Όχι μία αλλά τέσσερις λίμνες με αλμυρό νερό μπορεί να βρίσκονται θαμμένες κάτω από τους πάγους στο νότιο πόλο του ‘Αρη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Ιταλών επιστημόνων, κάτι ανάλογο με ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Όχι μία αλλά τέσσερις λίμνες με αλμυρό νερό μπορεί να βρίσκονται θαμμένες κάτω από τους πάγους στο νότιο πόλο του ‘Αρη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Ιταλών επιστημόνων, κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στη Γη κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.

Advertisement
 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν αυτό όντως επιβεβαιωθεί, αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης ιχνών ζωής στον γειτονικό πλανήτη, όπως έχει βρεθεί να υπάρχουν μικροοργανισμοί στις υπόγειες λίμνες της Ανταρκτικής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετική δημοσίευση τους στο περιοδικό “Nature Astronomy”, η ανάλυση των στοιχείων που συνέλλεξε μεταξύ 2012-2019 το ραντάρ MARSIS του σκάφους Mars Express του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά από το 2003 γύρω από τον ‘Αρη, δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό πως κάτω από 1.400 μέτρα πάγου βρίσκεται μια μεγάλη λίμνη, η οποία περιβάλλεται από τρεις μικρότερες.

Παλαιότερες παρατηρήσεις των ίδιων επιστημόνων από το 2018 -οι οποίες τότε είχαν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό αλλά και σκεπτικισμό από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα- είχαν δώσει ενδείξεις ότι ίσως υπάρχει μια υπόγεια λίμνη διαμέτρου περίπου 19 χιλιομέτρων σε βάθος ενάμισι χιλιομέτρου κάτω από το νότιο πόλο του γειτονικού πλανήτη.

Οι νέες μετρήσεις παρέχουν περισσότερα στοιχεία και μάλιστα για περισσότερες από μία αλμυρές λίμνες, οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε μια έκταση περίπου 75.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι κάποτε, πριν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ο ‘Αρης ήταν πολύ πιο ζεστός και υγρός από ό,τι τώρα. Οι Ιταλοί ερευνητές εκτιμούν ότι ένα μέρος από τα αρχαία επιφανειακά ύδατα υπάρχουν ακόμη κρυμμένα και δεν αποκλείουν να βρουν ενδείξεις για ακόμη πιο πολλές υπόγειες λίμνες στο μέλλον, ίσως και κάτω από το βόρειο πόλο του «κόκκινου» πλανήτη.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τη γεωφυσικό και πλανητική επιστήμονα δρα Έλενα Πετινέλι του Πανεπιστημίου της Ρώμης (Roma Tre), εκτιμά ότι η μεγάλη λίμνη έχει διαστάσεις 20 επί 30 χιλιόμετρα και είναι άγνωστο το βάθος της, καθώς το ραντάρ δεν μπορεί να διαπεράσει το αλμυρό νερό. Οι τρεις άλλες κοντινές λίμνες εκτιμάται ότι έχουν διαστάσεις της τάξης των δέκα χιλιομέτρων περίπου.

Advertisement

Η μεγάλη περιεκτικότητα των λιμνών σε άλατα τις βοηθά να παραμένουν υγρές και να μην παγώνουν, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα μιας υπόγειας γεωθερμικής δραστηριότητας που λιώνει τους πάγους.

Ως πιθανότερη πάντως εκδοχή θεωρούν ότι οι λίμνες περιέχουν πανάρχαιο νερό, «που κάποτε βρισκόταν στην επιφάνεια και, αν αυτό όντως συμβαίνει, ασφαλώς μπορεί να αποτελούν ένα καλό μέρος για να φιλοξενήσουν ζωή, εξαφανισμένη πια ή και τωρινή», ανέφερε η Πετινέλι. Όμως, όπως είπε, για να επιβεβαιώσει κανείς κάτι τέτοιο, πρέπει να κάνει γεώτρηση στον ‘Αρη σε βάθος ενάμισι χιλιομέτρου, κάτι που δεν είναι εφικτό με την υπάρχουσα τεχνολογία.

‘Αλλοι πάντως πλανητικοί επιστήμονες και γεωφυσικοί, όπως ο Τζακ Χολτ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και ο Μάικ Σόρι του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ινδιάνα, εξέφρασαν στο περιοδικό “Nature” τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο και τα νέα στοιχεία πράγματι αφορούν κανονικές αλμυρές λίμνες. Η κινεζική αποστολή Tianwen-1 καθ’ οδόν για τον ‘Αρη, η οποία αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά γύρω του το Φεβρουάριο του 2021 και μετά θα στείλει ένα ρομποτικό ρόβερ στην επιφάνεια του, το οποίο θα διαθέτει ραντάρ, ίσως ρίξει περισσότερο φως στο υγρό παρελθόν -και πιθανώς υγρό παρόν- του ‘Αρη.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41550-020-1200-6


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άρτεμις Ιγνατίου: «Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει πάνω απ΄όλα την Ελλάδα»

14/11/25 7:51 πμ

Άρτεμις Ιγνατίου: «Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει πάνω απ΄όλα την Ελλάδα»

Πλυντήριο πιάτων: 5 λάθη που προκαλούν θαμπάδα στα γυαλικά σας

13/11/25 11:56 μμ

Πλυντήριο πιάτων: 5 λάθη που προκαλούν θαμπάδα στα γυαλικά σας

Ζυμαρικά φούρνου με κιμά, σαν παστίτσιο

13/11/25 11:51 μμ

Ζυμαρικά φούρνου με κιμά, σαν παστίτσιο

Πανσερραϊκός: Αύριο Παρασκευή (14/11) στις Σέρρες ο Σαραγόσα

13/11/25 11:46 μμ

Πανσερραϊκός: Αύριο Παρασκευή (14/11) στις Σέρρες ο Σαραγόσα

Εορτολόγιο- 14 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

13/11/25 11:43 μμ

Εορτολόγιο- 14 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Ν.Ταχιάος για μετρό Θεσσαλονίκης: «Κάθε επέκταση αυτόματου δικτύου απαιτεί διαφορετική στρατηγική»

13/11/25 11:41 μμ

Ν.Ταχιάος για μετρό Θεσσαλονίκης: «Κάθε επέκταση αυτόματου δικτύου απαιτεί διαφορετική στρατηγική»

Boυλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

13/11/25 11:39 μμ

Boυλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατεδαφίζονται τα επί 33 χρόνια εγκαταλελειμμένα κτίρια της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ

13/11/25 11:37 μμ

Κατεδαφίζονται τα επί 33 χρόνια εγκαταλελειμμένα κτίρια της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ

Ο πληθυσμός των θαλάσσιων ελεφάντων αποδεκατίστηκε από τη γρίπη των πτηνών

13/11/25 11:36 μμ

Ο πληθυσμός των θαλάσσιων ελεφάντων αποδεκατίστηκε από τη γρίπη των πτηνών

ΓΣ ΕΝΠΕ - Γιώργος Ιωακειμίδης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε στασιμότητα

13/11/25 11:35 μμ

ΓΣ ΕΝΠΕ – Γιώργος Ιωακειμίδης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε στασιμότητα

Η Χριστίνα Λιναρδάτου επιστρέφει δυναμικά στο ρινγκ

13/11/25 11:35 μμ

Η Χριστίνα Λιναρδάτου επιστρέφει δυναμικά στο ρινγκ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Γ. Κέντρος, πρώην Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαχρονικά τα προβλήματα και οι παθογένειες του Οργανισμού

13/11/25 11:34 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Γ. Κέντρος, πρώην Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαχρονικά τα προβλήματα και οι παθογένειες του Οργανισμού