Νάντια Καλβίνο: Πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος στο Eurogroup;Η 51χρονη Νάντια Καλβίνιο, πρώην υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Κομισιόν που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, είναι εδώ και καιρό το φαβορί για τη θέση του Προέδρου στο Eurogroup.

 

 

Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου στο Eurogroup θα γίνει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, ενώ ο/η διάδοχος του Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιουλίου. Η Νάντια Καλβίνο υποστηρίζεται από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τη Γαλλία και μερικές χώρες του Νότου. Σε περίπτωση εκλογής της θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Eurogroup.

Όσον αφορά στη γαλλική υποστήριξη, έγινε φανερή πριν λίγο καθώς ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε πως η Γαλλία στηρίζει την υποψηφιότητα της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνιο για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. «Συμμεριζόμαστε με την Ισπανία την ίδια βούληση για μια πιο ισχυρή ενοποίηση της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Λεμέρ.

Σύγκρουση για την Νάντια Καλβίνο

Όμως η υποψηφιότητα Καλβίνο συναντά επίσης ισχυρές αντιδράσεις και κυρίως από την Ολλανδία. Οι αντίπαλοι αυτοί, ουσιαστικά οι πιο φιλελεύθεροι, θεωρούν πως η Ισπανίδα δεν είναι κατάλληλη για μια θέση που απαιτεί τη σφυρηλάτηση συμβιβασμών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Βορρά, οι οποίοι προκρίνουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και αυτών του Νότου, που έχουν τη φήμη ότι είναι πιο χαλαροί. Το ζήτημα της εθνικότητάς της είναι επίσης πολύ σημαντικό στο βαθμό που οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε πλήρη διαπραγμάτευση για ένα μαζικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Ένωσης.


Όμως δύο κύρια μέτωπα συγκρούονται: από τη μια πλευρά, η Ολλανδία, η Αυστρία, καθώς και η Σουηδία και η Δανία εκτός Ευρωζώνης είναι πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά το σχέδιο αυτό, από την άλλη οι χώρες του Νότου, με πρώτες την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες είναι αυτές που ωφελούνται περισσότερο από ένα σχέδιο που προβλέπει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δάνειο. «Η Ισπανία έχει μια πολύ έντονη θέση αυτή τη στιγμή σ’ αυτή τη συζήτηση, η οποία θα βρίσκεται στο κέντρο της δουλειάς» του Eurogroup, εξηγεί ευρωπαϊκή πηγή.

Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου στο Eurogroup

Αναλυτικά, μεταξύ των 19 υπουργών της Ευρωζώνης τρεις είναι υποψήφιοι: η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, ο κεντροδεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου και ο φιλελεύθερος Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος εκλέγεται για δυόμισι χρόνια, είναι ένας απ’ αυτούς των οποίων η φωνή μετρά στις Βρυξέλλες, μαζί με τους προέδρους των τριών μεγάλων θεσμών της ΕΕ –Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Σαρλ Μισέλ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Νταβίντ Σασόλι (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)– και τον επικεφαλής της διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. Αποστολή του είναι να προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών, στόχος των οποίων είναι να εξασφαλίζουν τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να επανεκκινήσουν από κοινού οικονομίες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού: σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΑΕΠ των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα μπορεί να σημειώσει πτώση κατά 8,7% το 2020.

Στη διάρκεια της εκλογής, κάθε υπουργός θα διαθέτει μία ψήφο σε κάθε γύρο της ψηφοφορίας. Ο πρώτος υποψήφιος που θα λάβει 10 ψήφους από τις 19, θα κερδίσει την εκλογή.

 

Πηγή ΑΠΕ

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *