Τώρα οι επεμβάσεις Bypass μπορεί να γίνουν με μια και μόνο τομή λίγων εκατοστών. Με τη μέθοδο του Mini-Bypass καταργούνται οι μεγάλες τομές στα άνω και κάτω άκρα που γίνονταν ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges.tv

Συντάκτης: Epiloges.tv

Τώρα οι επεμβάσεις Bypass μπορεί να γίνουν με μια και μόνο τομή λίγων εκατοστών. Με τη μέθοδο του Mini-Bypass καταργούνται οι μεγάλες τομές στα άνω και κάτω άκρα που γίνονταν για την παρασκευή των αρτηριακών και φλεβικών μοσχευμάτων, αντίστοιχα. Όπως και οι μεγάλες τομές που ταλαιπωρούσαν τους ασθενείς μετεγχειρητικά, αλλά και τους δυσαρεστούσαν αισθητικά.

Advertisement
 

«Η επέμβαση Bypass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη), η πιο συχνή καρδιοχειρουργική επέμβαση στους ενήλικες, αποτελεί τη χειρουργική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, της ασθένειας δηλαδή που εκδηλώνεται όταν τα αγγεία που αιματώνουν την καρδιά (στεφανιαία αγγεία) αποφράσσονται σ’ ένα σημαντικό ποσοστό. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε οξύ, όπως το γνωστό «έμφραγμα του μυοκαρδίου», ή να εξελίσσεται σταδιακά, προκαλώντας πόνο στο στήθος ή/και δύσπνοια και να έχει σοβαρές ή/και θανατηφόρες επιπλοκές.

Η θεραπεία της νόσου πρέπει να είναι άμεση μόλις διαγνωστεί, είτε με κάποια επέμβαση, είτε έστω με φαρμακευτική αγωγή, όταν η επέμβαση δεν είναι εφικτή», αναφέρει ο κ. Θεόφιλος Κωλέττης, Χειρουργός θώρακος – Επεμβατικός Καρδιοχειρουργός στο Metropolitan General, Εξειδικευμένος στις συγγενείς και επίκτητες παθήσεις νεαρών και μέσης ηλικίας ενηλίκων, Διευθυντής London Heart and Chest Hospital.

Η επέμβαση Bypass αποτελεί την πιο ριζική και αποτελεσματική θεραπεία σε βάθος χρόνου, ιδίως σε νεότερους και μέσης ηλικίας ασθενείς, με πολλαπλές ή πολύ κεντρικές βλάβες στα στεφανιαία αγγεία, όπως και σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Τα τελευταία χρόνια είναι πιο προσφιλής η επέμβαση της αγγειοπλαστικής, με την οποία γίνεται διάνοιξη του αγγείου με μπαλονάκι και τοποθέτηση stent (ενδονάρθηκα) εσωτερικά. Αυτό γίνεται κυρίως διότι οι περισσότεροι ασθενείς φοβούνται τη χειρουργική επέμβαση και προτιμούν την ευκολότερη λύση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνουν πάντα την καλύτερη επιλογή.

Τώρα το Μini-Bypass έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Αρχικά, διότι διενεργείται μόνο με μια μικρή τομή λίγων εκατοστών στο κέντρο του θώρακα. Οι άλλες τομές στο πόδι και το χέρι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των μοσχευμάτων καταργούνται. Τα μοσχεύματα παρασκευάζονται ενδοσκοπικά -χωρίς τομές- με τη μέθοδο EVH: Endoscopic vein harvesting και ERH: Εndoscopic Radial Harvesting, χρησιμοποιώντας κάμερα και ειδικά εργαλεία, όπως ακριβώς γίνονται οι θωρακοσκοπικές και οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Advertisement

Η επέμβαση του Μini-bypass εσωτερικά στην καρδιά δεν διαφέρει από την κλασική: σχηματίζεται ένα νέο δίκτυο αιμάτωσης της καρδιάς που παρακάμπτει τα στενωμένα-αποφραγμένα στεφανιαία αγγεία με τα αγγεία που ελήφθησαν ως μοσχεύματα. Το νέο δίκτυο αιμάτωσης που δημιουργείται με τα μοσχεύματα είναι ένα υγιές -χωρίς παθολογικές στενώσεις- δίκτυο αγγείων με μεγάλο χρόνο ζωής, αντίστοιχο με το προσδόκιμο χρόνο ζωής του ασθενούς. Για αυτό αποτελεί πάντα θεραπεία εκλογής σε νέους ασθενείς.

«Με το πρωτόκολλο, δε, ταχείας ανάρρωσης Fast-Track που εφαρμόζεται στους ασθενείς που υποβάλλονται σε mini-bypass, ο συνολικός χρόνος νοσηλείας διαρκεί μόνο 4 ημέρες.

Η επέμβαση Μini-Bypass σε συνδυασμό με το πρωτόκολλο ταχείας ανάρρωσης Fast-Τrack είναι η καλύτερη χειρουργική θεραπεία και η θεραπεία εκλογής για νεαρούς και μέσης ηλικίας ενήλικες με πρώιμη στεφανιαία νόσο, διότι φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, το μικρότερο χρόνο νοσηλείας, τη μικρότερη τομή και κίνδυνο επιπλοκών κάτω του 1%», καταλήγει ο κ. Κωλέττης.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

04/10/25 1:46 μμ

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη