5.4 C
Serres

Νοσοκομειακοί Γιατροί Σερρών: Συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία 29 & 30 Νοεμβρίου

Date:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μια σειρά γεγονότων έρχεται να αποδείξει αυτό που τόσα χρόνια φωνάζουμε οι Υγειονομικοί, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανέναν σκοπό να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας του λαού. Αντιθέτως, είναι σε πλήρη εξέλιξη η μετατροπή των Νοσοκομείων σε Νοσοκομεία Α.Ε. που λειτουργούν με ένα και μόνο κριτήριο: τη λογική κόστους/οφέλους.

Η ζωή μας ΚΟΣΤΟΣ, η Υγεία μας ΚΟΣΤΟΣ, η Αναπηρία ΚΟΣΤΟΣ, η Ασφάλεια ΚΟΣΤΟΣ, ο Θάνατος  ΚΟΣΤΟΣ. Το μόνο που δεν αποτελεί κόστος για την πολιτική της Κυβέρνησης είναι τα χρήματα που δίδονται χωρίς κανένα φρένο στο ιδιωτικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας.

Σταχυολογώντας θέματα, μέσα από Νόμους και αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, αλλά και από ανακοινώσεις και τοποθετήσεις του ίδιου του Υπουργού,  που αφορούν έμμεσα και άμεσα το Νοσοκομείο Σερρών ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

Α) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυδιαφημισμένο Νομοσχέδιο (νόμος πια του Κράτους) για την Σύσταση των Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών (ΜΑΦ ΑΕΕ) σε κάποια Νοσοκομεία της χώρας. Γνωρίζοντας τη βασική αρχή ότι «ο χρόνος είναι εγκέφαλος», όσοι ασχολούμαστε με τα Αγγειακά Εγκεφαλικά ξέρουμε ότι σε κάθε Νοσοκομείο της χώρας, σε κάθε Νομό της χώρας θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένη ομάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών (στα πρότυπα των Στεφανιαίων Μονάδων) διότι δεν υπάρχει χρόνος για μεταφορά ασθενών και κάθε λεπτό που περνά μειώνει τις πιθανότητες θετικής έκβασης.

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση νομοθετεί την ίδρυση 19 ΜΑΦ ΑΕΕ και στο άρθρο 4 παρ. 5 αναφέρεται ο τρόπος στελέχωσης των μονάδων ΑΕΕ: 

«5. Η στελέχωση των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) πραγματοποιείται: α) με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου με απόφαση του Διοικητή του, β) με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με απόφαση των Διοικητών των ΥΠΕ, γ) μέσω ανακατανομής κενών οργανικών θέσεων, και δ) με αποσπάσεις ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για σύσταση νέων Οργανικών Θέσεων για την κάλυψη των μονάδων αυξημένης φροντίδας για τα ΑΕΕ, αντίθετα υπάρχει μόνο κάλυψη με το υπάρχον προσωπικό. !!!

Άλλωστε ίδιος ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3 (8/11/2023) ανέφερε σχετικά με τις διαμαρτυρίες για μετακίνηση προσωπικού στο ΑΤΤΙΚΟΝ: «Όλοι οι εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανήκουν σε έναν ενιαίο φορέα που λέγεται ΕΣΥ και σε αυτόν υπάγονται και αναλόγως με τις ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία μας, γιατί εκεί χτυπάει η καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα μεγάλα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία κορμού όπως είναι το Αττικό. Το Αττικό νοσοκομείο κάθε μέρα δέχεται, δεν υπερβάλω, χιλιάδες ανθρώπους για θεραπεία. Επειδή είναι ένα καλό νοσοκομείο. Εκεί έχουμε ανάγκη λοιπόν». Ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχεται ως πολιτική απόφαση τις μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη αναγκών, αποδυναμώνοντας άλλες υγειονομικές δομές και όχι τις άμεσες προσλήψεις προσωπικού με βάση τις ανάγκες για Υπηρεσίες Υγείας. 

Τι μας είχε πει όμως ο Υπουργός στη Βουλή πέντε ημέρες νωρίτερα για τη στελέχωση των ΜΑΦ ΑΕΕ (3/11/2023), που ακούγοντας το τσιμπιόμαστε να δούμε μήπως κοιμόμαστε, γιατί είτε εμείς ζούμε σε άλλο κόσμο, είτε αυτός νομίζει ότι απευθύνεται σε ένα λαό ηλιθίων;

«Ποιος τα λέει αυτά, που τα είδατε εσείς ότι θα κάνουμε εκ των ενόντων τις ΜΑΦ; Θα κάνουμε προσλήψεις, 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές. Περιμένουμε και φέτος, όπως ξέρετε αυτές που λέτε ότι έχουν καθυστερήσει είναι άλλες περίπου 4.500».

Ο ίδιος, ο δικός του Νόμος αναφέρει για μετακινήσεις και αποσπάσεις προσωπικού για τις ΜΑΦ ΑΕΕ και ο Υπουργός αναφέρει τις προκηρύξεις που ΘΑ κάνουν για την Υγεία, που είναι συνολικές για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, έρχονται να καλύψουν κενά που δημιουργούνται από συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με δημιουργία νέων θέσεων για την στελέχωση Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας ΑΕΕ. 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Ποια είναι η πραγματικότητα στο ΕΣΥ και πως λύσαμε οι εργαζόμενοι το κομβικό πρόβλημα της αντιμετώπισης των ΑΕΕ στο Νοσοκομείο Σερρών;

Γνωρίζοντας ότι υπάρχει μείζονα ανάγκη αντιμετώπισης των ΑΕΕ για να μειώσουμε την αναπηρία και να προσφέρουμε ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ΑΕΕ και έχοντας την γνώση να το κάνουμε, έπρεπε να ξεπεράσουμε ένα εμπόδιο. Την ανάγκη αυξημένης παρακολούθησης και φροντίδας των ασθενών που υποβάλλονται σε ενδοφλέβια θρομβόλυση την ίδια ώρα που το Νοσοκομείο στενάζει λόγω υποστελέχωσης. Θα έπρεπε λοιπόν να δημιουργήσουμε τη δική μας «μονάδα αυξημένης φροντίδας». Επειδή οι μονάδες δεν είναι μόνο ένα μηχάνημα, αλλά το ίδιο το προσωπικό που τις στελεχώνει, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στο πλευρό του ασθενή, όταν προκύπτει θρομβόλυση σε ασθενή με ΑΕΕ ακολουθούμε την παρακάτω τακτική:

  • ο Νευρολόγος και οι νοσηλευτές της Νευρολογικής έχουν σε συνεχή παρακολούθηση τον ασθενή. Συνεχή παρουσία την πρώτη ώρα κατά τη διάρκεια της θρομβόλυσης και συνεχή, τακτική επανεξέταση του ασθενή για ένα 24ωρο, μετατρέποντας με τη δική μας αυξημένη εργασία το περιβάλλον νοσηλείας του ασθενή σε «μονάδα αυξημένης φροντίδας»
  • ο γιατρός του Αξονικού, ότι ώρα και αν προκύψει πιθανός ασθενής με ΑΕΕ για θρομβόλυση διενεργεί άμεσα την αξονική ή αν είναι εκτός Νοσοκομείου λόγω μικτής εφημερίας έρχεται τάχιστα στο Νοσοκομείο
  • στο ΤΕΠ λόγω δέσμευσης του Νευρολόγου στον ασθενή με ΑΕΕ, οι παθολόγοι αναλαμβάνουν να εξετάσουν και να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση και αντιμετώπιση σε νευρολογικά περιστατικά
  • από την επόμενη ημέρα φυσιοθεραπευτές και λογοθεραπευτές αναλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τους ασθενείς με ΑΕΕ, ενώ αρχίζει μια αναλυτική διερεύνηση των αιτιών.

Μια σειρά λοιπόν Υγειονομικών που εμπλέκονται τόσο στη διαδικασία της αντιμετώπισης του οξέος ισχαιμικού ΑΕΕ, όσο και στη λειτουργία του ΤΕΠ καταβάλουμε μια κοπιαστική αλλά με αποτελέσματα προσπάθεια για να παρέχουμε υπηρεσίες σύγχρονες σε ασθενείς που αποφάσισαν να ζουν σε μια επαρχιακή πόλη. Με αυτόν τον τρόπο και με ιδιαίτερο κόπο οι Υγειονομικοί του Νοσοκομείου Σερρών έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να μειώσουμε την αναπηρία σε σημαντικό αριθμό ασθενών με ΑΕΕ και να κάνουμε τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών να μην αισθάνονται παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Β) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΚΟ

Στη Διαύγεια του Υπουργείου Υγείας αναρτήθηκε απόφαση για δημιουργία Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων από γνωστή ΜΚΟ του Ν. Σερρών. Η χρηματοδότηση προβλέπεται για 18 μήνες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και στη συνέχεια είτε μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 είτε μέσω κρατικού Προϋπολογισμού (από τον ίδιο τον λαό δηλαδή).





Στο Νοσοκομείο Σερρών υπάγεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Στις αρμοδιότητες του ΚΨΥ ανήκουν και οι παραπάνω δράσεις. Όμως το ΚΨΥ λειτουργεί με 1 Ψυχίατρο ενηλίκων και 1 Παιδοψυχίατρο χωρίς να προκηρυχτεί καμία θέση για περισσότερα από 10 χρόνια. Σημαντική είναι και η έλλειψη σε Ψυχολόγους καθώς και Κοινωνική Υπηρεσία. Παρόλα αυτά με αυτό το ελλιπέστατο προσωπικό οι Υγειονομικοί του ΚΨΥ κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, με επισκέψεις ακόμα και μέσα στην κοινότητα και στα ίδια τα σπίτια των ασθενών.

Αντί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτήσει τη στελέχωση του ήδη εν λειτουργία ΚΨΥ Σερρών, συνειδητά το οδηγεί σε μαρασμό και υπολειτουργία και δίνει χρήματα σε ΜΚΟ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Υγείας στο ΚΨΥ δεν έγινε ούτε μισή νύξη για στελέχωσή του, αντιθέτως υπήρξε προτροπή προς τους Υγειονομικούς να συνεργαστούν και να στέλνουν ασθενείς στη ΜΚΟ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: ΓΕΝΙΚΑ

Ποιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσει για τους κατοίκους της Περιφέρειας το Υπουργείο Υγείας;

 Είναι αποκαλυπτική η δήλωση του Υπουργού Υγείας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha και τον Αντώνη Σρόιτερ στις 7/11/2023: «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην περιφέρεια, τα περισσότερα νοσοκομεία είναι καινούργια, τα νομαρχιακά νοσοκομεία αλλά δεν έχουν πάρα πολλούς ασθενείς. Η μεγάλη συγκέντρωση ασθενών γίνεται στα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, στα μεγάλα νοσοκομεία, τα άξια νοσοκομεία, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας και κάποια νομαρχιακά πολύ μεγάλα». 

Τι μας λέει λοιπόν ο Υπουργός; Ότι οι παροχές σε υπηρεσίες υγείας θα καθορίζονται από τη ζήτηση και όχι από τις ανάγκες. Σε μια περιοχή που κατοικούν πχ 70.000 κάτοικοι, όπως η πόλη των Σερρών, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση για πλήρως στελεχωμένο Νοσοκομείο, γιατί αυτό σύμφωνα με τον Υπουργό της Κυβέρνησης των αρίστων θα γίνει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη που υπάρχουν «άξια Νοσοκομεία, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία».

Το κριτήριο που υπάρχει για τις δομές Υγείας, σύμφωνα με το Υπουργείο, δεν είναι οι ανάγκες των κατοίκων μιας περιοχής, αλλά η επισκεψιμότητα, τα έσοδα της συγκεκριμένης δομής υγείας και προφανώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις (για να μην ξεχνάμε και τα λόγια της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας). 

Τέλος δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστος ο αριθμός των προσλήψεων που προγραμματίζει το Υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ υπολογίζονται σε περισσότερα από 30.000 με βάση τους Οργανισμούς (και όχι τις ανάγκες). Το Υπουργείο Υγείας μιλάει για 10.000 στην τετραετία και από αυτές οι 6500 θα γίνουν το 2024. Οι 6500 υγειονομικοί δεν φτάνουν ούτε να καλύψουν τις αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις), ενώ το μέλλον είναι μαύρο καθώς για τα έτη 2025-2026-2027 προβλέπονται συνολικά 3500 προσλήψεις, δηλαδή 1166/έτος, δηλαδή περίπου 6-7 εργαζόμενοι/έτος/υγειονομικό φορέα.

Τα μαθηματικά του Δημοτικού είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς ποιο είναι το μέλλον του ΕΣΥ.

Η γενική εικόνα για το Νοσοκομείο Σερρών αποκαλύπτει:

  • τα μειωμένα Χειρουργεία λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων
  • τα κλειστά εξωτερικά ιατρεία σε διάφορες ειδικότητες
  • την πολύμηνη αναμονή ακόμα και στα εξωτερικά ιατρεία που λειτουργούν
  • τις μεγάλες αναμονές στο ΤΕΠ
  • το κλείσιμο της Ουρολογικής
  • τις παραιτήσεις γιατρών
  • την κάλυψη κατά 55% των Οργανικών Θέσεων
  • την υπερεργασία του συνόλου του Ιατρικού Προσωπικού
  • τους χαμηλούς μισθούς των Υγειονομικών
  • τις συνθήκες εργασίας 
  • την μειωμένη δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης
  • την μείωση των ειδικευόμενων ιατρών

Οι μόνοι σύμμαχοι του λαού στην αναζήτηση του για Υπηρεσίες Υγείας είναι οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι Υγειονομικοί, που με ζήλο και αυτοθυσία δουλεύουν για να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους κατοίκους και να κάνουν πράξη την στέρεη εκτίμηση ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΜΕΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ:

ΕΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΛΗΡΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία 29 και 30 Νοεμβρίου που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και καλούμε συλλόγους χρονίων πασχόντων, σωματεία και φορείς του Νομού Σερρών να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Νευρολόγος ΓΝ Σερρών

Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών

ΣέρρεςΝοσοκομειακοί Γιατροί Σερρών: Συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία 29 & 30 Νοεμβρίου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βυζαντινές μάχες: Η νικηφόρα μάχη στο Δημητρίτσι Σερρών στις 17 Νοεμβρίου 1185

 Στη βυζαντινή εποχή η Βισαλτία υπέστη επιδρομές διαφόρων φυλών....

Σέρρες- 17 Νοέμβρη 1979: Όταν οι μαθητές στο 4ο Λύκειο Σερρών γιόρταζαν το Πολυτεχνείο στα κάγκελα

Δείτε την ανάρτηση του Σερραίου Δικηγόρου Αντώνη Γεωργούλα για...

Σ.Φάμελλος από Σέρρες: Να ξαναχτίσουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσκληση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναχτίσουν όλοι μαζί...

Ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Σερρών αρθρογραφεί ζητώντας να φύγει το ΤΕΦΑΑ από τις Σέρρες!

Ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Σερρών αρθρογραφεί στο alfavita.gr για...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα