Δεν είναι μόνο η χειρωνακτική εργασία που μπορεί να εξαντλήσει κάποιον, αλλά και η πολλή σκέψη. Η συγκέντρωση και η νοητική εργασία για αρκετές ώρες δημιουργεί επίσης ένα αίσθημα εξάντλησης, ... Περισσότερα

Νευροεπιστήμη και Βιολογία: Γιατί η πολλή σκέψη κουράζει σαν τη χειρωνακτική εργασία,

Epiloges Press

Epiloges Press

Δεν είναι μόνο η χειρωνακτική εργασία που μπορεί να εξαντλήσει κάποιον, αλλά και η πολλή σκέψη.

Advertisement
 

Η συγκέντρωση και η νοητική εργασία για αρκετές ώρες δημιουργεί επίσης ένα αίσθημα εξάντλησης, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν νέα στοιχεία που εξηγούν γιατί αυτό συμβαίνει. Όπως τονίζουν, το αίσθημα κόπωσης λόγω της έντονης σκέψης δεν είναι κάτι φανταστικό που υπάρχει μόνο στο μυαλό κάποιου, αλλά είναι κάτι απολύτως υπαρκτό και οφείλεται στη συσσώρευση «τοξινών» στον εγκέφαλο. 

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ματίας Πεσιγκλιόνε του Πανεπιστημίου Pitié-Salpêtrière του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», διαπίστωσαν ότι η πολύωρη γνωστική εργασία δημιουργεί τοξικά υποπροϊόντα (κυρίως γλουταμάτη) στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Αυτό με τη σειρά του επιφέρει αλλαγές στον έλεγχο που έχει κάποιος πάνω στις αποφάσεις του, με αποτέλεσμα σταδιακά να στρέφεται σε δράσεις χαμηλού «κόστους» που δεν απαιτούν πολλή προσπάθεια.

         «Θεωρίες με επιρροή είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι αυτή η κόπωση είναι ένα είδος ψευδαίσθησης που γεννιέται από τον εγκέφαλο για να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε και να στραφούμε σε μια πιο ικανοποιητική δραστηριότητα. Όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η γνωστική εργασία έχει ως συνέπεια μια πραγματική λειτουργική μεταβολή, μια συσσώρευση τοξικών ουσιών, με αποτέλεσμα το αίσθημα κόπωσης να αποτελεί ένα σήμα που θα μας κάνει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε αλλά για διαφορετικό λόγο: για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της λειτουργίας του εγκεφάλου», δήλωσε ο Πεσιγκλιόνε.

         Ενώ οι μηχανές μπορούν να κάνουν συνεχώς υπολογισμούς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί. Η κούραση του σχετίζεται με την ανάγκη ανακύκλωσης τοξικών ουσιών που προκύπτουν από τη νευρωνική γνωστική δραστηριότητα, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, που κατέγραψε -με τη χρήση μαγνητικής φασματοσκοπίας- την χημεία του εγκεφάλου στην πορεία της μέρας.

         Εξετάστηκαν δύο ομάδες ανθρώπων: μία που σκεφτόταν σκληρά και μία που σκεφτόταν χαλαρά. Σημάδια κόπωσης, όπως η μειωμένη διαστολή στις κόρες των ματιών, παρατηρήθηκαν μόνο στην πρώτη ομάδα που σκεφτόταν πολύ. Οι άνθρωποι της ίδιας ομάδας είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα γλουταμάτης στις συνάψεις του προμετωπιαίου φλοιού. Η συσσώρευση γλουταμάτης καθιστά πιο δύσκολο τον γνωστικό έλεγχο μετά από την πολλή σκέψη.

Advertisement
Family Kitchen

         Το «αντίδοτο» στο αίσθημα κόπωσης του εγκεφάλου είναι, σύμφωνα, με τους ερευνητές, «ξεκούραση και ύπνος». Ακόμη συνιστούν να αποφεύγονται οι σημαντικές αποφάσεις όταν κανείς είναι κουρασμένος μετά από σκληρή νοητική εργασία.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)01111-3

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ασίστ του Καρέτσα δεν ήταν αρκετή

09/11/25 9:53 μμ

Η ασίστ του Καρέτσα δεν ήταν αρκετή

Η μάλαξη ευεξίας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, ακόμη και με μία σύντομη συνεδρία - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το ύπνο μας; Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γ.Σακκάς

09/11/25 9:45 μμ

Η μάλαξη ευεξίας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, ακόμη και με μία σύντομη συνεδρία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το ύπνο μας; Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γ.Σακκάς

Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά τις επικρίσεις για το μοντάζ σε μια ομιλία του Τραμπ

09/11/25 9:31 μμ

Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά τις επικρίσεις για το μοντάζ σε μια ομιλία του Τραμπ

Τοσκανέζικο κοτόπουλο με ζυμαρικά, σπανάκι και κρεμώδη σάλτσα

09/11/25 9:21 μμ

Τοσκανέζικο κοτόπουλο με ζυμαρικά, σπανάκι και κρεμώδη σάλτσα

ΗΠΑ: Οι πτήσεις εσωτερικού θα μειωθούν δραστικά όσο συνεχίζεται το shutdown

09/11/25 9:08 μμ

ΗΠΑ: Οι πτήσεις εσωτερικού θα μειωθούν δραστικά όσο συνεχίζεται το shutdown

Απολογήθηκαν και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενα, τα τρία αδέλφια για το μακελειό στα Βορίζια

09/11/25 9:05 μμ

Απολογήθηκαν και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενα, τα τρία αδέλφια για το μακελειό στα Βορίζια

Τα δοκάρια σταμάτησαν τον Αστέρα στο Χαριλάου

09/11/25 8:39 μμ

Τα δοκάρια σταμάτησαν τον Αστέρα στο Χαριλάου

Πανελλαδική δράση στις 12 Νοεμβρίου: Σωματεία ζητούν επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αυξήσεις

09/11/25 8:38 μμ

Πανελλαδική δράση στις 12 Νοεμβρίου: Σωματεία ζητούν επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αυξήσεις

Ήττα της ΑΕΚ από την Μπούρσα Μπουγιουκσεχίρ

09/11/25 8:37 μμ

Ήττα της ΑΕΚ από την Μπούρσα Μπουγιουκσεχίρ

Κέρκυρα: Καταιγίδες πλήττουν το νησί - Κατέρρευσε τοιχίο και καταπλάκωσε αυτοκίνητα

09/11/25 8:36 μμ

Κέρκυρα: Καταιγίδες πλήττουν το νησί – Κατέρρευσε τοιχίο και καταπλάκωσε αυτοκίνητα

Πρώτη ισοπαλία της Ρεάλ στη La Liga

09/11/25 8:34 μμ

Πρώτη ισοπαλία της Ρεάλ στη La Liga

Στιβ ΜακΚουίν: Πίσω από τον θρύλο του «βασιλιά» ο εύθραυστος χαρακτήρας ενός βασανισμένου ανθρώπου

09/11/25 8:33 μμ

Στιβ ΜακΚουίν: Πίσω από τον θρύλο του «βασιλιά» ο εύθραυστος χαρακτήρας ενός βασανισμένου ανθρώπου