Νοσοκομείο Σερρών για εγκύκλιο υπουργείου Υγείας: “Θέλουμε γιατρούς στο Νοσοκομείο και στη ΜΕΘ”
Date:
Φωτιές άναψε η εγκύκλιος του υπουργείου για συγκεκριμένο αριθμό νοσηλευτών ανά κλίνη στις ΜΕΘ(Μονάδες Εντατικής Θεραπείας)
Ειδικότερα με εγκύκλιο της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ορίζεται πλέον ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 νοσηλευτές.
Πρόκειται για μια παλιά οδηγία εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών Βαγγέλης Παπαμιχάλης και τονίζει ότι οι γιατροί στο Νοσοκομείο Σερρών δεν φτάνουν.
Στο νοσοκομείο Σερρών ο κάθε γιατρός κάνει από 15 εφημερίες και δεν έχουμε καμία υποστήριξη, αναφέρει στην κάμερα της τηλεόρασης ΕΠΙΛΟΓΕΣ ο κος Παπαμιχάλης
Πάντως η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά σύμφωνα με τον κο Παπαμιχάλη , καθώς η κυβέρνηση δεν θα κάνει προσλήψεις
Θέλουμε κι άλλους γιατρούς, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και ειδικά για τη ΜΕΘ θα πρέπει να προκηρυχθούν άλλες δύο θέσεις γιατρών
Ρεπορτάζ Σοφία Πάππου
Επιμέλεια Αναστασία Κεχαγίδου Χαβαλέ
Υπουργείο Υγείας: Λειτουργία Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων – Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
Στα λειτουργικά κριτήρια αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι ΜΕΘ πρέπει να προσαρμόζονται στην περιοχή και στο νοσοκομείο που εξυπηρετούν, σε ό,τι αφορά στο μέγεθος, στη στελέχωση και στην τεχνολογία. Ανά 200 χιλιόμετρα στον οδικό, εθνικό άξονα να υπάρχει 24 ώρες/7 ημέρες Ν/Χ κάλυψη. Ειδικές παιδιατρικές μονάδες είναι επιθυμητές όπου η ύπαρξη περιστατικών το δικαιολογεί. Τα παιδιά πρέπει να νοσηλεύονται σε εξειδικευμένες ΜΕΘ.
Ο αριθμός των κλινών της πολυδύναμης ΜΕΘ ενός νοσοκομείου πρέπει κατά προτίμηση να αντιστοιχεί στο 5% των οργανικών κλινών του ιδρύματος και να μην διαθέτουν λιγότερες από 8 κλίνες, σύμφωνα με το healthview.gr
Ιατρικό Προσωπικό
Την Ιατρική και Διοικητική ευθύνη της ΜΕΘ έχει ο Διευθυντής, ο οποίος είναι αποκλειστικής απασχόλησης κατέχει απαραίτητα τίτλο Εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και εργάζεται για τουλάχιστον τρία (3) συνεχή χρόνια στη ΜΕΘ. Οι Ιατροί της ΜΕΘ (Διευθυντές, Επιμελητές Α’ και Β’) έχουν την εξειδίκευση που απαιτείται για την άσκηση της εντατικής θεραπείας. Εφόσον δεν κατέχουν σχετικό τίτλο εξειδίκευσης, οι Επιμελητές Β’ οφείλουν να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου εξειδίκευσης μετά από δύο (2) χρόνια συνεχούς υπηρεσίας στη ΜΕΘ.
Σε πολυδύναμη ΜΕΘ με 8 κλίνες το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί να είναι λιγότερο από έξι (6) άτομα για λόγους εφημερίας. Εάν η ΜΕΘ δεν είναι πολυδύναμη και σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού εφημεριακού προγράμματος, το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τους γιατρούς των συναφών ειδικοτήτων.
Για ΜΕΘ με περισσότερα των 8 κρεβατιών ή με ΜΑΦ, θα πρέπει να υπάρχει 2ος Ιατρός σε ενεργό εφημερία ή σε μεικτή, κατά την κρίση του διευθυντή της ΜΕΘ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ασθενείς ορόφου, σε κλινικές, διασωληνωμένοι. Αν όμως υπάρχουν, ανήκουν στην εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει και οι Ιατροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο. Μετακινήσεις ασθενών της ΜΕΘ για ειδικές εξετάσεις (αξονικές, αγγειογραφία, εμβολισμό) γίνονται με την ευθύνη των Ιατρών της. Για ΜΕΘ μεγαλύτερες των 8 κλινών και για τις επιπλέον κλίνες η αναλογία του αριθμού των ιατρών πρέπει να ανέρχεται σε 1 ιατρός ανά 3 επιπλέον (> 8 κλίνες).
Νοσηλευτές
Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες της εντατικής θεραπείας αποτελούν πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικό, που έχει επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική. Ο αριθμός των απαραίτητων νοσηλευτών προσδιορίζεται ανάλογα με το επίπεδο της παρεχόμενης παρακολούθησης και νοσηλείας και το συνυπολογισμό των προβλεπόμενων απουσιών, για κανονική άδεια, όπως για ασθένεια, εκπαιδευτικούς λόγους κτλ. Ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών είναι κατ’ ελάχιστον 3 (τρείς) στις ΜΕΘ και 2 (δυο) για κάθε κλίνη στις ΜΑΦ. Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται, μόνο εάν έχει εξασφαλισθεί αντικατάστασή του και ποτέ χωρίς την έγκριση του διευθυντή και του προϊσταμένου ΜΕΘ.
Βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό
Για κάθε 8 κλίνες είναι απαραίτητη η παρουσία ενός νοσοκόμου/τραυματιοφορέα και ενός βοηθού θαλάμου αποκλειστικής απασχόλησης, ειδικά εκπαιδευμένου για τις ανάγκες της ΜΕΘ, πρωί και απόγευμα.
Φυσικοθεραπευτές
Ένας φυσιοθεραπευτής πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινή βάση, πρωί και απόγευμα και πρωινό ωράριο Σαββατοκύριακο και αργίες.
Τεχνολόγος ακτινολόγος. Πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο. Η δυνατότητα γνωμάτευσης ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών ή άλλων απεικονιστικών εξετάσεων από ακτινολόγο πρέπει να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή.
Στα κριτήρια δραστηριότητας περιλαμβάνεται και ο έλεγχος ποιότητας της παρεχόμενης θεραπείας σε μία ΜΕΘ, και συγκεκριμένα:
Ελάχιστα κλινικά στοιχεία που περιλαμβάνουν το είδος της νόσου, τη διάγνωση, δημογραφικά στοιχεία, την πληρότητα των κλινών, το μέσο χρόνο νοσηλείας, τη θνητότητα και την προβλεπόμενη θνητότητα.
Ελάχιστα νοσηλευτικά στοιχεία που αξιολογούν το επίπεδο της νοσηλευτικής δραστηριότητας, όπως η βαθμολόγηση Omega και TISS.
Βαθμολογίες βαρύτητας νόσου όπως SAPS, APACHE και πρόγνωση θνητότητας.
Βαθμολογίες για ανεπάρκειες οργάνων.
Επιπλοκές κατά την παραμονή στη ΜΕΘ και νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Κόστος της παραμονής στη ΜΕΘ.
Καταγραφή των τεχνικών που χρησιμοποιούνται (ποσοστό ασθενών σε μηχανικό αερισμό, αιμοκάθαρση κ.λ.π.)
Κάθε ΜΕΘ θα πρέπει να αξιολογεί τη λειτουργία της λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ένας ελάχιστος αριθμός από κάθε κατηγορία ασθενών είναι αναγκαίος για τη διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου απόδοσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.