8.1 C
Serres

Νέο νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας: Παράπτωμα οι καταλήψεις χώρων πανεπιστημίων, πολύ αυστηρό το νέο πειθαρχικό πλαίσιο (φωτο)

Date:

Το νέο σχέδιο για τη φύλαξη και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο προβλέπει έως και οριστική διαγραφή φοιτητών ενώ οι καταλήψεις των παναπιστημιακών χώρων θα θεωρούνται παράπτωμα. Ποια είναι τα πειθαρχικά παραπτώματα που ελέγχονται με βάση το νομοσχέδιο 

 
 
Πέρα από τη θέσπιση χρονικών ορίων φοίτησης που στοχεύουν στην εξάλειψη του φαινομένου των «αιώνιων φοιτητών», το υπ. Παιδείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασε τις αναλυτικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τη φύλαξη των πανεπιστημίων προβλέπουν τα εξής:


Εγκαθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου – εξόδου στα ΑΕΙ. Εφαρμογή στην είσοδο όλων των εξωτερικών χώρων των ΑΕΙ, και σε περιπτώσεις που δεν είναι αυτό εφικτό, τότε σε όλους τους εσωτερικούς χώρους/κτίρια.

Έκδοση κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης από κάθε ΑΕΙ

 
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αυτό λαμβάνεται υπόψιν κατά την ετήσια τακτική επιχορήγηση του ΑΕΙ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισημοποίησαν χθες τις εξαγγελίες για την ίδρυση ενός νέου σώματος που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Πρόκειται για την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία, σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθεί σε πέντε ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πατρών) και θα αποτελείται από 1.000 αστυνομικούς (ειδικοί φρουροί). Οι αστυνομικοί θα φορούν ειδική στολή, θα λάβουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα, παρά μόνο γκλοπς και σπρέι πιπεριού.

Ο διαμοιρασμός των αστυνομικών (αντιστοιχούν μεσοσταθμικά 200 ανά βάρδια) θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ιδρύματος και τις περιστάσεις.

Χρυσοχοΐδης: Επιχειρούμε να αλλάξουμε την κατάσταση που υπάρχει στα ελληνικά ΑΕΙ


Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας Αντιπρύτανη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε χθες ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία καταγράφονται τόσες βίαιες επιθέσεις κατά πανεπιστημιακών και φοιτητών.






«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς. […] Με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο προβλέπει έως και οριστική διαγραφή φοιτητών


Καίριας σημασίας είναι και οι διατάξεις για το πειθαρχικό δίκαιο στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σήμερα δεν υπάρχει συγκροτημένο, συνολικό πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου για τα ΑΕΙ, παρά μόνο διάσπαρτες διατάξεις για τα μέλη ΔΕΠ, με σημαντικές ελλείψεις ως προς τους φοιτητές.

Με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου, ενώ θεσπίζεται και το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών (συμμετέχουν ο αρμόδιος Αντιπρύτανης, Κοσμήτορας της οικείας Σχολής, Πρόεδρος Τμήματος, δικηγόρος Νομικής Υπηρεσίας, εκπρόσωπος φοιτητών).

Ποια πειθαρχικά παραπτώματα θα ελέγχονται:

η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων
η λογοκλοπή
η εκ προθέσεως καταστροφή περιουσίας του Ιδρύματος
η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος (εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας)
η χρήση απαγορευμένων ουσιών εντός του ιδρύματος και
η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών -η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός ΑΕΙ
Τι ποινές προβλέπει το νέο πειθαρχικό πλαίσιο
Οι πειθαρχικές ποινές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο είναι οι εξής:
έγγραφη επίπληξη
απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις συγκεκριμένου μαθήματος ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους
προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος
προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας (1 έως 24 μήνες)
οριστική διαγραφή


Δείτε τις σχετικές διατάξεις όπως έχουν αναρτηθεί στην ανοικτή διαβούλευση:

Διευκρινίζεται ότι στα παραπτώματα περιλαμβάνονται και περιπτώσεις καταλήψεων χώρων πανεπιστημίων. 

 

φωτο1 1 23
φωτο2 4 11

Πηγή dikaiologitika.gr

ΕλλάδαΠαιδείαΝέο νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας: Παράπτωμα οι καταλήψεις χώρων πανεπιστημίων, πολύ αυστηρό το...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στη Βουλή θα μιλήσει ο Σ. Φάμελλος κατά τη συζήτηση του ν/σ για τον σιδηρόδρομο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος θα μιλήσει σήμερα...

Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ για την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων

Εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής...

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός – Η ατζέντα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα...

Κίνημα Δημοκρατίας:  Άνθρακας ο …μποναμάς σας κ. Μητσοτάκη

Ανακοίνωση Βουλευτών Κινήματος Δημοκρατίας Στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα