Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία (European Molecular Biology Conference ... Περισσότερα

Νεκτάριος Ταβερναράκης: Ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία (European Molecular Biology Conference – EMBC), για τετραετή θητεία με έναρξη τον Ιανουάριο του 2025. Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα ο οποίος αναλαμβάνει αυτή τη θέση, έχοντας διατελέσει επιστημονικός εκπρόσωπος της χώρας στο EMBC από το 2022. Από τη θέση αυτή συνέβαλε ώστε, το 2023, να συνδεθεί η Ελλάδα με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Organization – EMBO), για τη χρηματοδότηση νέων επιστημόνων που εγκαθίστανται στη Χώρα (EMBO Installation Grants).

Advertisement
 

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Μοριακή Βιολογία είναι ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός, με έδρα τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Απαρτίζεται από 31 κράτη-μέλη, τα οποία εκπροσωπούνται από έναν κυβερνητικό αξιωματούχο και έναν επιστημονικό σύμβουλο. Ιδρύθηκε το 1969 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας, ο οποίος λειτουργεί από το 1964 με αποστολή την προώθηση της μοριακής βιολογίας στην Ευρώπη και πέρα από αυτή.

Το EMBC χρηματοδοτεί τα προγράμματα του EMBO και διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεθνή συνεργασία στις επιστήμες ζωής, παρέχοντας χρηματοδότηση, δράσεις δικτύωσης και ερευνητικές ευκαιρίες. Όπως και το EMBO, το EMBC δεσμεύεται στη στήριξη της υψηλής ποιότητας έρευνας στην Ευρώπη, με έμφαση στις διεθνείς επιστημονικές συνέργειες. Γι’ αυτό τον λόγο, και οι δύο φορείς συνεργάζονται με χώρες και οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ενισχύοντας την συνεργασία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Με αφορμή την εκλογή του, ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε: 
«Η Ελλάδα, ως ενεργό μέλος του EMBC από το 1972, στηρίζει τη βιοϊατρική έρευνα στην Ευρώπη, ενώ, παράλληλα, επωφελείται από τις ευκαιρίες συνεργασίας και υποστήριξης που προσφέρει ο οργανισμός στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Η μοριακή βιολογία βρίσκεται στον πυρήνα των επιστημών ζωής και επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας, όπως διαπιστώσαμε, για παράδειγμα, με αφορμή την πρόσφατη πανδημία.

Advertisement

Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία, στόχος μου είναι να συνεχίσω το έργο του οργανισμού ενισχύοντας την επιστημονική αριστεία, προωθώντας τη διεθνή συνεργασία και διατηρώντας τις επιστήμες ζωής σε υψηλή προτεραιότητα στη διεθνή ατζέντα, ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τις σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

25/10/25 12:03 μμ

26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

25/10/25 9:11 μμ

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει ξανά το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

25/10/25 9:10 μμ

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

25/10/25 9:08 μμ

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις... αλλιώς

25/10/25 9:05 μμ

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις… αλλιώς

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

25/10/25 9:03 μμ

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

25/10/25 9:02 μμ

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

25/10/25 8:54 μμ

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

Από τα Μαθηματικά στο Φως - Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

25/10/25 8:51 μμ

Από τα Μαθηματικά στο Φως – Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

25/10/25 8:42 μμ

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

25/10/25 8:24 μμ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”

25/10/25 8:21 μμ

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”