11 C
Serres

Νέος κοροναϊός: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Date:

Πληθαίνουν σταδιακά τα κρούσματα λοίμωξης των πνευμόνων από το νέο κοροναϊό, ο οποίος στη σημερινή του μορφή εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan στην Κινεζική επαρχία Hubei. Αν και οι αρχές υποστήριζαν μέχρι και χθες ότι το ενδεχόμενο μετάδωσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν ήταν πιθανό, το τελευταίο κρούσμα ανατρέπει πλέον την εκτίμηση αυτή.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι θεραπεία για τους ιούς αυτούς δεν υπάρχει και γι’ αυτό οι συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφορούν την πρόληψη. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν για τον νέο ιό σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τι είναι ο κοροναϊός

 

1.Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS

2.Ο νέος κοροναϊός (MERS-CoV) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.

3.Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις ο νέος κοροναϊός φαίνεται ότι μεταδίδεται και μέσω της ανθρώπινης επαφής. Συγκεκριμένα:

 

1.Με την επαφή μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν

2.Με την παραμονή ενός ανθρώπου στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης.

Τι προκαλεί

 

1.Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.

2.Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου, βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

3.Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.

Συστάσεις προς ταξιδιώτες

 






Με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, αναφέρει ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

 

1. Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή μη), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).

2.Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

3.Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από περιοχή όπου έχει αναφερθεί κρούσμα και δη την Κίνα και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:

 

1.Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

2.Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

3.Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

4.Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Προφύλαξη

 

1.Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου.

2.Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Πηγή news247

ΥγείαΝέος κοροναϊός: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν το σωματικό μας βάρος

Οι ορμόνες της γυναίκας, δηλαδή τα οιστρογόνα και η...

Υαλουρονικό οξύ και για τα προβλήματα του ώμου

Αποτελεσματικές έχουν κριθεί ότι είναι οι ενέσεις με υαλουρονικό...

Τι μπορεί να σημαίνει αν δείτε αίμα στα ούρα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας το...

Βρετανία: Χάπι κατά του καπνίσματος από το βρετανικό ΕΣΥ

Ένα χάπι που βοηθά όχι μόνο να σταματήσει η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα