Η Μόνικα έχει ζήσει στην επαρχία από παιδί. Είναι πτυχιούχος στα χρηματοοικονομικά με μεταπτυχιακό στις διεθνείς τραπεζικές και χρηματοοικονομικές αγορές. Μετά τις σπουδές της, αποφάσισε ότι η ζωή στη μεγάλη ... Περισσότερα

Νεαρή γυναίκα ζει το όνειρό της και σώζει τις μέλισσες στη Βουλγαρία

Epiloges Press

Epiloges Press

Η Μόνικα έχει ζήσει στην επαρχία από παιδί. Είναι πτυχιούχος στα χρηματοοικονομικά με μεταπτυχιακό στις διεθνείς τραπεζικές και χρηματοοικονομικές αγορές.

Μετά τις σπουδές της, αποφάσισε ότι η ζωή στη μεγάλη πόλη και η εργασία με τους αριθμούς, δεν ήταν αυτό που ήθελε. Από μικρή είχε πάθος για τη φύση, το κλίμα και το περιβάλλον. Μια μέρα διάβασε ένα άρθρο στην εφημερίδα που έγραφε ότι ο πληθυσμός των μελισσών μειώθηκε κατά 30% μέσα σε 20 χρόνια. Μετά από αυτό, αποφάσισε ότι θα δουλέψει για να σώσει τις μέλισσες.

Η ιστορία της νεαρής γυναίκας προβλήθηκε σε ντοκιμαντέρ της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης με τίτλο “Το πλεονέκτημα του να είσαι μελισσοκόμος“, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Μικρές Ιστορίες στις 2 Ιανουαρίου.

Η εκπλήρωση μιας ρομαντικής επιθυμίας αποδείχθηκε σκληρή δουλειά για τη Μόνικα. Με χρήματα που είχε λάβει από τους γονείς της για την αποφοίτησή της, αγόρασε τρία μελίσσια και τα έβαλε σε ένα οικογενειακό κτήμα. Συμβουλεύτηκε ένα βιβλίο για να μάθει για τη βιολογική εκτροφή των μελισσών.

Το να διαβάζεις μόνο βιβλία χωρίς να μαθαίνεις απευθείας από έμπειρους επαγγελματίες είχε ως αποτέλεσμα να κάνει πολλά λάθη. Αυτές οι τρεις κυψέλες έγιναν 10, μετά μειώθηκαν ξανά σε τρεις, και αργότερα, όταν είχε έξι από αυτές, μια αρκούδα βγήκε από το δάσος και τις ρήμαξε. Η Μόνικα δεν πτοήθηκε. Τώρα, σε ηλικία 26 ετών, έχει περίπου 100 μελίσσια και σχεδιάζει να επιμείνει στη μελισσοκομία για τον βιοπορισμό της.

“Καθώς οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ήταν άντρες, στην αρχή με αντιμετώπισαν με δυσπιστία, γιατί ήμουν μια χαμογελαστή κοπέλα που φαινόταν ακόμα πιο νέα από την ηλικία της, και ίσως δεν έδειχνα σοβαρή για μια τέτοια δουλειά. Με τον καιρό, κατάλαβαν ότι ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη με αυτό, και άρχισαν να με παίρνουν πολύ πιο σοβαρά, οι περισσότεροι τώρα έχουν γενικά καλή, θετική γνώμη για μένα”, προσθέτει.

Advertisement
MEGA

Η ίδια πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πολλά από τις μέλισσες. “Μια αποικία μελισσών είναι ένα τεράστιο σύμπαν που μπορεί να μας διδάξει πώς να προοδεύουμε μαζί και πώς μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα ως κοινότητα από ό,τι αν ενεργούμε ως μεμονωμένα άτομα. Είναι συναρπαστικό. Έχω δει πώς μια μέλισσα, αφού πήγε σε ένα λουλούδι μολυσμένο με φυτοφάρμακο ή κάτι σχετικό, μένει έξω από την κυψέλη μακριά από τις άλλες μέλισσες, γιατί ξέρουν ότι διαφορετικά ολόκληρη η αποικία θα μπορούσε να μολυνθεί”, εξηγεί.

“Οι μέλισσες είναι μοναδικά πλάσματα που μπορούν ακόμη και να θυσιάσουν τη ζωή τους για την επιβίωση της αποικίας. Εάν το καταλάβουμε αυτό και κάπως το υιοθετήσουμε στην προσωπική μας ζωή, αν μπορέσουμε να θυσιάσουμε τις δικές μας ανάγκες για το κοινό καλό, θα προοδεύσουμε πολύ περισσότερο όχι μόνο σε υλικό επίπεδο, αλλά και σε πνευματικό, θα είμαστε μια πολύ πιο προηγμένη κοινωνία. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Αν ακούμε την εσωτερική φωνή μας και την αγάπη μέσα μας, δεν θα έχουμε πρόβλημα να διατηρούμε τη μοναδικότητά μας και να σκεφτόμαστε το κοινό καλό ταυτόχρονα”.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

03/02/26 1:53 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

03/02/26 1:52 μμ

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

03/02/26 1:50 μμ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

03/02/26 1:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

03/02/26 1:22 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

03/02/26 1:12 μμ

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης

03/02/26 1:48 μμ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης