Νησίδα Φορμίκουλα – Με υπουργική «βούλα» το καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας

Μία μικρή κουκίδα στον χάρτη του Ιονίου, μια νησίδα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοεϊδών νήσων, νοτιοανατολικώς της Λευκάδας εξελίσσεται σε ένα φάρο, ένα καταφύγιο για τους μοναχικούς κολυμβητές του πελάγους.
Ο Γιάννης Γιώβος, Υπεύθυνος Διατήρησης της iSea μιλά για μια ακατοίκητη νησίδα, όπου φιλοξενούνται οι μεσογειακές φώκιες, ένα είδος που μετρά μόλις 600 άτομα στην Μεσόγειο και στην Φορμίκουλα γύρω στα σαράντα.
Με υπουργική απόφαση υλοποιείται το πάγιο αίτημα των οργανώσεων προστασίας της θαλάσσιας ζωής να προστατευτεί η νησίδα. Επίσης, είναι ο προάγγελος ενός προεδρικού διατάγματος που θα οχυρώνει τον θαλάσσιο χώρο και θα προστατεύει την περιοχή όπου βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες monachus monachus, αλλά και θαλάσσιες χελώνες.
Υπήρχαν περιστατικά τουριστών που έμπαιναν στις σπηλιές, για να δούν από κοντά τα ζώα, να τα φωτογραφήσουν, διαταράσσοντας τον κύκλο της ζωής τους και μάλιστα διώχνοντας κάποια από τα μικρά, που δεν επέστρεψαν και χάθηκαν στην θάλασσα, αναφέρει ο κ. Γιώβος.
Τρείς ζώνες προστασίας θα αποτρέπουν τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρα από την προσέγγιση, καθώς το καταφύγιο δεν αποτελεί τουριστική ατραξιόν.
Μια ζώνη 200 μέτρων περιορισμένης πρόσβασης οχυρώνει πλέον την νήσο Φορμίκουλα, εκτάσεως 87 στρεμμάτων. Οι επισκέπτες θα φτάνουν μόνο σε παραλία με άμμο και δεν θα μπορούν να αγκυροβολήσουν σκάφη, ενώ η μέγιστη ταχύτητα προσέγγισης δεν θα ξεπερνά τους 4 κόμβους.
Επίσης, ορίζεται μια ευρύτερη ζώνη που θα περιλαμβάνει και μια ξέρα, από όπου τα σκάφη θα μπορούν μόνο να διέρχονται, όχι να αγκυροβολήσουν, προκειμένου να μην καταστρέφουν τους λειμώνες της Ποσειδωνίας. Σε περίπτωση παραβάσεως δεν υπάρχει πρόστιμο, αλλά ενεργοποιείται η αυτόφωρη σύλληψη.
Καθορίζονται ζώνες Χ και Θ1, Θ2, Θ3 χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις της νήσου Φορμίκουλας και της όμορης θαλάσσιας έκτασης, ώστε να παραμείνει το αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον, με την ιδιαίτερη μορφολογία λόγω της ύπαρξης πολλών παράκτιων και βυθισμένων σπηλαίων, τα οποία αποτελούν οικότοπους προτεραιότητας για την αναπαραγωγή της μεσογειακής φώκιας. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας, πανίδας και ιχθυοπανίδας και η συστηματική παρακολούθηση οικολογικών παραμέτρων, με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα υποβάθμισης στο οικοσύστημα και εξασφαλίζεται ο μέγιστος βαθμός προστασίας της φύσης και του τοπίου.[1]
[1] ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, 31 Δεκεμβρίου 2024, Τεύχος Δ’, Αρ. Φύλλου 953, Υπ. Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/123711/3066/2024.
πηγή ertnews.gr