Την Παρασκευή 30/12/2022 το απόγευμα ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής έλαβε εισαγγελική εντολή για την “λήψη των αναγκαίων κατάλληλων μέτρων και την διενέργεια κάθε αναγκαίας ιατρικής πράξης και θεραπείας που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την Παρασκευή 30/12/2022 το απόγευμα ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής έλαβε εισαγγελική εντολή για την “λήψη των αναγκαίων κατάλληλων μέτρων και την διενέργεια κάθε αναγκαίας ιατρικής πράξης και θεραπείας που κρίνονται επιβεβλημένες από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου”.

Με δεδομένη την επιμονή άρνησης του ασθενούς να δεχθεί ιατρική βοήθεια, ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με περιοριστικά μέτρα της κίνησης του ασθενή, δηλαδή σωματική καθήλωση.

Το μοναδικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα για την ακούσια περίθαλψη και καθήλωση ασθενούς είναι για ψυχιατρικούς ασθενείς και τα κριτήρια και προϋποθέσεις είναι αυστηρά και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT).

Ως γιατροί δεσμευόμαστε από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας σύμφωνα με τον οποίο ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης εάν ο ασθενής έχει ικανότητα για συναίνεση. 

Ως γιατροί θλιβόμαστε να βλέπουμε έναν νέο άνθρωπο να θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο χωρίς να μπορούμε να τον βοηθήσουμε, αλλά σεβόμαστε την προσωπική του επιλογή.

Με τον ίδιο τρόπο θλιβόμαστε όταν ένας ασθενής με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου προσέρχεται στο ΤΕΠ αλλά αρνείται νοσηλείας, γιατί ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνο γι ατη ζωή του, αλλά σεβόμαστε την επιλογή του

Θλιβόμαστε όταν ασθενής με οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ αρνείται να υποβληθεί σε ενδοφλέβια θρομβόλυση, γιατί ξέρουμε ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη ζωή του, αλλά σεβόμαστε την επιλογή του

Θλιβόμαστε όταν ασθενής μάρτυρας του Ιεχωβά προσέρχεται στο ΤΕΠ με αιματοκρίτη 15 αλλά αρνείται μετάγγισης, γιατί ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνο για τη ζωή του, αλλά σεβόμαστε την επιλογή του.

Έχουμε άπειρα παραδείγματα που θλιβόμαστε με τις επιλογές των ασθενών μας, αλλά πάντα σεβόμαστε τις επιλογές τους και ως Επιστήμονες αυτό που έχουμε καθήκον να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε με ακρίβεια και λεπτομέρεια έναν ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και τις συνέπειες των επιλογών του, αλλά πάντα σεβόμαστε αυτό που ο ίδιος ο ασθενής επιλέγει για την υγεία του, εφόσον έχει την ικανότητα να αποφασίσει μόνος του.

Δε δεχόμαστε να γίνουμε οι γιατροί ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κανένας γιατρός δεν έχει ευθύνη για την όποια τροπή στην εξέλιξη της υγείας και της ζωής του κρατουμένου. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους επαναφέρουμε σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ από 28 Ιουλίου 2022 για απεργό πείνας, αλλάζοντας μόνο τα στοιχεία του ασθενή:

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατουμένου Αθ.Χ., που η υγεία του έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο λόγω πολυήμερης απεργίας πείνας και δίψας. 

Advertisement
MEGA

Είμαστε αντίθετοι στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ. 

Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από αντιλήψεις και δράσεις που συχνά αξιοποιούνται από το κράτος για να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα. 

Το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα απαιτείται να εντείνει τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, κομμάτι του οποίου είναι και η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών που βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ, του κράτους και των κυβερνήσεων.

Ζητάμε η κυβέρνηση να δει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατούμενου Αθ.Χ. για μετακίνησή του στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Για το θέμα αυτό μίλησε στο Επιλογές ο πρόεδρος της ΕΝΙΝΣ, κος Βαγγέλης Παπαμιχάλης, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όμιλος ΔΕΗ: Σημαντική αναβάθμιση από την EcoVadis στην αξιολόγηση βιωσιμότητας

16/03/26 3:04 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: Σημαντική αναβάθμιση από την EcoVadis στην αξιολόγηση βιωσιμότητας

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Χειρουργικής Παίδων ΑΠΘ Γιάννης Σπυριδάκης

16/03/26 12:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Χειρουργικής Παίδων ΑΠΘ Γιάννης Σπυριδάκης

Λόγω αναγκαίων εργασιών για την επισκευή βλάβης σε δευτερεύον δίκτυο ύδρευσης στην οδό Οδυσσέως, θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 17 Μαρτίου 2026

16/03/26 12:44 μμ

Διακοπή νερού αύριο Τρίτη σε περιοχές των Σερρών λόγω βλάβης στο δίκτυο

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 84χρονος με ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών

16/03/26 12:38 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 84χρονος με ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών

Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής των Όσκαρ 2026

16/03/26 12:38 μμ

Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής των Όσκαρ 2026

Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι

16/03/26 11:21 πμ

Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι

Στη Βουλγαρία για φθηνότερη βενζίνη οι Σερραίοι– Μεγάλη η διαφορά στις τιμές

16/03/26 11:11 πμ

Στη Βουλγαρία για φθηνότερη βενζίνη οι Σερραίοι– Μεγάλη διαφορά στις τιμές

Αξιοσημείωτη η παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών για μία ακόμη χρονιά στην FOODEXPO 2026

16/03/26 11:02 πμ

Αξιοσημείωτη η παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών για μία ακόμη χρονιά στην FOODEXPO 2026

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών

16/03/26 10:32 πμ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών

Καβάλα: Η ΑΜΘ στο επίκεντρο της μεσογειακής συνεργασίας για την κλιματική ανθεκτικότητα

16/03/26 10:56 πμ

Καβάλα: Η ΑΜΘ στο επίκεντρο της μεσογειακής συνεργασίας για την κλιματική ανθεκτικότητα

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Σημαντικός ο αριθμός σοσιαλιστών και ρεπουμπλικάνων που προκρίθηκαν στο β' γύρο

16/03/26 10:53 πμ

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Σημαντικός ο αριθμός σοσιαλιστών και ρεπουμπλικάνων που προκρίθηκαν στο β’ γύρο

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

16/03/26 10:34 πμ

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας