Μέχρι ένα χρόνο μπορούν να κερδίσουν οι μη μισθωτοί των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στην ασφάλιση τους οδηγώντας τους νωρίτερα στην σύνταξη εφόσον καταβάλλουν από το 2011 και μετά ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μέχρι ένα χρόνο μπορούν να κερδίσουν οι μη μισθωτοί των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στην ασφάλιση τους οδηγώντας τους νωρίτερα στην σύνταξη εφόσον καταβάλλουν από το 2011 και μετά την εισφορά ανεργίας και έχουν λάβει την αντίστοιχη επιδότηση ανεργίας λόγω διακοπής επαγγέλματος.

 

 

Ειδικότερα σύμφωνα με εγκύκλιό του ΕΦΚΑ τίθεται σε εφαρμογή η σχετική διάταξη που προβλέπεται στο νόμο 4611/2019, ώστε ο χρόνος ανεργίας για τους ασφαλισμένους των παραπάνω Ταμείων να συνυπολογίζεται χωρίς εξαγορά στα συντάξιμα έτη. Βασική προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν από το 2011 τη μηνιαία εισφορά των 10 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων του ΟΑΕΔ και έχουν επιδοτηθεί λόγω διακοπής επαγγέλματος από τον ίδιο Λογαριασμό.

Η ισχύς των νέων διατάξεων αρχίζει από 17/5/2019.

► Χρόνος τακτικής ανεργίας μισθωτών

Με τις διατάξεις περ. γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 2084/1992 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 40 του ν.3996/2011 προβλέπεται, μεταξύ άλλων αναγνωριζόμενων χρόνων ασφάλισης, η αναγνώριση του χρόνου επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και μέχρι 300 ημέρες στους μισθωτούς.

Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται, χωρίς εξαγορά από τον ασφαλισμένο, από τις υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ, με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, προσκομίζοντας βεβαίωση του ΟΑΕΔ, και δεν απαιτείται η έκδοση αναγνωριστικής απόφασης.

► Χρόνος καταβολής βοηθήματος ΟΑΕΔ μη μισθωτών

Με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 συστάθηκε στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ειδικός λογαριασμός Ανεργίας με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος στους ασφαλισμένους του π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΑ και π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ. Κατ’ εξουσιοδότηση των ως άνω διατάξεων εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες μεταξύ άλλων καθορίστηκαν οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος του ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους των ως άνω π. Φορέων.
Με την κοινοποιούμενη διάταξη του άρθρου 32 του ν.4611/2019 επεκτείνεται και στους μη μισθωτούς το δικαίωμα αναγνώρισης , του χρόνου καταβολής του βοηθήματος της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, ως χρόνου ασφάλισης.

► Προϋποθέσεις αναγνώρισης

Η αναγνώριση του χρόνου καταβολής βοηθήματος στους μη μισθωτούς γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους που αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ ανεργίας των μισθωτών.

Ειδικότερα:

– Για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος, ως πλασματικού χρόνου υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.

– Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.

– Να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ.

Advertisement
Family Kitchen

► Ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος

– που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι ένα (1) έτος.

– αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται Πράξη αναγνώρισης.

– αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

– συνυπολογίζεται στο ανώτατο κατ’ έτος όριο των δυνάμενων να αναγνωριστούν πλασματικών χρόνων ασφάλισης, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.3996/2011, όπως ισχύουν.

 

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή