΟΚ: Ανακοίνωση για την απαγόρευση μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών του

26/12/25 5:15 μμ

GBL-ΠΑΟΚ: Ανακοίνωση για την απαγόρευση μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών του

Μυτιλήνη: «Ξαναζεί» ένα δένδρο ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών

26/12/25 5:14 μμ

Μυτιλήνη: «Ξαναζεί» ένα δένδρο ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών

Πάτρα: Τροχαίο με έναν16χρονο νεκρό και τέσσερις τραυματίες

26/12/25 5:10 μμ

Πάτρα: Τροχαίο με έναν 16χρονο νεκρό και τέσσερις τραυματίες