Η κατανάλωση έξι τροφών αποτελεί «κλειδί» για χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «European Heart Journal». Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών ... Περισσότερα

6 κατηγορίες τροφίμων «κλειδί» για μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η κατανάλωση έξι τροφών αποτελεί «κλειδί» για χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «European Heart Journal».

Advertisement
 

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά συντελεί στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Την ίδια ώρα, η μη κατανάλωση αρκετών συνδυασμών από τα έξι αυτά τρόφιμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στη μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακμάστερ, του νοσοκομείου «Hamilton Health Sciences» και του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού του Καναδά, περιγράφεται επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως η συμπερίληψη μέτριας ποσότητας δημητριακών ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένων κρεάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2019, που αντιπροσωπεύουν το 32% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Το 85% αυτών των θανάτων οφειλόταν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πολλαπλές μελέτες που αφορούσαν σε 245.000 άτομα σε 80 χώρες. Έτσι, περιλαμβάνεται εκπροσώπηση από χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Advertisement
Babis

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Άντριου Μέντε, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακμάστερ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού, επισημαίνει ότι «εξαιρώντας τις μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι η κατανάλωση των φυσικών τροφών με μέτρο είναι το κλειδί. Οι μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας. Τα ίδια αποτελέσματα στην υγεία μπορούν να επιτευχθούν με τη μέτρια κατανάλωση δημητριακών και κρεάτων, αρκεί να πρόκειται για μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής άλεσης και μη επεξεργασμένα κρέατα»

Τι συνιστούν οι ερευνητές

Οι ερευνητές συνιστούν μια μέση ημερήσια πρόσληψη από δύο έως τρεις μερίδες φρούτων, δύο έως τρεις μερίδες λαχανικών, μία μερίδα ξηρών καρπών και δύο μερίδες γαλακτοκομικών. Επίσης, τρεις έως τέσσερις μερίδες οσπρίων εβδομαδιαίως και δύο έως τρεις μερίδες ψαριών εβδομαδιαίως. Τα πιθανά υποκατάστατα περιλαμβάνουν μία μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά και μία μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή πουλερικών καθημερινά.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μακεδονική Κουζίνα: Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας» - Μια γιορτή παράδοσης, αυθεντικότητας και δημιουργίας

14/10/25 12:26 πμ

«Μακεδονική Κουζίνα: Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας» – Μια γιορτή παράδοσης, αυθεντικότητας και δημιουργίας

Συνάντηση εργασίας του Διαμαντή Γκολιδάκη με την Υπουργό Υγείας  Άδωνι Γεωργιάδη

14/10/25 12:21 πμ

Συνάντηση εργασίας του Διαμαντή Γκολιδάκη με την Υπουργό Υγείας  Άδωνι Γεωργιάδη

5 σημεία που πρέπει να καθαρίζετε μια φορά τον χρόνο!

14/10/25 12:13 πμ

5 σημεία που πρέπει να καθαρίζετε μια φορά τον χρόνο!

6 στιλάτοι τρόποι για να εντάξετε φυτά στο καθιστικό σας

14/10/25 12:10 πμ

6 στιλάτοι τρόποι για να εντάξετε φυτά στο καθιστικό σας

UEFA: Ανοίγει τη διαδικασία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα 2027–2031 με μία καινοτομία

14/10/25 12:15 πμ

UEFA: Ανοίγει τη διαδικασία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα 2027–2031 με μία καινοτομία

ΒΤΑ: Ο υπουργός Οικονομίας Ντίλοφ στην τελετή λήξης της EXPO 2025 στην Οσάκα

14/10/25 12:07 πμ

ΒΤΑ: Ο υπουργός Οικονομίας Ντίλοφ στην τελετή λήξης της EXPO 2025 στην Οσάκα

Έρευνα του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό 42χρονου σέρφερ

14/10/25 12:05 πμ

Χαλκιδική: Έρευνα του Λιμενικού για τον εντοπισμό 42χρονου σέρφερ

Πέθανε στον Ευαγγελισμό η Γεωργία από την Κάρυστο – Τη σακάτεψε ο σύζυγος σε παράπηγμα «κολαστήριο»

13/10/25 11:59 μμ

Πέθανε στον Ευαγγελισμό η Γεωργία από την Κάρυστο – Τη σακάτεψε ο σύζυγος σε παράπηγμα «κολαστήριο»

Η ΑΕΚ παρουσίασε τις φανέλες για τη σεζόν 2025-26

14/10/25 12:03 πμ

Η ΑΕΚ παρουσίασε τις φανέλες για τη σεζόν 2025-26

Αυξάνεται η ασφάλιση οχημάτων με κάλυψη για τους κινδύνους δασικής πυρκαγιάς και πλημμύρας

14/10/25 12:02 πμ

Αυξάνεται η ασφάλιση οχημάτων με κάλυψη για τους κινδύνους δασικής πυρκαγιάς και πλημμύρας

Κάτια Δανδουλάκη: Θα ήθελα να πεθάνω πάνω στη σκηνή, θα ήταν για μένα ευτυχία

13/10/25 11:49 μμ

Κάτια Δανδουλάκη: Θα ήθελα να πεθάνω πάνω στη σκηνή, θα ήταν για μένα ευτυχία

Boυλή - Συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2026

14/10/25 12:01 πμ

Boυλή – Συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2026