Ντιμπέιτ- Εκλογές 2023: Οι πολιτικοί αρχηγοί για Κράτος, Θεσμούς & Διαφάνεια

392
Ντιμπέιτ – Εκλογές 2023: Οι πολιτικοί αρχηγοί για τη Νέα Γενιά

«Το παρακράτος δε χτύπησε μόνο εμένα αλλά και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη αν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών.

«Αυτή η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα αλλά όπως είδατε, και προχθές με το πόρισμα της PEGA – της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ένα υψηλό ενδιαφέρον, γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε θέματα που αφορούν τους θεσμούς της χώρας, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διάκριση των εξουσιών. Εγώ εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά δυστυχώς δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα και δεν είμαι μόνο εγώ είναι εκατομμύρια έλληνες πολίτες που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς.

Διότι είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους οι οποίοι στήνουν ένα τέτοιο παρακράτος – και μέσω της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, όπου το κόμμα σου έχει πλειοψηφία να δημιουργείς μία ασπίδα σε ένα στενό συγγενή, δύο σημαντικούς επιχειρηματίες οι οποίοι εμπορεύονταν τα παράνομα λογισμικά. Το παρακράτος δε χτύπησε μόνο εμένα αλλά και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης. Βεβαίως αυτή η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με συμπεριφορές άλλων κομμάτων όπως είναι το ΣΥΡΙΖΑ, όπου ένας πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έχει καταδικαστεί 13 – 0 από το διοικητικό δικαστήριο, και αντί να πάει στο σπίτι του, κοσμεί τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Κι εμείς οι πολιτικοί με το παράδειγμά μας πρέπει να δείχνουμε ότι υπάρχει ένας δρόμος πραγματικής διάκρισης των εξουσιών».

Ως προς το αν συμφωνεί με περαιτέρω μέτρα ανεξαρτητοποίησης της δικαιοσύνης όπως λ.χ. στον διορισμό των ανωτάτων δικαστών από το υπουργικό συμβούλιο, επισήμανε:

«Στο πόρισμα των θεσμών για την Ελλάδα οι ευρωπαΐκή θεσμοί προτείνουν στην Ελλάδα να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή στον ορισμό των ανωτάτων δικαστικών, ώστε να έχουμε πιο ισχυρούς δεσμούς και και πιο στιβαρή διάκριση των εξουσιών.

Σίγουρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες μικρές αλλαγές που να μας οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Για μένα είναι απαράδεκτο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής περιπέτειας, η χώρα να μπαίνει στο στόχαστρο. Δε γίναμε Ουγγαρία όπως λέει το πόρισμα της PEGA, αλλά είμαστε στο δρόμο προς την Ουγγαρία, αν τώρα δεν κάνουμε βήματα προς την ευρωπαΐκή κανονικότητα».

Σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη στο debate της ΕΡΤ σχετικά με το Κράτος, τους Θεσμούς και την Διαφάνεια, απάντησε ο κ. Βελόπουλος .«Πρώτον δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις, το έχω δηλώσει άπειρες φορές. Δεύτερον έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Τι λέει το Σύνταγμα; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο στον οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ώρα που ο ίδιος, ως κυβερνήτης τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα μέσα από τη φυλακή. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει ποιον βγάζει εκτός και εντός Βουλής», τόνισε αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη.

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Ούτε τα λογισμικά τα καινούργια που πήρανε ως Νέα Δημοκρατία και δεν μας αφήνουν να τα ελέγξουμε και δεν ξέρουμε πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων. Πήρανε λογισμικό καινούργιο, θα γίνει γρήγορα η διαδικασία αλλά δεν μας αφήνουν να το δούμε το λογισμικό αυτό».

Σε ερώτηση για την θεματική ενότητα «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια», ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε αρχικά ότι «το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί. Μετά τα μνημόνια του 2010 λείπουν κομμάτια του. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τις εφορίες μας δεν τις ελέγχει κυβέρνηση».

Συνέχισε, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης: «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις του».

«Αρχική μας πρόταση είναι διαβουλευτικά συμβούλια που να αποτελούνται από πλειοψηφία κληρωτών ώστε να λογοδοτούν σε αυτά τα συμβούλια οι δημόσιες υπηρεσίες» εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι «το κόμμα μας από τότε αλλά και τώρα προτείνει την δημιουργία ενός σοβαρού σώματος για διώξεις πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού συστήματος (…) Ένα σύστημα δηλαδή κατά της διαπλοκής».

«Αναφορικά με τα δικά μου λάθη» είπε ο κ. Βαρουφάκης, «θέλω να παρακαλέσω τον κύριο πρωθυπουργό να μας πει επιτέλους γιατί δείλιασε, γιατί δεν έκανε εκείνη την εξεταστική επιτροπή για το 2015».






Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για το Κράτος, τους Θεσμούς και τη Διαφάνεια, απάντησε:

“Αισθάνομαι λίγο αμήχανα: Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και άκουσα τον πρωθυπουργό σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς” Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις…

Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίον παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης. Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος και για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα ή όλα τα υπόλοιπα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, στρατηγικές στοχεύσεις ίδιες, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε «γιατί δεν μπαίνετε στη διαδικασία να ρισκάρετε και να μπείτε σε μια κυβέρνηση».

«Και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, έχουν να κάνουν με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση, έχουν να κάνουν με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων που κατά την άποψή μας είτε είναι ΝΑΤΟ είτε ΕΕ βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας, του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του και σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας σε αυτή τη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

«Από κει και πέρα για τα υπόλοιπα κόμματα, αυτά που κυβερνούν σήμερα, ουσιαστικά και με τις εξαγγελίες τους και με τα διάφορα pass και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, λέμε στον λαό ας κρατάει μικρό καλάθι. Διότι όταν μιλάς για εξισορρόπηση δημοσιονομική και όταν στηρίζεσαι σε αυτή με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε σημαίνει ότι δίνεις ένα pass, ένα επίδομα, το παίρνεις από φόρο».

«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ αρνείται να συμμορφωθεί με τον νόμο για την ονομαστική χρηματοδότηση των κομμάτων. Πέρσι για 4 εκατομμύρια ευρώ, τέτοια έσοδα δηλώσατε στην περσινή χρήση, σας επιβλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής πρόστιμο μόλις 15.000 ευρώ, 0,3% επί των 4 εκατομμυρίων. Ένας πολίτης για αδήλωτα εισοδήματα πληρώνει 50%» ήταν η συμπληρωματική ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να απαντά «Ναι, άλλη μια παραφιλολογία γύρω από αυτά τα ζητήματα, κύριε Σρόιτερ. Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους, συνεχείς ελέγχους, και από τις εφορίες και από τη Βουλή, από την Επιτροπή της Βουλής και από ορκωτούς λογιστές. Ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα, τα παραστατικά, τα έσοδά του, τα έξοδά του. Δημόσια δίνονται τα πόθεν έσχες και όλα αυτά, αλλά και τα έσοδα που έχουμε ως κόμμα. Αυτό που έχουμε αρνηθεί να κάνουμε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει. Αν εγώ σας ζητήσω τώρα, μετά από λίγο στο διάλειμμα που θα έχουμε, δώστε 10 ευρώ κύριε Σρόιτερ να ενισχύσετε το ΚΚΕ στον αγώνα που έχουμε τον προεκλογικό και μου δώσετε, θα θέλετε το όνομά σας αύριο, επειδή θα το έδινα εγώ ως Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, να είναι αναρτημένο σε όλα τα μανταλάκια και τα περίπτερα; Καταλαβαίνετε, εσείς μπορεί να μην έχετε πρόβλημα, αλλά καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν εργαζόμενο, για έναν οικογενειάρχη που ψάχνει τη δουλειά του. Να μην πω για την Ιστορία, γιατί εγώ έχω στο σπίτι μου τον αδερφό της μητέρας μου εκτελεσμένo γιατί του βρήκαν μόνο κουπόνια ενίσχυσης του ΚΚΕ…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Κράτος, Θεσμούς και τη Διαφάνεια» και σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ράνιας Τζίμα για το αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ανέφερε τα εξής: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».

Είπε ακόμα ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης»

Για να καταλήξει: «Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει, αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά.Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας».

πηγή ertnews.gr