Ντιμπέιτ – Εκλογές 2023: Οι πολιτικοί αρχηγοί για τη Νέα Γενιά

363
Ντιμπέιτ – Εκλογές 2023: Οι πολιτικοί αρχηγοί για τη Νέα Γενιά

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Νέα Γενιά» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, τόνισε ότι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό από τότε που γύρισε στην Ελλάδα και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Γύρισα για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσω, στο βαθμό που μπορούσα ως καθηγητής, συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο. Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου σε αμφιθέατρο με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν για να σταματήσουμε το μάθημα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, περιγράφοντας ένα περιστατικό που έχει βιώσει.

Σημείωσε ακόμη ότι «ασφάλεια δε σημαίνει πανεπιστημιακές αστυνομίες, τύπου Κεραμέως. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδεών, που παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. (…) Το να βάζεις την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο για να προσφέρεις ασφάλεια είναι ένα ψέμα που είτε σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη ή έχουν καταλάβει και ψεύδονται, διότι παίζουν ένα παιχνίδι, ένα θεατρικό έργο μπροστά σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που ενδιαφέρεται μόνο για την αστυνομοκρατία τους».

«Είμαι πάντοτε σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει οποτεδήποτε απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του», τόνισε ο κ Βαρουφάκης ενώ αναφορικά με το κατά πόσο η διακίνηση των ιδεών στο πανεπιστήμιο τον ικανοποιεί, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το «το κλίμα εμφυλίου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη διακίνηση των ιδεών. Οι φοιτητές μας ξέρουν πολύ καλύτερα πώς να προασπίσουν αυτήν την κοινότητα».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για τη Νέα Γενιά, σημείωσε:

Τόσα χρόνια στον τρόπο μας είχαμε πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγή. Τόσοι υπουργοί περάσανε και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης και μπήκε ελάχιστη βάση εισαγωγής. Γιατί; Όταν έχεις ένα κλειστό αριθμό, ένα συγκεκριμένο αριθμό παιδιών που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, και έχεις αυτή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, αν θα γράψεις 8 ή12 εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Ήρθαν λοιπόν η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης και άλλαξαν τη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι για να μειώσει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και άρα να μειωθούν οι απαιτούμενες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα δημόσια πανεπιστήμια και ο δεύτερος για να αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων.






Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ για τη «Νέα Γενιά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία και σίγουρα θα αξιολογήσουν αυτή την κυβέρνηση αυστηρά». Όπου έκρινα ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη το έκανα, το λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν επαναλαμβάνεται».

«Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους πολίτες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου» είπε και ζήτησε από τους νέους «να αξιολογήσουν τα κόμματα πολύ αυστηρά και να γνωρίζουν ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον». Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε: «Να κάνω μία πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, δεν θα πάρει πάνω από 3 μέρες».

πηγή ertnews.gr