Νωρίτερα φέτος οι φορολογικές δηλώσεις (video)

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ενεργοποιηθεί φέτος η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου .

 

Τα εκκαθαριστικά, θα αρχίσουν να εκδίδονται νωρίτερα, ενώ δεν αποκλείονται και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη δώσει εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες να τρέξουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η ηλεκτρονική πύλη υποβολής των δηλώσεων να ανοίξει στο διάστημα 20-30 Μαρτίου.

 Μια από τις απαιτούμενες εργασίες προετοιμασίας αφορά σε οριακές αλλαγές στο βασικό έντυπο Ε1 ώστε να παρέχεται η δυνατότητας ξεχωριστής υποβολής τους από τους συζύγους.

 

Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι προκειμένου να… ανοίξει ο δρόμος, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική ανέκκλητη δήλωση του ενός εκ των δύο συζύγων ή μερών Συμφώνου Συμβίωσης, στην Δ.Ο.Υ στην οποία υπάγεται έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο.

Μετά την υποβολή της δήλωσης περί χωριστών φορολογικών δηλώσεων στην εφορία, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Παιδιά. Κατά το έτος υποβολής χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

2. Τεκμήρια. Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων το ποσό της δαπάνης που μπορεί να εκπέσει για τον προσδιορισμό του προς ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για κάθε σύζυγο [με το καθεστώς της κοινής δήλωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ προκειμένου για συζύγους.
Στη συνέχεια, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, κάθε σύζυγος θα λάβει το δικό του εκκαθαριστικό, ο κάθε σύζυγος πληρώνει το φόρο που του αναλογεί και εισπράττει την επιστροφή φόρου που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός της επιστροφής με τυχόν οφειλή του άλλου συζύγου.

 

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *