9.8 C
Serres

Νάσος Ηλιόπουλος: Χρειάζονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις και ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός

Date:

«Η ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένη ΝΔ νομιμοποιεί την αυθαιρεσία»

Το τρίπτυχο «αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις και ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός» επανέλαβε ως πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, που αφορούν παράλληλα στη στήριξη των νέων επιστημόνων και στα νέα δικαιώματα που προκύπτουν με την τηλεργασία, όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση.

Χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως «κοινωνικά ανάλγητο και οικονομικά αναποτελεσματικό», επισήμανε πως «οι ρυθμίσεις του νέου εργασιακού νόμου μας οδηγούν στη βαλκανοποίηση της αγοράς εργασίας”, και κατήγγειλε: “Η ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένη ΝΔ που χρωστάει πάνω από 340 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και νομιμοποιεί την αυθαιρεσία».

Νάσος Ηλιόπουλος: Η σπονδυλική στήλη του εργατικού δικαίου είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις


Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel υπογράμμισε πως ο νέος νόμος Χατζηδάκη «γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θεσμοθετεί τα απλήρωτα 10ωρα, εξαιρεί το διάλειμμα από τον εργάσιμο χρόνο, φέρνει το σπαστό ωράριο στη μερική εργασία -κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να μετατρέπουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης- επιτρέπει τον οικονομικό εκβιασμό των εργαζομένων οδηγώντας τους σε άνευ αποδοχών άδεια εργασίας, και παρεμποδίζει την επαναπρόσληψη, αλλά και αποζημίωση των εργαζομένων, όταν απολύσεις κριθούν παράνομες και καταχρηστικές».

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η σπονδυλική στήλη του εργατικού δικαίου είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που στον μέσο όρο της ΕΕ βρίσκονται στο 60%, ενώ στην Ελλάδα μόλις στο 14,7%», επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος, και αναρωτήθηκε γιατί δεν υπογράφει η ΝΔ την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στην εστίαση, που αφορά πάνω από 350 χιλ. εργαζόμενους».






Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, υπενθύμισε ότι ο εργασιακός χρόνος καταγράφεται ψηφιακά από το 2017 και «για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν πάνω από 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας και υπερδιπλασιάστηκαν οι δηλωμένες ώρες υπερωριακής απασχόλησης. Αυτό συνέβη όμως γιατί υπήρχαν ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου», σημειώνοντας πως τότε ο ΣΕΒ με τον κ. Σκέρτσο διαφωνούσαν με την ψηφιακή καταγραφή.

Απαντώντας στο ερώτημα του γιατί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητη αρχή δεν βρίσκει σύμφωνη την αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε: «Το ΣΕΠΕ γίνεται ανεξάρτητη αρχή γιατί στην κυβέρνηση δεν θέλουν να έχουν την ευθύνη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Ακριβώς επειδή έχουν διαλύσει το εργατικό δίκαιο». Έθεσε, πάντως, και τον προβληματισμό του κατά πόσο μπορεί να είναι μια αρχή ανεξάρτητη «όταν την ηγεσία της κατά πλειοψηφία διορίζει ο υπουργός».

«Το επιχείρημα ότι η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και η μείωση των μισθών θα φέρει την ανάπτυξη απέτυχε με πάταγο το 2012, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τους μισθούς και κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις. Τότε η ανεργία σκαρφάλωσε στο 27%. Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε 450 χιλ. θέσεις εργασίας κατά 70% πλήρους απασχόλησης, και μείωσε κατά 10 μονάδες την ανεργία. Ακόμη μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 19,2% στο 8,9% γιατί λειτουργούσε η επιθεώρηση εργασίας, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και καταργήσαμε τον υποκατώτατο», κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Πηγή newsbeast.gr

ΠολιτικήΝάσος Ηλιόπουλος: Χρειάζονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις και ισχυρός ελεγκτικός...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα στον Λίβανο – Μήνυμα του ισχυρού ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή

Στο Λίβανο σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη επίσκεψη...

Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 – Όσα ειπώθηκαν στη Βουλή

Μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μέτρα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα