29.3 C
Serres

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος γιορτάζει 12 Ιουλίου- Η ζωή του -φωτογραφίες

Date:

Αγιορείτης μοναχός, ιδιαίτερα δημοφιλής στις μέρες μας. Οι θαυμαστές του όλο και πληθαίνουν και του πιστώνουν θαύματα και προφητείες επί παντός του επιστητού.

Το 2015 ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Ιουλίου.

Ο Αρσένιος Εζνεπίδης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου 1924. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πρόδρομος και ήταν δήμαρχος των Φαράσων, ενώ η μητέρα του λεγόταν Ευλαμπία. Είχε ακόμα 8 αδέλφια.

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος γιορτάζει 12 Ιουλίου- Η ζωή του -φωτογραφίες

Σύμφωνα με το sansimera.gr, τις 7 Αυγούστου 1924, μία εβδομάδα προτού οι χριστιανοί Φαρασιώτες φύγουν για την Ελλάδα εξαιτίας της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βαφτίστηκε από τον ιερέα της ενορίας του Αρσένιο, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε ως άγιο το 1988. Ο Αρσένιος επέμεινε και του έδωσε το δικό του όνομα «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είχε πει.

Άγιος Παΐσιος- Με τα καραβάνια των προσφύγων

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων, έφτασε στον Πειραιά και προωθήθηκε στην Κέρκυρα, όπου έμεινε χρόνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα και κατέληξε στην Κόνιτσα, όπου ο νεαρός ο Αρσένιος τελείωσε το δημοτικό σχολείο.Μέχρι να κληθεί να υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό, ο Αρσένιος έμαθε την τέχνη και δούλεψε ως ξυλουργός. Το 1945 κατατάχτηκε στο στρατό και υπηρέτησε ως ασυρματιστής κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Γι’ αυτό και πολλές εκδόσεις αφιερωμένες στη ζωή του Γέροντα τον αναφέρουν ως «Ασυρματιστή του Θεού».

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος γιορτάζει 12 Ιουλίου- Η ζωή του -φωτογραφίες
Ο νεαρός Αρσένιος Εζνεπίδης, μετέπειτα Άγιος Παΐσιος, στρατιώτης στο μέτωπο του ’40 Στις 14 Σεπτεμβρίου 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων, έφτασε στον Πειραιά και προωθήθηκε στην Κέρκυρα, όπου έμεινε χρόνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα και κατέληξε στην Κόνιτσα, όπου ο νεαρός ο Αρσένιος τελείωσε το δημοτικό σχολείο.

Άγιος Παΐσιος- Tο 1964 επέστρεψε στο Άγιο Όρος και δεν ξανάφυγε ποτέ

Απολύθηκε από τον στρατό το 1949 και τον επόμενο χρόνο εισήλθε στο Άγιο Όρος για να μονάσει. Εκεί γνώρισε τον πατέρα Κύριλλο της Μονής Κουτλουμουσίου και τον ακολούθησε πιστά. Λίγο αργότερα εντάχθηκε στη Μονή Εσφιγμένου και εκάρη μοναχός με το όνομα Αβέρκιος. Το 1954 έφυγε από τη μονή Εσφιγμένου και εντάχθηκε στη Μονή Φιλοθέου, όπου μόναζε κι ένας θείος του. Η συνάντησή του, όμως, με το γέροντα Συμεών ήταν καταλυτική για την πορεία και διαμόρφωση του μοναχικού χαρακτήρα του. Τότε ήταν που έλαβε και το όνομα Παΐσιος.Το 1958 άφησε το Άγιο Όρος για την Ιερά Μονή Γενεθλίων της Θεοτόκου στο Στόμιο Κονίτσης. Στην περιοχή, όπου μεγάλωσε, παρέμεινε επί τετραετία, και άφησε πίσω του σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον λαό της Κόνιτσας.

Το 1962 ο Παΐσιος πήγε στο Όρος Σινά και το 1964 επέστρεψε στο Άγιο Όρος, απ’ όπου δεν ξανάφυγε ποτέ. Το 1966 ασθένησε σοβαρά και εισήχθη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση, με αποτέλεσμα μερική αφαίρεση των πνευμόνων. Στο διάστημα της ανάρρωσή του φιλοξενήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στη Σουρωτή. Επέστρεψε στο Άγιο Όρος μετά την ανάρρωσή του και το 1968 βοήθησε σημαντικά στην ανακαίνιση της Μονής Σταυρονικήτα.
Το 1979 εντάχθηκε στην αδελφότητα της Μονής Κουτλουμουσίου και εγκαταστάθηκε στη σκήτη της Παναγούδας. Από τότε άρχισε να γίνεται γνωστός από τους πιστούς, που τον επισκέπτονταν και του ζητούσαν συμβουλές για προσωπικά τους θέματα. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, συνέχιζε την έντονη ασκητική ζωή.

Αγιος Παΐσιος- Κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994

Το 1993 η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του παχέος εντέρου και ο γέρων Παΐσιος υποβλήθηκε σε εγχείρηση στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 στο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης. Ο καρκίνος εξελίχθηκε σε μεταστατικό και στο τέλος Ιουνίου οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ.

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος γιορτάζει 12 Ιουλίου- Η ζωή του -φωτογραφίες
Ο Παΐσιος στο ασκητήριό του στη μονή Σινά, 1962/3

Άγιος Παΐσιος- Στις 13 Ιανουαρίου 2015 κατατάχτηκε στο Αγιολόγιο

Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους που ένοιωθε. Τελικά, κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Στις 13 Ιανουαρίου 2015 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αποφάσισε την κατάταξη του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Άγιος ΠαΐσιοςΣχετικά

  • Κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο της κοίμησής του, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.
  • Το όνομα του Παΐσιου έχει αποκτήσει στις μέρες μας μυθικές διαστάσεις. Βοήθησαν σ’ αυτό το διαδίκτυο και οι τηλεβιβλιοπώλες. Δεκάδες βιβλία με διδασκαλίες του και προφητείες του, που έχουν να κάνουν με διάφορα θέματα, από το τέλος του κόσμου ως την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον για τον Παΐσιο ενισχύθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
  • Η ζωή του Αγίου Παϊσίου μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, στην τηλεοπτική σειρά του MEGA «Άγιος Παίσιος, από τα Φάρασα στον Ουρανό» (2022), με πρωταγωνιστές τους Προκόπη Αγαθοκλέους, Νικήτα Τσακίρογλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Χριστίνα Παυλίδου, Δημήτρη Ήμελλο, Δρόσο Σκώτη και Δέσποινα Γκάτζιου.
  • Υπόθεση «Παστίτσιου»: Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τη σατιρική σελίδα «Γέροντας Παστίτσιος» στο Facebook, στην οποία υποστήριζε ότι «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο». Της υποθέσεως επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη και στις 16 Ιανουαρίου 2014 καταδίκασε τον διαχειριστή της σελίδας Φίλιππο Λουϊζο, 27 ετών, σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από αριστερούς και φιλελεύθερους κύκλους, καθώς και από οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο δικηγόρος του καταδικασθέντα, Γιώργος Κλεφτοδήμος, δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν είχε σκοπό καθύβρισης του γέροντα Παΐσιου, αλλά «απλώς σατίριζε, σάρκαζε και καυτηρίαζε τη διαστρέβλωση των λεγομένων τού καθ’ όλα σεβαστού γέροντα Παΐσιου και την αξιοποίησή τους για ιδιοτελείς και αντίθετους με τις διδαχές του γέροντα σκοπούς». Στις 2 Μαρτίου 2017 εκδικάστηκε η έφεση του Φίλιππου Λουίζου. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που επελήφθη της υπόθεσης, έπαυσε την εναντίον του ποινική δίωξη, βάσει του άρθρου 8 του νόμου 4411/16, που εξαλείφει το αξιόποινο πλημμελημάτων και πταισμάτων που είχαν τελεστεί μέχρι 31/3/2016 και απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια.

Πηγή: sansimera.gr

ΕλλάδαΕορτολόγιοΟ Άγιος Γέροντας Παΐσιος γιορτάζει 12 Ιουλίου- Η ζωή του -φωτογραφίες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Παραλία Οφρυνίου (Τούζλα)

Φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Παραλίας Οφρυνίου (Τούζλα)...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 18 Ιουλίου

Στις 18 Ιουλίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Αγίου Αιμιλινού...

Απίστευτο βίντεο με ξύλο σε πανηγύρι στην Αργολίδα – Καρεκλιές και τραυματίες

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν σε πανηγύρι στην Αργολίδα, καθώς...

Αγκάλιασαν το τρόπαιο του πρωταθλητή ΠΑΟΚ στις Σέρρες

Χιλιάδες φίλαθλοι και οπαδοί του ΠΑΟΚ παρά την εξαντλητική...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα