Νοσοκομειακοί γιατροί: «Μαύρη τρύπα» στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων απειλεί τα δημόσια νοσοκομεία
Date:
Η ΕΙΝΑΠ τα τελευταία δύο χρόνια έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους το σοβαρότατο πρόβλημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων – Σε αρκετά νοσοκομεία δεν καλύπτονται ούτε οι θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς
Μεγαλώνει συνεχώς η «μαύρη τρύπα» των αναισθησιολόγων που υπηρετούν στο ΕΣΥ, προκαλώντας προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ένα ακόμη νοσοκομείο προστέθηκε στον κατάλογο εκείνων που δεν διαθέτουν πια αναισθησιολόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ιατρικές υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν στους ασθενείς.
Πρόκειται για το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» στην Αθήνα, με το «αδιέξοδο» όπως το χαρακτηρίζει η ΕΙΝΑΠ, να έχει προκύψει «μετά τη συνταξιοδότηση μιας συναδέλφου πριν λίγες μέρες, στο τέλος του προηγούμενου έτους».
Το αποτέλεσμα είναι να απειλείται άμεσα η λειτουργία του τμήματος και κατ΄επέκταση και του ίδιου του νοσοκομείου, τονίζει η ΕΙΝΑΠ και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα.
Ειδικότερα, ζητούν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών να προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα δύο θέσεις μόνιμων επιμελητών αναισθησιολόγων για το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» αλλά και να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου για το επόμενο διάστημα, μέχρι και την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Ελλείψεις αναισθησιολόγων σε διάφορα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Χάρτη Αναισθησιολογίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Αναισθησιολόγων (WFSA, στοιχεία 2017), η Ελλάδα διαθέτει περίπου 1.300 αναισθησιολόγους. Η αναλογία (πυκνότητα) των αναισθησιολόγων στον γενικό πληθυσμό είναι σχεδόν 12 αναισθησιολόγοι (συγκεκριμένα 11,87) ανά 100.000 κατοίκους.
Συγκριτικά, η αναλογία των αναισθησιολόγων ανά 100.000 κατοίκους είναι 26 στην Ιταλία, 20 στη Βουλγαρία, 18 στην Πορτογαλία, 16 στην Ισπανία, 15 στη Γαλλία, 10 στη Βόρεια Μακεδονία και 9 στην Αλβανία.
Η ΕΙΝΑΠ τα τελευταία δύο χρόνια έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους το σοβαρότατο πρόβλημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετά νοσοκομεία δεν καλύπτονται ούτε οι θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς.
«Είχαμε προβλέψει πως θα κλιμακωνόταν χωρίς ουσιαστικά μέτρα εκ μέρους της πολιτείας» αναφέρει και ζητεί «να υιοθετηθούν επιτέλους από την πολιτεία τα θεσμικά μέτρα συνολικά για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας τα οποία ζητούν η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ ήδη από το 2017».
Οι λύσεις που δίδονται είναι πρόχειρες και προσωρινές, καθώς οι κενές θέσεις καλύπτονται είτε με επικουρικούς γιατρούς είτε με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Υγειονομικής Περιφέρειας. Ιδιαίτερα οξυμένο είναιτο πρόβλημα στις Υγειονομικές Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.
Ενδεικτικά, πρόβλημα είχε προκύψει πριν από λίγους μήνες στο νοσοκομείο Λευκάδας, όπου δεν υπήρχε αναισθησιολογική κάλυψη σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση των επειγόντων παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, καθώς ο ένας από τους δύο αναισθησιολόγους ήταν επικουρικός και έφυγε όταν ολοκληρώθηκε η σύμβασή του.
Υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος κατήγγειλαν οι γιατροί πριν από μερικές εβδομάδες και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, με όσα αυτό σημαίνει για τις πράξεις και επεμβάσεις που πρέπει – και δεν μπορούν- να γίνουν.
πηγή protothema.gr