Νέα διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών και των αναπληρωτών τους στα δύο κρατικά θέατρα της χώρας, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θεσπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού με ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Νέα διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών και των αναπληρωτών τους στα δύο κρατικά θέατρα της χώρας, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θεσπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού με τροπολογία που θα κατατεθεί σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης στη Βουλή. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει την επιλογή και τον διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από ειδική επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δ.Σ. των Θεάτρων, ενώ επίσης, το σχέδιο διάταξης νόμου προβλέπει και συγκεκριμένα προσόντα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών, διευκρινίζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των προσώπων που θα συνθέτουν την ειδική επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Σχετικά με τη νέα διαδικασία, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απόφασή μας να προκηρύσσονται οι θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών των Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – με βάση συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα υποστηρίζει τις ανάγκες του κάθε φορέα – είναι εκπεφρασμένη από τον Αύγουστο 2019. Οι επόμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα αναδειχθούν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Διοικητικού Συμβουλίου των Θεάτρων και αιτιολογημένο πρακτικό ειδικής επιτροπής αξιολόγησης και επιλογής. Αντίστοιχα θεσπίζεται καινούργια διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών. Το σχέδιο διάταξης νόμου θα κατατεθεί ως τροπολογία τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση. Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών».

Απο την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Με την προτεινόμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών των δύο κορυφαίων θεάτρων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια. Με τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής μίας επιτροπής αξιολόγησης και επιλογής, η οποία θα έχει την ευχέρεια να εξετάσει το σύνολο της παρουσίας και δραστηριότητας των υποψηφίων και να συζητήσει μαζί τους το όραμά τους, χωρίς στείρους τεχνικούς περιορισμούς, προσδοκούμε η διαδικασία αυτή να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη των προσώπων που θα οδηγήσουν το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία νέα εποχή».

Advertisement
Family Kitchen

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνικός Χρυσός: Έως το τέλος Μαρτίου η πρώτη παραγωγή χαλκού-χρυσού στις Σκουριές

21/01/26 11:33 πμ

Ελληνικός Χρυσός: Έως το τέλος Μαρτίου η πρώτη παραγωγή χαλκού-χρυσού στις Σκουριές

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Νέος υποδιοικητής της υπηρεσίας Ασύλου ο Νίκος Γιαννακόπουλος

21/01/26 11:28 πμ

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Νέος υποδιοικητής της υπηρεσίας Ασύλου ο Νίκος Γιαννακόπουλος

Πως πρέπει να οδηγούμε σε άσχημες καιρικές συνθήκες – Τι πρέπει να προσέξουμε στο αυτοκίνητό μας

21/01/26 11:13 πμ

Πώς πρέπει να οδηγούμε σε άσχημες καιρικές συνθήκες – Τι πρέπει να προσέξουμε στο αυτοκίνητό μας

Ψαρόπουλος: Δεν θίγεται ο αγώνας των συγγενών, δεν είναι μόνο η κ. Καρυστιανού που αγωνίζεται για δικαίωση

21/01/26 11:05 πμ

Α. Ψαρόπουλος για Μ. Καρυστιανού: «Θα κριθεί από άλλους το αν ήταν επιτυχής ή ατυχής η δήλωσή της»

 Κρατούμενοι έδειραν τον 16χρονο κατηγορούμενο για τη δολοφονία του 17χρονου Άγγελου στις Σέρρες

21/01/26 10:36 πμ

 Κρατούμενοι έδειραν τον 16χρονο κατηγορούμενο για τη δολοφονία του 17χρονου Άγγελου στις Σέρρες

Θεσσαλονίκη: O Tintin και ο Θεσσαλονικιός «πρόξενος» μιας χώρας που ξεπήδησε μέσα από κόμικ

21/01/26 9:28 πμ

Θεσσαλονίκη: O Tintin και ο Θεσσαλονικιός «πρόξενος» μιας χώρας που ξεπήδησε μέσα από κόμικ

Δέντρο στέκει αγέρωχο στο Μπέλλες από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Είναι 1074 ετών, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη

21/01/26 9:19 πμ

Δέντρο στέκει αγέρωχο στο Μπέλλες από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Είναι 1074 ετών, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη

Μαρία Κυπριωτάκη – Περράκη: Ποια ήταν η γυναίκα πολιτικός που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στην Ελλάδα

21/01/26 9:08 πμ

Μαρία Κυπριωτάκη – Περράκη: Ποια ήταν η γυναίκα πολιτικός που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στην Ελλάδα

Αποχωρούν τα τρακτέρ από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας - Τι αποφάσισαν οι αγρότες

21/01/26 8:57 πμ

Αποχωρούν τα τρακτέρ από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας – Τι αποφάσισαν οι αγρότες

Hellenic Train: Σταδιακή άφιξη των νέων τρένων το β´ τρίμηνο του 2027 - Διπλασιασμός της επιβατικής κίνησης

21/01/26 8:52 πμ

Hellenic Train: Σταδιακή άφιξη των νέων τρένων το β´ τρίμηνο του 2027 – Διπλασιασμός της επιβατικής κίνησης

Ξάνθη: Παραδόθηκε σε κυκλοφορία το οδικό έργο Δημάριο-ελληνοβουλγαρικά σύνορα

21/01/26 12:15 πμ

Ξάνθη: Παραδόθηκε σε κυκλοφορία το οδικό έργο Δημάριο-ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία

21/01/26 12:08 πμ

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία