Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου κατέθεσαν σήμερα αίτηση για ελληνική ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών Το επίθετο «Ντε Γκρες» επέλεξαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας προκειμένου να τους χορηγηθεί ... Περισσότερα

Ντε Γκρες το επίθετο που επέλεξε η τέως βασιλική οικογένεια – Παύλος και Νικόλαος κατέθεσαν αίτηση για ιθαγένεια

Epiloges Press

Epiloges Press

Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου κατέθεσαν σήμερα αίτηση για ελληνική ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών

Το επίθετο «Ντε Γκρες» επέλεξαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας προκειμένου να τους χορηγηθεί ελληνική ιθαγένεια.

Ο Παύλος και ο Νικόλαος, εκπροσωπώντας την τέως βασιλική οικογένεια, κατέθεσαν το πρωί της Πέμπτης (19.12.24), μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, τη σχετική αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο του νόμου Βενιζέλου από το 1994 επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορούσαν να ζητήσουν την επανάκτηση της όλα τα μέλη, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Εφόσον διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασµού στο Σύνταγµα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύµατος της Προεδρευοµένης Κοινοβουλευτικής ∆ηµοκρατίας και του αποτελέσµατος του δηµοψηφίσµατος της 8ης ∆εκεµβρίου 1974, µε το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο µη υποκείµενο σε µεταβολή η µορφή του πολιτεύµατος.

β) Εφόσον δηλωθεί, ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται µε την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώµατος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.

γ) Εφόσον συντελεσθεί εγγραφή στα µητρώα αρρένων ή τα δηµοτολόγια δήµου ή κοινότητας του κράτους µε όνοµα, επώνυµο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόµον στοιχεία ταυτότητας…. ∆ιαβατήρια, ταξιδιωτικά και άλλα συναφή έγγραφα που έχουν χορηγηθεί στα πρόσωπα αυτά ακυρώνονται αυτοδικαίως, εφόσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Σημειώνεται πως ο πρώτος που έκανε χρήση τον νόμο Βενιζέλου ήταν ο Μισέλ ντε Γκρες, ο οποίος μαζί με τις κόρες του αποποιήθηκαν τους τίτλους ευγενείας, που – ούτως ή άλλως – δεν αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα και έτσι από πρώην πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας πήρε το επίθετο ντε Γκρες.

Ωστόσο, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος αρνιόταν για χρόνια να διαλέξει επίθετο, λέγοντας πως υπήρξε βασιλιάς στην Ελλάδα και είχε το ιστορικό δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν του παρείχε ποτέ την ελληνική ιθαγένεια και συνέχιζε να χρησιμοποιεί το διπλωματικό διαβατήριο που του παραχώρησε η Δανία ως “Constantine de Grecia” (ισπανικά: «Κωνσταντίνος της Ελλάδας»).

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δηλώσει: «Το πρόβλημα είναι ότι η οικογένειά μου προέρχεται από τη Δανία, και η δανική βασιλική οικογένεια δεν έχει επώνυμο» και απέρριπτε κατηγορηματικά το επώνυμο Γλύξμπουργκ που του είχαν αποδώσει – ατύπως – οι Έλληνες πολίτες. «Το Glücksburg δεν ήταν επώνυμο αλλά το όνομα μιας πόλης. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσα να ονομάζομαι κύριος Kensington».

Advertisement
ktimatologio

Όταν ο τέως βασιλιάς πέθανε τότε ο Παύλος και ο Νικόλαος ξεκίνησαν τις επαφές με το Μαξίμου, αρχικά για τα διαδικαστικά της κηδείας και στη συνέχεια για συζητήσουν για την ελληνική ιθαγένεια αποδεχόμενοι τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου Βενιζέλου.

Από τη στιγμή που ο Παύλος και ο Νικόλαος αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια εγγράφονται στο μητρώο πολιτών και αποκτούν οικογενειακή μερίδα στο δήμο που επιθυμούν. Σε αυτήν αυτόματα προστίθενται τα ανήλικα παιδιά του Παύλου που παίρνουν αμέσως υπηκοότητα, τα μεγαλύτερα επίσης μπορούν να την πάρουν ακολουθώντας τη διαδικασία που ακολούθησε ο πατέρας τους. Όσο για την Μαρί Σαντάλ σαφώς και θα καταχωρηθεί στην οικογενειακή μερίδα ως σύζυγος και μητέρα Ελλήνων, αλλά δεν θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια.

Ερωτηθείς για το ζήτημα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης σημείωσε πως «έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, κατά νόμο το επώνυμο είναι στοιχείο της προσωπικότητας. Το μόνο θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι είναι δύο “βασιλικές” οικογένειες οι οποίες δεν έχουν επώνυμο, οι άλλες έχουν. Π.χ. στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει. Επομένως, από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση υπάρχει ένα ζήτημα ταυτοποίησης. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας φαντάζομαι ότι υπάρχει και άλλος. Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας. Εδώ εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Άρα η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτότητας του ατόμου».

πηγή newsit.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θ.Λεονταρίδης: Άλλα δύο εργαστήρια για τις αναλύσεις στα αμνοερίφια

13/03/26 12:13 πμ

Θ.Λεονταρίδης: Άλλα δύο εργαστήρια για τις αναλύσεις στα αμνοερίφια

Αίτημα του Επιμελητηρίου Σερρών για παράταση προθεσμίας διόρθωσης ΚΑΔ και αναστολή επιβολής κυρώσεων

13/03/26 12:10 πμ

Αίτημα του Επιμελητηρίου Σερρών για παράταση προθεσμίας διόρθωσης ΚΑΔ και αναστολή επιβολής κυρώσεων

ΑΝΕΣΕΡ: Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για έκτακτο προσωπικό για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

13/03/26 12:05 πμ

ΑΝΕΣΕΡ: Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για έκτακτο προσωπικό για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

«Θέλω και εγώ να προσφέρω»: Το ΓΕΣ καλεί με νέο βίντεο τις γυναίκες να υπηρετήσουν

13/03/26 12:01 πμ

«Θέλω και εγώ να προσφέρω»: Το ΓΕΣ καλεί με νέο βίντεο τις γυναίκες να υπηρετήσουν

Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - video

12/03/26 11:54 μμ

Υπεγράφη η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – video

ΘΕΜΑ Από τα 4μ. το 1912 στα 6,31μ. το 2026: η εκτόξευση των ρεκόρ στο επί κοντώ

12/03/26 11:46 μμ

ΘΕΜΑ: Από τα 4μ. το 1912 στα 6,31μ. το 2026: η εκτόξευση των ρεκόρ στο επί κοντώ

Agrotica: Αποχώρησαν οι αγρότες που διαμαρτύρονταν μέσα στη ΔΕΘ, έδωσαν πορτοκάλια σε αστυνομικούς – Δείτε βίντεο

12/03/26 11:44 μμ

Agrotica: Αποχώρησαν οι αγρότες που διαμαρτύρονταν μέσα στη ΔΕΘ, έδωσαν πορτοκάλια σε αστυνομικούς – Δείτε βίντεο

Οι επιστήμονες ερεύνησαν το έδαφος κάτω από ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Γης – Αυτό που ανακάλυψαν είναι συγκλονιστικό

12/03/26 11:42 μμ

Οι επιστήμονες ερεύνησαν το έδαφος κάτω από ένα από τα αρχαιότερα δέντρα της Γης – Αυτό που ανακάλυψαν είναι συγκλονιστικό

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο απολογισμός των θυμάτων στην περιοχή

12/03/26 11:40 μμ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο απολογισμός των θυμάτων στην περιοχή

28o ΦΝΘ: Οι φωτογραφίες της Καισαριανής και η μάχη για την ιστορική αλήθεια σε συζήτηση με τον Δ. Σωτηρόπουλο

12/03/26 11:39 μμ

28o ΦΝΘ: Οι φωτογραφίες της Καισαριανής και η μάχη για την ιστορική αλήθεια σε συζήτηση με τον Δ. Σωτηρόπουλο

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός από το European Heritage Hub

12/03/26 11:36 μμ

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός από το European Heritage Hub

Άρειος Πάγος: Οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, δεν μπορεί να απολυθούν και δεν μπορεί να επανακαταταγούν στο α΄ μισθολογικό κλιμάκιο

12/03/26 11:34 μμ

Άρειος Πάγος: Οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, δεν μπορεί να απολυθούν και δεν μπορεί να επανακαταταγούν στο α΄ μισθολογικό κλιμάκιο