Σε ερώτηση για την θεματική ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: ότι έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη αλλά οι τμές των τροφίμων είναι ακόμα υψηλές και πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται.
«Πρώτον μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού και περισσότερος ανταγωνισμός για να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές στα σούπερ μάρκετ. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται το market pass είναι ένας δοκιμασμένος οργανισμός που στηρίζει τα νοικοκυριά με ένα ποσό της τάξεως του 10% και είναι μία σημαντική στήριξη» και συνέχισε:
«Αλλά το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο διαθέσιμο εισόδημα, συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και αύξηση των μισθών. Αυτή είναι η κεντρική μου δέσμευση για την δεύτερη τετραετία. Ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με περισσότερες επενδύσεις με αποκλιμάκωση της ανεργίας και καλύτερες θέσεις εργασίας».
Επέκταση και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους του Market Pass, είπε καταλήγοντας.
Με μία αιχμή εναντίον του Πρωθυπουργού ξεκίνησε την πρώτη του απάντηση o Αλέξης Τσίπρας. Μέμφθηκε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της 13ης σύνταξης.
“Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αρχή 25 δις, μετά 45, μετά 80, μετά 70, μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα το πάει στα 180.“
“Εμείς από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση στο πρόγραμμα, όμως μην ξεχνάτε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης την οποία προ υπολογίζεις όπως για παράδειγμα την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε τη 13η σύνταξη την οποία την είχαμε θεσπίθσει και την κατήργησε ο κύριος Μητσοτάκης. Πέρα ποιπόν από το κόστος των δαπανών υπάρχουν και έσοδα, από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Διότι τούτη την ώρα που το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και εξαντλείται εισόδημα, 15 εισηγμένες στο χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκό εικοσαετίας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο καθεμία. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για να πάρει ανάσα, όμως σε κάποιους θα κοστίσει, θα ωφελήσει όμως τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”.
“Ήρθε η ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες. Είναι ντροπή αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει δεκάδες εκατομμύρια απευθείας Αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια το τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρίες να μας λένε που θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε πρωτοδιοριζόμενος στο προοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη”.
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη για το αν είναι διαθετειμένος να υποχωρήσει για το βέτο των δύο προσώπων των δύο πρώτων κομμάτων σε ότι αφορά την πρωθυπουργία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε:
«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα αλλά με προοπτική όχι σταθερότητα με παρακμή και συνεχώς νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, γι’ αυτό το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο όμως το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους (…) Πρέπει να πάμε σε μια νέα εποχή. Εγώ λοιπόν επειδή υπηρετώ αυτή την εποχή έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει βάση σε συγκεκριμένα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας.
Στην οικονομία εμείς λέμε συγκεκριμένα πράγματα για τις συντάξεις, συντάξεις χηρείας, σύνταξη αναπηρίας, αποκατάσταση των αδικιών για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εμείς λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από την 1η Ιανουαρίου 2024».
Ως προς το αν κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ να γίνει παράγοντας ακυβερνησίας και ουσιαστικά να συρρικνωθούν τα ποσοστά του, ανέφερε:
«Ο αγώνας μου είναι για να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού. Έχουμε μπει στο κέντρο μιας θεσμικής παρακμής στους τελευταίους μήνες (…) Δεν μπορούν οι πλούσιοι να καπηλεύονται τους σκοπούς και τις θυσίες των πιο αδύναμων ελλήνων. Έχουμε ένα φορολογικό πρόγραμμα το οποίο δίνει βάση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, και δεν χαϊδεύει τους ισχυρούς».
Ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο το μοντέλο ανάπτυξης του ΚΚΕ τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη στο πλαίσιο της ενότητας για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Όπως είπε «εφαρμόσιμο αν το δούμε από την σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Όλα τα άλλα κόμματα στα προγράμματά τους μιλάνε για τα ματωμένα πλεονάσματα, για τους δημοσιονομικούς στόχους της ευρωπαϊκής εποπτείας. Μιλούν για όλα αυτά που προϋποθέτουν τουλάχιστον 350 άμεσα προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση βγει την επόμενη μέρα. Και μιλάμε για αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό που είναι γονατισμένος μια δεκαετία και βάλε».
Πρόσθεσε: «Και φυσικά, εδώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον κατώτερο μισθό, μια σειρά ζητήματα των φόρων, της φορολογικής μεταρρύθμισης και λοιπά, τα οποία άλλα κόμματα, και δυστυχώς κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συζητώ για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, τα αγνόησαν, ενώ είναι πραγματικά φιλολαϊκά προγράμματα. Ενώ, για παράδειγμα, η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, εντούτοις νόμους ενάντια στη φορολογία, τη φοροληστεία του λαού, για αύξηση του κατώτερου μισθού, για επαναδιαπραγμάτευση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν ψηφίστηκαν, ενώ θα μπορούσαν».
Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Κάθε σοβαρή χώρα που θέλει πραγματικά να ανταπεξέλθει σε μία δυσκολία πρέπει να έχει Plan B, δεν μπορεί να μην έχεις Plan B και σας το λέω σαν επιχειρηματίας ο οποίος ασχολείται με το επιχειρείν αν δεν έχω Plan B στις επιχειρήσεις μου σημαίνει δεν έχω τη δυνατότητα να αντιμετωπίσω την καταιγίδα που μπορεί να έρθει.
Όλες οι χώρες στην Ε.Ε και η Γερμανία έχουν Plan B. Αλλά εγώ ακούω από όλους και δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Εγώ περίμενα να μου πουν οι αρχηγοί των κομμάτων που μπορεί να εκφραστεί αυτό. Εμείς λέμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».
Ο γραμματέας και Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση για την θεματική ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση», τόνισε:
«Υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, που θεωρεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξυπηρετούν το νόμισμα και όχι το νόμισμα τους ανθρώπους; Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος της εξόδου από αυτό».
Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αφορά σύστημα πληρωμών», ενώ συμπλήρωσε ότι ένιωσε «ένα ντεζαβού, σα να είμαι στο 2009, με μία οικονομία της οποίας τα θεμέλια είναι υπό κατάρρευση. (…) Η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες σε αυτό που έρχεται».
πηγή ertnews.gr