Σε ερώτηση του Αντώνης Σρόιτερ στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, ο κ. Βελόπουλος είπε:
«Εγώ είμαι Χριστιανός ορθόδοξος, θα μου επιτρέψετε να έχω τις απόψεις μου, που ταυτίζονται με τον Χριστιανισμό. Η άποψή μου είναι, πρώτον για την υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, δεν μπορώ να τη δεχτώ για ένα λόγο, είναι δικό μου το σώμα, το κάνω ότι θέλω, είναι δικό μου, είναι του ανθρώπου. Άρα λοιπόν, η υποχρεωτικότητα είναι ότι χειρότερο για τη δημοκρατία.
Από την άλλη όποιος ήθελε το έκανε. Γιατί έπρεπε να επιβάλω πρόστιμα στους συνταξιούχους και ακόμη και τώρα να έρχονται τα 100 και 200 ευρώ στους συνταξιούχους όταν η σύνταξη είναι 200 και 300 ευρώ. Δεν είναι δίκαιο αυτό».
Σχετικά με τις αμβλώσεις είπε: «Πρέπει να σας πω, εγώ εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα, η Ελληνίδα μάνα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι καλύτερο για αυτή. Μπορώ εγώ ως ορθόδοξος να διαφωνώ με τις αμβλώσεις, αλλά κάποιες φορές και λόγω του δημογραφικού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το θέμα αυτό, γιατί η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά. Πρέπει να στηρίξουμε οικονομικά οποιαδήποτε μάνα έχει μία κύηση που δεν τις αρέσει. Πλην κάποιων εξαιρέσεων, βιασμών».
Σε ερώτηση στη θεματική ενότητα του debate «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Γιώργο Παπαδάκη ότι «Το νέο εθνικό σύστημα υγείας που οραματίζομαι είναι προτεραιότητά μου». «Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών πρωτίστως αλλά και γιατρών και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».
Σε επόμενη ερώτηση για τους Έλληνες που ζουν κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας ανέφερε: «Υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας».
«Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της παιδείας των παιδιών μας και βεβαίως μέσα σε αυτά είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής την οποία η ΝΔ την προώθησε διότι θεωρεί ότι δεν μπορούν να μπαίνουν με 8000 μόρια για παράδειγμα, με τέτοιο χαμηλό επίπεδο στα ΑΕΙ οι νέοι μας, αλλά μπορούν όμως οι ίδιοι με τα 8000 μόρια να πληρώνουν 8000 ευρώ για να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολλέγια τα οποία έχουν εξισωθεί με πανεπιστημιακά πτυχία. Και βεβαίως ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό, ανέξοδες υποσχέσεις, προεκλογικές, για αυτό είπα ο λαός μας και η νεολαία να κρατήσει μικρό καλάθι, την ίδια ώρα που λέει ότι θα το κάνει αυτό ως πρώτο άρθρο, ως πρώτο νόμο, την ίδια στιγμή βάζει έναν μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο δέκα τμημάτων στο μηχανογραφικό, που σημαίνει το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή να κόβονται πάρα πολλά παιδιά και να μένουν εκτός από αυτή τη διαδικασία. Αυτή είναι η ουσία».
Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε θετικά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την υγεία είπε μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ. «Το επαναλαμβάνουμε δεν υπάρχουν ένα, δυο ή τρία ζητηματάκια. Δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, δεν είναι μόνο να πάρει να κάνει κάποιες προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο Η συνολική πολιτική και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην υγεία όσο και στην παιδεία είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ και που απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα, η νεολαία, οι φοιτητές, οι μαθητές».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι «η όλη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αποκρουστική και μιλάω σαν καθηγητής πανεπιστημίου, θα ξεχάσω ότι είμαι αρχηγός πολιτικού κόμματος».
«Όλη η ιστορία αυτή δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα, γίνεται για να βαπτιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, το οποίο ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε μία πανεπιστημιακή εκπαίδευση από τα αρπακτικά», είπε ακόμη ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.
Σχετικά με τις συνεργασίες των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να προτείνουμε σε οποιονδήποτε αυτοαποκαλείται προοδευτικός, να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξερεύνησης συγκλίσεων – όχι για να συμφωνήσουμε – αλλά για να δούμε τι μπορεί να γίνει. (…) Αυτό το παράθυρο, όμως έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, απάντησε:
“Θα κάνω μια παρατήρηση σε ότι είπε ο κύριος Κουτσούμπας. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί με μία προοδευτική κυβέρνηση. Οι 10 σχολές που είπε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό είναι για τις πράσινες σχολές, για την ελεύθερη πρόσβαση. Ήταν νόμος δικός μας. Τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό το οποίο ίσχυε τόσα χρόνια στη χώρα και ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης και το κατήργησε για να βάλει φραγμό στις λαϊκές οικογένειες. Ξανασκεφτείτε το λοιπόν ποιον θα στηρίξετε κ. Κουτσούμπα”.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μία πάρα πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές, είναι πρόσφατη ιστορία, μην κάνουμε ότι ξεχνάμε. Έκανε ότι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε και έφερε μία συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό, διότι παρέλαβε άδεια ταμεία, τη χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτή τη συμφωνία τη φέραμε στην κρίση του ελληνικού λαού, κάναμε εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019. Και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνια, εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν. Να ρυθμίσουμε το χρέος, να έχουμε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, να φέρουμε τη 13η σύνταξη. Κάθε Δεκέμβρη να δίνουμε από τα πλεονάσματα ότι περίσσευε, από το πλεόνασμα που είχαμε και όχι από τα δανεικά, στους αδύναμους και συνταξιούχους και ο κ. Μητσοτάκης, εκεί που φέραμε εμείς τη 13η σύνταξη, την κατήργησε και έλεγε ότι ήταν ψίχουλα, αλλά την κατήργησε και σήμερα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά που αποφάσισε το ΣτΕ. Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας”.
Σε συμπληρωματική ερώτηση για τους συνταξιούχους απάντησε:
“Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν ήταν το δικό μας πρόγραμμα, είχαμε τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε εκείνη την εποχή και κάποιοι λέγανε “Βάστα Σόιμπλε”. Εντούτοις πιστεύω ότι υπήρξε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο σήμερα και θέλω ειδικά επειδή μιλάτε για τους συνταξιούχους, να επαναλάβω: επτά δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα στους συνταξιούχους αυτή την τετραετία. 4,5 δισ. από τη 13η σύνταξη που κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης και 2,5 δισεκατομμύρια τα αναδρομικά. Ε! αυτά θα δοθούν πίσω”.
«Αυτό που είπε σήμερα (ο κ. Μητσοτάκης) ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία το έχει καταλάβει κάθε μέσος πολίτης. Κίνδυνο αποτελούσα για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό παρακολουθήθηκα κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών. Και βέβαια αυτό που είπε δε φτάνει. Ο στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτοί που έπαιζαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στην Ελλάδα και εξέθεσαν διεθνώς στην χώρα μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ενώ πρόσθεσε: «Έχω αγωνιστεί για τεχνικά θέματα, με το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, για τη χώρα μου, για την πολιτική προστασία, έχω σταθερή στάση για τους θεσμούς στη χώρα μας».
πηγή ertnews.gr