Νέο Πετρίτσι Σερρών: Η βραδινή αναβίωση της μάχης του οχυρού Ιστίμπεη

Την ευκαιρία να «ζήσουν» τη μάχη του Οχυρού Ιστίμπεη είχαν όσοι βρέθηκαν στο παλαιό στρατόπεδο στο Νέο Πετρίτσι του Δήμου Σιντικής.
Με ειδικά οπτικά και ηχητικά εφέ, ελεγχόμενες εκρήξεις, αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στολές της εποχής πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή βραδινή αναβίωση, που έγινε για πρώτη φορά στην περιοχή κι άνοιξε τις εκδηλώσεις για τον Μήνα των Οχυρών στο Δήμο Σιντικής που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 11 Μαΐου με την Αναπαράσταση της Μάχης του Ρούπελ.
Η αναπαράσταση της μάχης πραγματοποιήθηκε σε ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο για την συγκεκριμένη δράση με τη συμμετοχή της ομάδας ιστορικής αναβίωσης Ελληνικού στρατού 1940, τον σύλλογο ευζώνων Προεδρικής Φρουράς και ομάδα αναβιωτών από την Πολωνία.
Πρόκειται για την αναπαράσταση της μάχης στο οχυρό Ιστίμπεη, η οποία δόθηκε στις 6 Απριλίου του 1941, ανάμεσα στους Έλληνες και στους Γερμανούς. Το οχυρό Ιστίμπεη αποτελεί ένα από τα 21 οχυρά που διαθέτει η γραμμή Μεταξά σε Μακεδονία και Θράκη.
Την ξεχωριστή αυτή ιστορική εκδήλωση παρακολούθησε από κοντά ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος χαρακτήρισε «σύγχρονες θερμοπύλες» τα οχυρά της γραμμής «Μεταξά».
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η στιγμή όταν αναγνώσθηκαν τα ονόματα των μαχητών του Οχυρού Ιστίμπεη.
Η βραδινή αναπαράσταση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με τη στήριξη του Δήμου Σιντικής.
Το οχυρό Ιστίμπεη ήταν ένα από τα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», το οποίο μαζί με τα γειτονικά Κελκαγιά και Αρπαλούκι κάλυπτε τον υποτομέα Θύλακος. Η φρουρά του αποτελείτο από 14 αξιωματικούς και 350 οπλίτες, με διοικητή τον Tαγματάρχη Πεζικού Ξάνθο Πικουλάκη. Την επίθεση κατά του Ιστίμπεη (6 Απριλίου 1941) είχε αναλάβει το III/85 γερμανικό Τάγμα Ορεινού Πεζικού.
πηγή ΕΡΤ
ΦΩΤΟ Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη