Ο Άλαν Τούρινγκ ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Αριστοτέλειον από τον Ορφέα Αυγουστίδη
Date:
Μία ιδιοφυία, κάνει την ύστατη προσπάθεια να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν κάποτε κι όλους αυτούς που προσπαθούν να τον κατανοήσουν τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που θα δώσει στη ζωή του. Πρόκειται για τον Άλαν Τούρινγκ, τον άνθρωπο που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945, προσωπικότητα την οποία θα υποδυθεί στη σκηνή του Θεάτρου Αριστοτέλειον ο Ορφέας Αυγουστίδης.
Η «Μηχανή του Τούρινγκ» του Benoit Soles σε διασκευή και σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για έξι παραστάσεις από τις 24 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, μετά από τουλάχιστον 260 sold out και ρεκόρ εισιτηρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο. Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ορφέας Αυγουστίδης λέει ότι είχαν «κλείσει σε ένα συρτάρι τον Τούρινγκ», «τον είχαν εκεί πολύ καλά φυλαγμένο» για τον ενάμιση χρόνο από την τελευταία παράσταση, και «θα τον ξαναβγάλουν τώρα».
«Όταν ανέβηκε για πρώτη φορά ο Τούρινγκ πριν τρία χρόνια, ο λόγος που τον ανεβάσαμε ήταν διαφορετικός. Προερχόμασταν από μία καραντίνα, υπήρχε μία ανάγκη έκφρασης και έτσι ο Τούρινγκ ήταν η αφορμή να μιλήσουμε για κάποια πράγματα και για να εξερευνήσουμε τους θεατρικούς κώδικες που βάλαμε μπροστά σε αυτή την παράσταση. Ήταν περισσότερο αφορμή και λιγότερο μια αποτύπωση και αναπαράσταση της προσωπικότητάς του ή των γεγονότων που γνωρίζουμε από τη ζωή του», δήλωσε ο κ. Αυγουστίδης, εκφράζοντας το άγχος και την αγωνία που έχει για το τι θα συμβεί σε σχέση με αυτή τη συνθήκη, φέτος.
Αν και οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του Τούρινγκ βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι, ο ρόλος του στην ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του. Όλα αυτά έως το 2013, οπότε και η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του.
Τα στοιχεία αυτά είναι που συγκίνησαν τους θεατές και «αγκάλιασαν» την παράσταση τις προηγούμενες δύο σεζόν. «Δεν ξέρω αν ο κόσμος ταυτίζεται σε κάποια πράγματα σε σχέση με τις ευαισθησίες του Τούρινγκ, με την αξιοπρέπεια που αντιμετώπισε το ζήτημα που είχε προκύψει εκείνη την εποχή, το οποίο τον καταδίκασε και του έδωσε την …ώθηση να καταλήξει με τον τρόπο που κατέληξε, αλλά είναι μία παράσταση που κάτι κάνει στους θεατές, το οποίο πολλοί δεν μπορούν να το εξηγήσουν», ανέφερε ο ηθοποιός.
Ο ίδιος επισήμανε ότι τρέφει απεριόριστο θαυμασμό για τον Άλαν Τούρινγκ, όμως δεν προσπαθεί να υποδυθεί τον τρόπο ή τη σκέψη του, αλλά χρησιμοποιεί την προσωπικότητα ως αφορμή και ως πηγή έμπνευσης. Στη διασκευή του έργου ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, αλλά και στην τριβή του με το ρόλο ο Ορφέας Αυγουστίδης, χρησιμοποίησαν ό,τι τους άγγιξε από αυτόν τον άνθρωπο και έφτιαξαν «μια σκιά, ένα άρωμα, μία γεύση, μία χορογραφία που να τον θυμίζει, όπως εμείς νομίζουμε τελικά ότι ήταν, ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα αποτύπωμά του στη μνήμη του θεατή κι αν γίνεται να πάει και λίγο πιο μέσα και να μη μιλάει μόνο για τον Τούρινγκ, αλλά και για ένα κομμάτι της ανθρωπότητας, για τα συναισθήματα, για την αγάπη, τη γενναιοδωρία, τη γενναιότητα και τη διαφορετικότητα», είπε χαρακτηριστικά. «Δηλαδή πιάνοντας κάποια πράγματα που γνωρίζουμε από τη ζωή του, διαισθανόμενοι κάποια άλλα και βάζοντας την έμπνευσή μας, την ευαισθησία μας και τα εργαλεία μας -ο Οδυσσέας από την πλευρά του σκηνοθέτη κι εγώ ως ερμηνευτής- είπαμε τη δική μας ιστορία, είπαμε ένα λίγο πιο σύγχρονο αφήγημα, που προκύπτει μέσα από την ιστορία του Τιούργινκ», συμπλήρωσε ο κ. Αυγουστίδης.
Η «Μηχανή του Τούρινγκ» του Benoit Soles είναι εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Hugh Whitemore «Breaking the code» και βασίζεται στο βιβλίο του Andrew Hodges «Alan Turing: The Enigma». Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Αριστοτέλειον την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ, από την Πέμπτη 26 έως το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 20:00. Η διάρκειά της είναι 90 λεπτά.