Η Νέα Ποτίδαια ή Νέα Ποτείδαια (ή απλά Ποτίδαια) είναι παραθαλάσσιος μεγάλος οικισμός και κοινότητα στο Δήμο Νέας Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής. Ο πληθυσμός της είναι 1.559 κάτοικοι, με βάση ... Περισσότερα

Νέα Ποτίδαια- Η διώρυγα της Κασσάνδρας, που ενώνει τους δύο κόλπους τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η Νέα Ποτίδαια ή Νέα Ποτείδαια (ή απλά Ποτίδαια) είναι παραθαλάσσιος μεγάλος οικισμός και κοινότητα στο Δήμο Νέας Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής. Ο πληθυσμός της είναι 1.559 κάτοικοι, με βάση την πληθυσμιακή απογραφή του 2011.

Βρίσκεται στα 6 χιλιόμετρα νότια από τα #Νέα_Μουδανιά, στο στενότερο σημείο της χερσονήσου Κασσάνδρας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και την αλιεία. Τον οικισμό ίδρυσαν Μικρασιάτες και Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες κατά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923.

Ωστόσο, η περιοχή ήταν αποικία των Κορινθίων από τον 7ο αιώνα π. Χ. Πήρε μέρος στη μάχη των Πλαταιών και αναφέρεται το όνομά της στο ορειχάλκινο μνημείο του Τρικάρηνου Όφι που αφιερώθηκε στις Ελληνικές πόλεις κράτη που συμμετείχαν στη μάχη. Σύντομα εξελίχθηκε σε σημαντική πόλη στη Χαλκιδική και μάλιστα η αποστασία της από την Αθηναϊκή Συμμαχία αποτέλεσε μια από τις αφορμές του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Advertisement
MEGA

Στις μάχες που ἀκολούθησαν έλαβε μέρος και ο γνωστός Αθηναίος φιλόσοφος Σωκράτης. Το 357 π.Χ. καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄ και καταστράφηκε, ενώ οι κάτοικοί της εξανδραποδίστηκαν. Μετά την ανοικοδόμησή της από τον Κάσσανδρο, ονομάσθηκε Κασσάνδρεια, η οποία άκμασε στα ρωμαϊκά χρόνια, οπότε και εγκαταστάθηκαν Ρωμαίοι άποικοι. Τον 1ο αιώνα π.Χ. υπήρχε ηδη η αρχική διώρυγα, η οποία βρισκόταν περί τα 500 μέτρα βορειότερα, έξω από το βόρειο τείχος του Κασσάνδρου. Το 540 μ.Χ. η Κασσάνδρεια καταστράφηκε από επιδρομή των Ούννων και επανιδρύθηκε άπό τον Ιουστινιανό, καταλαμβάνοντας ενα μικρό μέρος από την πόλη του Κασσάνδρου.

Τότε κτίσθηκε και το «διατείχισμα» του οποίου σώζονται τα ερείπια, καὶ διανοίχθηκε η διώρυγα, στην σημερινή, περίπου, θέση. Το διατείχισμα και η διώρυγα επισκευάσθηκαν ἀπὸ τὸν «Δεσπότη» (βασιλιά) της Θεσσαλονικης Ιωάννη 7ο Παλαιολόγο, το 1407, και βελτιώθηκαν από τους Βενετούς (1424-1430). Το 1430 η Χαλκιδικὴ υποτάχθηκε στοὺς Τούρκους. Στο διατείχισμα αυτό οχυρώθηκαν οι επαναστατημένοι Έλληνες το 1821. Ο οικισμός καταστράφηκε το 1821 από τους Τούρκους, έπειτα από το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας. Το σημερινό χωριό χτίστηκε το 1923 από Μικρασιάτες και Θρακιώτες πρόσφυγες το 1923, στη θέση του παλιού καταστραφέντος οικισμού. Οι πρόσφυγες προέρχονταν από τον Πλάτανο της Ανατολικής Θράκης και από την Καλόλιμνο της Μικράς Ασίας. Οι Θρακιώτες πρόσφυγες από τον Πλάτανο της Ανατολικής Θράκης μετέφεραν και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στη νέα τους πατρίδα.

Το κυριότερο αξιοθέατο της Νέας Ποτίδαιας είναι η διώρυγα της Κασσάνδρας, που ενώνει τους δύο κόλπους, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο, διευκολύνοντας έτσι τη ναυσιπλοΐα. Το κανάλι της Ποτιδαιας ανοίχτηκε από το Ξέρξη για να διευκολύνει την δίοδο του προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Παραγωγή: “Περπατώντας στην Ελλάδα” – “Walking in Hellas” production


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο χορός των Ελλήνων διεθνών στο κέντρο του γηπέδου! - video

14/09/25 7:56 μμ

Ο χορός των Ελλήνων διεθνών στο κέντρο του γηπέδου! – video

Συγχαρητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη στην εθνική ομάδα μπάσκετ για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Eurobasket.

14/09/25 7:39 μμ

Συγχαρητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη στην εθνική ομάδα μπάσκετ για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Eurobasket.

Ευρωμπάσκετ 2025: «Χάλκινη» η Εθνική Ανδρών!

14/09/25 7:41 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: «Χάλκινη» η Εθνική Ανδρών!

Πένθος στο Σερραϊκό Μπάσκετ: "Έφυγε" από τη ζωή ο Νίκος Τατιτζικίδης

14/09/25 7:02 μμ

Πένθος στο Σερραϊκό Μπάσκετ: “Έφυγε” από τη ζωή ο Νίκος Τατιτζικίδης

Σε 1.139 μετανάστες θα ανέλθει ο αριθμός όσων φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Αγυιάς Χανίων

14/09/25 6:47 μμ

Σε 1.139 μετανάστες θα ανέλθει ο αριθμός όσων φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Αγυιάς Χανίων

Συνελήφθη οδηγός ΚΤΕΛ που αποβίβασε ανήλικους σε μη κατοικημένη περιοχή στη Δράμα

14/09/25 6:30 μμ

Δράμα: Συνελήφθη οδηγός ΚΤΕΛ που αποβίβασε ανήλικους σε μη κατοικημένη περιοχή

Σ. Παπασταύρου: Σημαντική αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της Ελλάδας - Αξιοποιούμε τον ενεργειακό μας πλούτο

14/09/25 6:25 μμ

Σ. Παπασταύρου: Σημαντική αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της Ελλάδας – Αξιοποιούμε τον ενεργειακό μας πλούτο

Οι κάτοικοι της Γάζας την εγκαταλείπουν με κάθε μέσο ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του

14/09/25 6:20 μμ

Οι κάτοικοι της Γάζας την εγκαταλείπουν με κάθε μέσο ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του

Νέος ηγούμενος στη Μονή Σινά ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος

14/09/25 7:25 μμ

Νέος ηγούμενος στη Μονή Σινά ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος

Προμαχώνας: Συνελήφθη γυναίκα που μετέφερε 26 φιάλες λαθραίων ποτών

14/09/25 2:25 μμ

Προμαχώνας: Συνελήφθη γυναίκα που μετέφερε 26 φιάλες λαθραίων ποτών

Σέρρες: Καλλιεργούσε στην αυλή του 3 δενδρύλλια κάνναβης

14/09/25 2:19 μμ

Σέρρες: Καλλιεργούσε στην αυλή του 3 δενδρύλλια κάνναβης

Δύο τρένα εκτροχιάστηκαν σε διαφορετικά ατυχήματα στη Ρωσία - Νεκρός ένας μηχανοδηγός

14/09/25 2:11 μμ

Δύο τρένα εκτροχιάστηκαν σε διαφορετικά ατυχήματα στη Ρωσία – Νεκρός ένας μηχανοδηγός