Νέο μοντέλο λειτουργίας των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας μέσω του νέου νομοσχεδίου για την ανασύσταση της -ταλαιπωρημένης στη χώρα μας- Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το νέο σύστημα καθιερώνει τις απογευματινές επεμβάσεις στο ΕΣΥ με αμοιβή

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον επόμενο μήνα, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους λειτουργούς της υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Advertisement

Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, καθιερώνει τον θεσμό του “προσωπικού θεράποντος γιατρού”, θέτει ποιοτικά κριτήρια σε μηχανήματα και υπηρεσίες που “πουλάει” ο ιδιωτικός τομέας στον ΕΟΠΥΥ και αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με το μέτρο των “επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων” εντός του ΕΣΥ.

Πλεύρης: Το 30% της δαπάνης της επέμβασης και η αμοιβή γιατρού, βαρύνουν τον ασθενή

Σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους δημοσιογράφους, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη λειτουργία των έκτακτων χειρουργείων και των τακτικών πρωινών. Μάλιστα, όπως τόνισε, δεν θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία σε κάποιο νοσοκομείο, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει πλήρωση της πρωινής λίστας.

Το μέτρο σχεδιάστηκε με τρόπο τέτοιο, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους μεν γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (διοικητικοί, τραυματιοφορείς κλπ) να αυξήσουν τις αμοιβές τους εντός του δημοσίου συστήματος υγείας και στους δε ασθενείς, να βρουν έγκαιρα ραντεβού για τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός τους εντός του ΕΣΥ. Σίγουρα όχι δωρεάν, αλλά σε τιμή χαμηλότερη από αυτή του ιδιωτικού τομέα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού, το ύψος της οποίας δεν είναι γνωστό σήμερα ποιο θα είναι, αλλά θα καθορίζεται με βάση τις τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών.

Advertisement
Babis

Το 70% της πληρωμής (που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ή η ασφαλιστική εταιρεία) θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό, όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης:

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, να μπορεί να λειτουργήσει στα απογευματινά χειρουργεία. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 70% και το 30% να είναι η συμμετοχή του ασθενούς, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού. Το 70% που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ θα πηγαίνει στα νοσοκομεία δηλαδή, και το 30% που καλύπτει ο ασθενείς, θα πηγαίνει στο προσωπικό που συμμετέχει στα χειρουργεία. Και θα υπάρχει από λίστα που θα πάρουμε από ασφαλιστικές εταιρείες για την αποζημίωση την οποία θα παίρνει ο γιατρός του ΕΣΥ από τον ασθενή”, σημείωσε ο υπουργός.

“Οικονομικά κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό να δουλεύει το απόγευμα”

Ο νόμος για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει ψηφιστεί από το 2002, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι τέτοια στα δημόσια νοσοκομεία, που το προσωπικό δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις που απαιτούνται για την απορρόφηση του συνόλου των τακτικών χειρουργείων. Με αποτέλεσμα πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και στα ογκολογικά χειρουργεία, που κανονικά δεν μπορούν να περιμένουν.

Με το νέο μοντέλο, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα του υπάρχοντος προσωπικού προσφέροντας επιπλέον οικονομικά κίνητρα, ώστε να εργάζεται και το απόγευμα.

Στα επιχειρήματα για το νέο εγχείρημα περιλαμβάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:

  • δεν επηρεάζεται η πρωινή λειτουργία των δωρεάν χειρουργείων, η οποία αποτελεί προτεραιότητα
  • θα είναι πιο “οικονομική” η δαπάνη για τον ασθενή σε σχέση με την αμοιβή χειρουργείου στον ιδιωτικό τομέα
  • θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές οι (υποαμοιβόμενοι) υγειονομικοί υπάλληλοι

Ωστόσο, οι παραπάνω στόχοι δεν θα επιτευχθούν με δαπάνη του κράτους, αλλά του ίδιου ασθενούς που -ούτως ή άλλως- πληρώνει ισοβίως στο κράτος ασφαλιστικές εισφορές υγείας και περίθαλψης.

Πηγή: iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαϊκή αγορά: Χαμηλές οι τιμές στα προϊόντα εποχής, στα ύψη τα ψάρια - video

05/08/25 7:13 μμ

Λαϊκή αγορά: Χαμηλές οι τιμές στα προϊόντα εποχής, στα ύψη τα ψάρια – video

Ν.Κουφοτόλης: "Υπάρχουν 35 δημόσιες και 68 ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στις Σέρρες"- video

05/08/25 6:54 μμ

Ν.Κουφοτόλης: “Υπάρχουν 35 δημόσιες και 68 ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στις Σέρρες”- video

Αγ. Ευστράτιος – Το πρώτο 100% ενεργειακά αυτόνομο νησί

05/08/25 6:39 μμ

Αγ. Ευστράτιος – Το πρώτο 100% ενεργειακά αυτόνομο νησί

Έλληνας φοιτητής χρηματοδοτούμενος από την ΝΑΣΑ, ανακάλυψε δυο γαλαξίες

05/08/25 6:29 μμ

Έλληνας φοιτητής  χρηματοδοτούμενος από την ΝΑΣΑ, ανακάλυψε δυο  γαλαξίες

Ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας: Εξαντλητικές οι συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του ηχολήπτη που έχασε την ζωή του

05/08/25 6:25 μμ

Ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας: Εξαντλητικές οι συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του ηχολήπτη που έχασε την ζωή του

«Looking Through Water»: Μάικλ και Κάμερον Ντάγκλας ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία τρυφερή ιστορία

05/08/25 6:17 μμ

«Looking Through Water»: Μάικλ και Κάμερον Ντάγκλας ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία τρυφερή ιστορία

Μέχρι τον Νοέμβριο ξεκινάει η τοποθέτηση 5.600 led στον δήμο Εμμ. Παππά, δωρεά Αποστολίδη - video

05/08/25 6:10 μμ

Μέχρι τον Νοέμβριο ξεκινάει η τοποθέτηση 5.600 led στον δήμο Εμμ. Παππά, δωρεά Αποστολίδη – video

Το «αντίο» του του Βαγιαννίδη στον Παναθηναϊκό (pic)

05/08/25 5:57 μμ

Το «αντίο» του του Βαγιαννίδη στον Παναθηναϊκό (pic)

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να ενεργοποιηθεί άμεσα η αυτόματη εγγραφή ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο

05/08/25 5:52 μμ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να ενεργοποιηθεί άμεσα η αυτόματη εγγραφή ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο

Οι έξυπνες διαβάσεις έφτασαν και στον Δήμο Σερρών - video

05/08/25 5:55 μμ

Οι έξυπνες διαβάσεις έφτασαν και στον Δήμο Σερρών – video

Γιόβιτς: «Ηρθα για να ηγηθώ. Πάμε ΑΕΚ!» (vid, pic)

05/08/25 5:46 μμ

Γιόβιτς: «Ηρθα για να ηγηθώ. Πάμε ΑΕΚ!» (vid, pic)

Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία - Απορρίπτονται από την Τουρκία συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

05/08/25 5:42 μμ

Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία – Απορρίπτονται από την Τουρκία συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου