Ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, μελετά η κυβέρνηση. Ένα μέρος των μέτρων αυτών θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και ένα θα είναι εφάπαξ, ενώ ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, μελετά η κυβέρνηση. Ένα μέρος των μέτρων αυτών θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και ένα θα είναι εφάπαξ, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

 

Ο νέος κύκλος των θετικών μέτρων συζητήθηκε σήμερα το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένονται το διάστημα μετά το Πάσχα.

 

 

 

 

Advertisement
Babis

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έχει κατά καιρούς συζητηθεί να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Το «δικαίωμα» για τη λήψη των νέων θετικών μέτρων δίνει η μεγάλη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το γεγονός ότι η υπέρβαση έχει επαναλαμβανόμενη μορφή τα τελευταία χρόνια, κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων. Οι εκτιμήσεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και των θεσμών, αναιρούνται διαρκώς προς το θετικότερο από καλύτερα στοιχεία, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιήσει ήδη διαδικασίες αναζήτησης του σκέλους εκείνου του πλεονάσματος που έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση προς το θετικότερο. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά μετά την «εκρηκτική» περυσινή επίδοση θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για επιπλέον παροχές. Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος και προκύπτει υψηλότερο πλεόνασμα, δεν υπάρχει λόγος αναμονής έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις των θετικών μέτρων.

Όσον αφορά στην επαναφορά της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου, σημειώνεται ότι έως το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, και στη συνέχεια καταργήθηκε. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε έως 120 δόσεις. Για τη ρύθμιση αυτή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς (τα κλιμάκια των επικεφαλής θα είναι στην Αθήνα στις 6- 8 Μαΐου), καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

24/08/25 12:53 μμ

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

24/08/25 12:47 μμ

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:39 μμ

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:27 μμ

Οι παλιές ονομασίες των χωριών του νομού Σερρών – Ονόματα

24/08/25 11:43 πμ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η τελευταία ανάρτησή της στο Instagram έξι μήνες πριν φύγει από τη ζωή

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

24/08/25 11:30 πμ

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

24/08/25 11:19 πμ

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

24/08/25 11:15 πμ

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος την ώρα που έκλεβε μεταλλικά υποστυλώματα και οικοδομικά υλικά από εργοτάξιο οικοδομής

24/08/25 11:10 πμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος την ώρα που έκλεβε μεταλλικά υποστυλώματα και οικοδομικά υλικά από εργοτάξιο οικοδομής

Κυρ. Μητσοτάκης: Αρχή μας είναι τα πλεονάσματα να επιστρέφονται στους πολίτες

24/08/25 10:50 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Αρχή μας είναι τα πλεονάσματα να επιστρέφονται στους πολίτες

Μουριές Κιλκίς: Τα «Χίλια Δέντρα» είναι έτοιμα να δώσουν χιλιάδες ανάσες ζωής στους επισκέπτες

24/08/25 10:45 πμ

Μουριές Κιλκίς: Τα «Χίλια Δέντρα» είναι έτοιμα να δώσουν χιλιάδες ανάσες ζωής στους επισκέπτες

Τι είναι η ναρκοληψία: Τα συμπτώματα και η θεραπεία

24/08/25 10:34 πμ

Τι είναι η ναρκοληψία: Τα συμπτώματα και η θεραπεία