Date:
Ο Τύμβος Καστά εντυπωσίασε με την αποκάλυψη των ευρημάτων του και κάθε ημέρα προκαλεί εκπλήξεις με όσα κρύβονται στις υπώρειες του.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, επιστρέφει στην Αμφίπολη κάθε φορά που αποκαλύπτεται ένα κρυμμένο κομμάτι της ιστορίας της.
Η Δημητρία Μαλαμίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, εξηγεί πως η Αμφίπολη είναι ένας αχανής αρχαιολογικός χώρος και τα μνημεία που έχουν ανασκαφεί είναι ένα μόνο τμήμα του τεράστιου πλούτου που κρύβει το έδαφος. Μόνον λίγα οικοδομήματα από την ακρόπολη έχουν ανασκαφεί και έχουν έρθει στο φως. Κάποια από τα θραύσματα του μνημειακού χώρου, τμήματα κιόνων και αγαλμάτων επανατοποθετούνται στην αρχική τους θέση, προσφέροντας τρόπον τινά μια κλεφτή ματιά στην παλιά της αίγλη.
«Από τον 5ο π.Χ. έως και τον 5ο μ.Χ. αιώνα η Αμφίπολη ανθεί ως στρατηγική πόλη που έπαιξε μεγάλο ρόλο σε σημαντικά γεγονότα». Περίπου 1000 χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας. Το 336 π.Χ., όταν ο Αλέξανδρος συγκέντρωσε εκεί τον στρατό του προτού ξεκινήσει για την Ανατολή, ήταν μόνο ένα κομβικό σημείο στην μακρά ιστορία της.
Τρεις ανακοινώσεις, όπως αναφέρει η κ. Μαλαμίδου, αναμένεται να κερδίσουν το ενδιαφέρον εκείνων που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, σχετικά με τα νέα ευρήματα.
Η πρώτη εξ αυτών αφορά την αρχαία αγορά, όπου επισημαίνεται το έργο του Δημήτρη Δαμάσκου, καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η ανασκαφή φέρνει στο φώς την αρχαία αγορά, το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της πόλεως από τον ύστερο 5ο και 4ο αιώνα.
Η δεύτερη ανακοίνωση έχει αντικείμενο έναν κεραμικό κλίβανο, που βρέθηκε στο βόρειο τείχος, με το οποίο δεν πρόλαβε να ασχοληθεί ο αείμνηστος καθηγητής Αρχαιολογίας, Δημήτρης Λαζαρίδης, και που αποκαλύπτει εργαστηριακή κεραμική δραστηριότητα εκτός των τειχών.
Η τρίτη ανακοίνωση αφορά την έναρξη των ανασκαφών για την εύρεση του αρχαίου σταδίου
Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 28 και 29 Μαρτίου οι των αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν σε Μακεδονία και Θράκη, θα ενημερώσουν για τα τελευταία ευρήματα, που αποτελούν την αρχή των όσων κρύβονται στην γή της Αμφιπόλεως.