Μια νέα εποχή για τους λάτρεις του ελεύθερου ταξιδιού και του περιοδεύοντος τουρισμού εγκαινιάζει ο Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), που ψηφίστηκε από τη Βουλή και μεταξύ των σημαντικών ... Περισσότερα

Νέος ΚΟΚ, νέα εποχή για τα τροχόσπιτα, έφερε τη λύση που περίμενε ο κλάδος

Epiloges Press

Epiloges Press

Μια νέα εποχή για τους λάτρεις του ελεύθερου ταξιδιού και του περιοδεύοντος τουρισμού εγκαινιάζει ο Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), που ψηφίστηκε από τη Βουλή και μεταξύ των σημαντικών τομών που εισάγει, ξεχωρίζει το σαφές και λειτουργικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα τροχόσπιτα, ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα, τόσο εντός όσο και εκτός κατοικημένων περιοχών.

«Πίσω από αυτή τη σημαντική πρόοδο βρίσκεται η πολιτική επιμονή και τεχνική επάρκεια του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη που κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο μια ανάγκη χρόνων και να προσφέρει λύσεις με μέτρο, ισορροπία και σεβασμό προς τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Αυτοκινούμενων και Ρυμουλκούμενων Τροχόσπιτων Ελλάδος (Σ.Ε.Α.Ρ.Τ.Ε).

Ο νέος νόμος, όπως προστίθεται, θέτει σαφείς όρους για τη στάθμευση των τροχόσπιτων και αναφέρει ότι εντός κατοικημένων περιοχών επιτρέπεται χωρίς χρονικό περιορισμό η στάθμευση για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα έως 7,5 μέτρα και πάνω από αυτό το όριο, η στάθμευση ορίζεται έως 24 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα ρυμουλκούμενα. Εκτός κατοικημένων περιοχών, με βάση το νέο νόμο, η στάθμευση επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή – όπου δεν υπάρχουν – στο δεξί άκρο του δρόμου, χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία.

«Για πρώτη φορά, προσδιορίζεται με νομική σαφήνεια ότι τα τροχόσπιτα, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους, προορίζονται για διαμονή κατά τη στάθμευση, και αυτό θεσμοθετείται επίσημα στο άρθρο 4, παρ. 69 του νέου ΚΟΚ», τονίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

Προστίθεται δε ότι «ο περιοδεύων τουρισμός, με σεβασμό στο περιβάλλον και με ισχυρή κουλτούρα ελευθερίας και ανακάλυψης, αποκτά πλέον την αναγκαία θεσμική θωράκιση» και επισημαίνεται ότι νέος νόμος “θεμελιώνει το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας και στάθμευσης των τροχόσπιτων” και δίνει πνοή σε έναν ολόκληρο κλάδο με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.

«Η πρωτοβουλία Κυρανάκη, που στήριξε τεχνικά και πολιτικά την ενσωμάτωση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, κλείνει την πόρτα στην αυθαιρεσία και ανοίγει την πόρτα στον οργανωμένο τουρισμό με τροχόσπιτο, που μπορεί να φέρει έσοδα σε τοπικές κοινωνίες εκτός των κλασικών τουριστικών ροών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Χαιρετίζοντας τη νομοθετική εξέλιξη, ο ΣΕΑΡΤΕ δεσμεύεται να συνεχίσει τον διάλογο με την πολιτεία για ακόμη πιο φιλικές υποδομές και πολιτικές στήριξης για όσους επιλέγουν να ταξιδεύουν με το… σπίτι τους στο τιμόνι. «Ο νέος ΚΟΚ δεν αλλάζει απλώς τον Κώδικα – αλλάζει τη φιλοσοφία γύρω από την ελευθερία μετακίνησης και φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε ένα ευρωπαϊκό πρότυπο βιώσιμου τουρισμού», τονίζεται.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

14/03/26 2:10 μμ

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

14/03/26 2:05 μμ

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

14/03/26 1:42 μμ

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

14/03/26 1:30 μμ

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

14/03/26 1:25 μμ

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας (βίντεο)

14/03/26 1:17 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας – video

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες