Το Δεκέμβριο του 1999, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, Σπάρτακ Πότσι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Θα συναντιόταν με τον Έλληνα ομόλογό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο θα ... Περισσότερα

Ο Αλβανός υπουργός που ήρθε για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα με κλεμμένη Mercedes

Epiloges Press

Epiloges Press

Το Δεκέμβριο του 1999, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, Σπάρτακ Πότσι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Θα συναντιόταν με τον Έλληνα ομόλογό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο θα συνυπέγραφε πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Αυτό που δεν γνώριζε ο Πότσι ήταν πως το αυτοκίνητο που τον μετέφερε από τα Τίρανα στην Αθήνα, μία Mercedes-Benz S 350, ήταν κλεμμένo από το 1996 και καταγεγραμμένο στις διεθνείς λίστες αναζήτησης, σύμφωνα με το mixanitouxronou.gr

Το γεγονός απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς, για να μην διαταραχθεί η επίσκεψη του Αλβανού πολιτικού. Έμεινε κρυφό για μερικές ώρες από τον Πότσι και για μία εβδομάδα από την κοινή γνώμη.

Προκάλεσε αίσθηση και μεταδόθηκε από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Το χρονικό μέχρι την αποκάλυψη της κλεμμένης Mercedes

Όταν ο Σπάρτακ Πότσι έφτασε με τη συνοδεία του στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, τον υποδέχθηκε στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής ο αστυνομικός διευθυντής Φλώρινας και μετέπειτα διευθυντής της Τροχαίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Τζέκης.

“Παραξενευτήκαμε, όταν είδαμε την απαστράπτουσα Mercedes του Αλβανού υπουργού! Πραγματικά μας προκάλεσε έκπληξη αυτή η πολυτέλεια και είπαμε να το ελέγξουμε.

Προς στιγμήν δυσκολευτήκαμε και προβληματιστήκαμε επειδή ήταν υπουργός. Δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος που τη χρησιμοποιούσε“, είχε πει ο Κ. Τζέκης στο δημοσιογράφο Πάνο Σόμπολο.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι πρότειναν στον Πότσι και τους ακόλουθούς του να βγουν από το αμάξι και να τους κεράσουν καφέ, με σκοπό να κάνουν έναν τυπικό έλεγχο. Οι υποψίες τους αποδείχθηκαν βάσιμες.

Πληκτρολόγησαν τον αριθμό πλαισίου της Mercedes στο σύστημα αναζήτησης κλεμμένων οχημάτων και διαπίστωσαν ότι είχε κλαπεί από την Ιταλία πριν από τρία χρόνια.

Ο Κ. Τζέκης επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Η εντολή που έλαβε ήταν το όχημα να περάσει κανονικά στην ελληνική επικράτεια και η είδηση να κρατηθεί μυστική μέχρι να ολοκληρωθεί η συνάντηση και να “πέσουν” οι διμερείς υπογραφές.

Έτσι, ο Πότσι συνέχισε το ταξίδι του μέχρι την Αθήνα, χωρίς να γνωρίζει τι ανακάλυψαν οι ελληνικές αρχές. Μεταξύ των αυτοκινήτων της συνοδείας του βρισκόταν κι ένα ελληνικό, με επιβάτη τον αστυνομικό διευθυντή Κ. Τζέκη, που σκοπό είχε να παρακολουθεί τις κινήσεις του κλεμμένου αυτοκινήτου.

Η συνάντηση Σπάρτακ Πότσι και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα κι ύστερα ο Αλβανός υπουργός κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Όταν “έληξε ο συναγερμός”, πληροφορήθηκε για το κλεμμένο υπηρεσιακό όχημα.

Ξαφνιάστηκε και ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτε. “Δεν είναι κλεμμένο, το έχουν ερευνήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αλβανία“, ισχυρίζονταν τα μέλη της συνοδείας του υπουργού.

Λίγο αργότερα, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας, ο επικεφαλής συνοδός του Πότσι ανέφερε ότι το αυτοκίνητο “είχε κατασχεθεί στην Αλβανία από συμμορία και δόθηκε ως “καθαρό” στον υπουργό“.

Οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία, με βάση τα οποία προέκυπτε ότι το όχημα ήταν κλεμμένο και το αναζητούσαν μέσω Σένγκεν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Επίσης, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τζέκη, όταν ο Πότσι ενημερώθηκε ότι το όχημα έπρεπε να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του.

Advertisement
Family Kitchen

Τελικά, συμβιβάστηκε και επέστρεψε στην Αλβανία αεροπορικώς. Επίσης ζήτησε να μην λάβει το θέμα της κλεμμένης Mercedes περαιτέρω έκταση. Τελικά, δεν έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Αλβανός υπουργός που ήρθε για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα με κλεμμένη Mercedes
Η είδηση της κλεμμένης Mercedes που μετέφερε τον Αλβανό υπουργό Δημοσίας Τάξης, Σπάρτακ Πότσι έμεινε κρυφή μόνο μία εβδομάδα. Πηγή εικόνας: WikimediamtxCommons

Ήταν μια εποχή, κατά την οποία το ζήτημα των κλεμμένων αυτοκινήτων που κατέληγαν από διάφορες χώρες της Ευρώπης στην Αλβανία, βρισκόταν συχνά στην επικαιρότητα.

Τον Οκτώβριο του 1999, ο Σπάρτακ Πότσι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκαν στους Αγίους Σαράντα. Εκεί προχώρησαν, μεταξύ άλλων, σε συμφωνία, ώστε οι αλβανικές αρχές να ξεκινήσουν να επιστρέφουν αυτοκίνητα που είχαν κλέψει αλβανικές συμμορίες, στους Έλληνες κατόχους τους.

Δεν φανταζόταν ότι, δύο μήνες μετά, θα ήταν επιβάτης ενός κλεμμένου αυτοκινήτου…

Οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από το βιβλίο του Πάνου ΣόμπολουΤα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας”, Εκδόσεις Πατάκη

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: WikimediamtxCommons


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη - Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων

14/01/26 12:37 μμ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη – Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων

Λαϊκές αγορές: Κατάργηση ηλεκτρονικού τιμολογίου και τεκμαρτού εισοδήματος ζητούν παραγωγοί και μικροπωλητές

14/01/26 12:04 μμ

Λαϊκές αγορές: Κατάργηση ηλεκτρονικού τιμολογίου και τεκμαρτού εισοδήματος ζητούν παραγωγοί και μικροπωλητές

Δήμος Σερρών: Δωρεά εκπαιδευτικού προπλάσματος για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στο ΚΕΠ Υγείας

14/01/26 11:56 πμ

Δήμος Σερρών: Δωρεά εκπαιδευτικού προπλάσματος για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στο ΚΕΠ Υγείας

ΚΕΦΙΜ: Το 2025 εργασθήκαμε 177 ημέρες για το κράτος, 2 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2024

14/01/26 9:06 πμ

ΚΕΦΙΜ: Το 2025 εργασθήκαμε 177 ημέρες για το κράτος, 2 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2024

Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών

14/01/26 9:02 πμ

Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ- Τεχνογνωσία για την σύγχρονη λειτουργία του σιδηροδρόμου

14/01/26 8:57 πμ

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ – Τεχνογνωσία για την σύγχρονη λειτουργία του σιδηροδρόμου

Τέλος το ΣΔΟΕ, έρχεται η ΓΔ ΔΕΟΣ με τρεις ειδικές μονάδες ελέγχου για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή – Πώς θα λειτουργεί

14/01/26 8:51 πμ

Τέλος το ΣΔΟΕ, έρχεται η ΓΔ ΔΕΟΣ με τρεις ειδικές μονάδες ελέγχου για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή – Πώς θα λειτουργεί

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης στον Δήμο Σερρών

14/01/26 12:21 πμ

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης στον Δήμο Σερρών

ΔΕΗ myEnergy HeatPump: Ολοκληρωμένες λύσεις για οικονομική και βιώσιμη θέρμανση από τη ΔΕΗ

14/01/26 12:11 πμ

ΔΕΗ myEnergy HeatPump: Ολοκληρωμένες λύσεις για οικονομική και βιώσιμη θέρμανση από τη ΔΕΗ

Δίκη για τη Novartis: Καταδίκη 25 και 28 μηνών αντίστοιχα στον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση», με 3ετή αναστολή

14/01/26 12:05 πμ

Δίκη για τη Novartis: Καταδίκη 25 και 28 μηνών αντίστοιχα στον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση», με 3ετή αναστολή

Πόρισμα Ειδικής Επιτροπής: Σε «Ψηφιακό θόρυβο» οφείλεται το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

14/01/26 12:01 πμ

Πόρισμα Ειδικής Επιτροπής: Σε «Ψηφιακό θόρυβο» οφείλεται το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

Κ. Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο

13/01/26 11:54 μμ

Κ. Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο