Το Δεκέμβριο του 1999, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, Σπάρτακ Πότσι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Θα συναντιόταν με τον Έλληνα ομόλογό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο θα ... Περισσότερα

Ο Αλβανός υπουργός που ήρθε για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα με κλεμμένη Mercedes

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το Δεκέμβριο του 1999, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, Σπάρτακ Πότσι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Θα συναντιόταν με τον Έλληνα ομόλογό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο θα συνυπέγραφε πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Advertisement
 

Αυτό που δεν γνώριζε ο Πότσι ήταν πως το αυτοκίνητο που τον μετέφερε από τα Τίρανα στην Αθήνα, μία Mercedes-Benz S 350, ήταν κλεμμένo από το 1996 και καταγεγραμμένο στις διεθνείς λίστες αναζήτησης, σύμφωνα με το mixanitouxronou.gr

Το γεγονός απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς, για να μην διαταραχθεί η επίσκεψη του Αλβανού πολιτικού. Έμεινε κρυφό για μερικές ώρες από τον Πότσι και για μία εβδομάδα από την κοινή γνώμη.

Προκάλεσε αίσθηση και μεταδόθηκε από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Το χρονικό μέχρι την αποκάλυψη της κλεμμένης Mercedes

Όταν ο Σπάρτακ Πότσι έφτασε με τη συνοδεία του στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, τον υποδέχθηκε στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής ο αστυνομικός διευθυντής Φλώρινας και μετέπειτα διευθυντής της Τροχαίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Τζέκης.

“Παραξενευτήκαμε, όταν είδαμε την απαστράπτουσα Mercedes του Αλβανού υπουργού! Πραγματικά μας προκάλεσε έκπληξη αυτή η πολυτέλεια και είπαμε να το ελέγξουμε.

Προς στιγμήν δυσκολευτήκαμε και προβληματιστήκαμε επειδή ήταν υπουργός. Δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος που τη χρησιμοποιούσε“, είχε πει ο Κ. Τζέκης στο δημοσιογράφο Πάνο Σόμπολο.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι πρότειναν στον Πότσι και τους ακόλουθούς του να βγουν από το αμάξι και να τους κεράσουν καφέ, με σκοπό να κάνουν έναν τυπικό έλεγχο. Οι υποψίες τους αποδείχθηκαν βάσιμες.

Πληκτρολόγησαν τον αριθμό πλαισίου της Mercedes στο σύστημα αναζήτησης κλεμμένων οχημάτων και διαπίστωσαν ότι είχε κλαπεί από την Ιταλία πριν από τρία χρόνια.

Ο Κ. Τζέκης επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Η εντολή που έλαβε ήταν το όχημα να περάσει κανονικά στην ελληνική επικράτεια και η είδηση να κρατηθεί μυστική μέχρι να ολοκληρωθεί η συνάντηση και να “πέσουν” οι διμερείς υπογραφές.

Έτσι, ο Πότσι συνέχισε το ταξίδι του μέχρι την Αθήνα, χωρίς να γνωρίζει τι ανακάλυψαν οι ελληνικές αρχές. Μεταξύ των αυτοκινήτων της συνοδείας του βρισκόταν κι ένα ελληνικό, με επιβάτη τον αστυνομικό διευθυντή Κ. Τζέκη, που σκοπό είχε να παρακολουθεί τις κινήσεις του κλεμμένου αυτοκινήτου.

Η συνάντηση Σπάρτακ Πότσι και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα κι ύστερα ο Αλβανός υπουργός κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Όταν “έληξε ο συναγερμός”, πληροφορήθηκε για το κλεμμένο υπηρεσιακό όχημα.

Ξαφνιάστηκε και ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτε. “Δεν είναι κλεμμένο, το έχουν ερευνήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αλβανία“, ισχυρίζονταν τα μέλη της συνοδείας του υπουργού.

Λίγο αργότερα, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας, ο επικεφαλής συνοδός του Πότσι ανέφερε ότι το αυτοκίνητο “είχε κατασχεθεί στην Αλβανία από συμμορία και δόθηκε ως “καθαρό” στον υπουργό“.

Οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία, με βάση τα οποία προέκυπτε ότι το όχημα ήταν κλεμμένο και το αναζητούσαν μέσω Σένγκεν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Επίσης, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τζέκη, όταν ο Πότσι ενημερώθηκε ότι το όχημα έπρεπε να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του.

Advertisement
Family Kitchen

Τελικά, συμβιβάστηκε και επέστρεψε στην Αλβανία αεροπορικώς. Επίσης ζήτησε να μην λάβει το θέμα της κλεμμένης Mercedes περαιτέρω έκταση. Τελικά, δεν έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Αλβανός υπουργός που ήρθε για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα με κλεμμένη Mercedes
Η είδηση της κλεμμένης Mercedes που μετέφερε τον Αλβανό υπουργό Δημοσίας Τάξης, Σπάρτακ Πότσι έμεινε κρυφή μόνο μία εβδομάδα. Πηγή εικόνας: WikimediamtxCommons

Ήταν μια εποχή, κατά την οποία το ζήτημα των κλεμμένων αυτοκινήτων που κατέληγαν από διάφορες χώρες της Ευρώπης στην Αλβανία, βρισκόταν συχνά στην επικαιρότητα.

Τον Οκτώβριο του 1999, ο Σπάρτακ Πότσι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκαν στους Αγίους Σαράντα. Εκεί προχώρησαν, μεταξύ άλλων, σε συμφωνία, ώστε οι αλβανικές αρχές να ξεκινήσουν να επιστρέφουν αυτοκίνητα που είχαν κλέψει αλβανικές συμμορίες, στους Έλληνες κατόχους τους.

Δεν φανταζόταν ότι, δύο μήνες μετά, θα ήταν επιβάτης ενός κλεμμένου αυτοκινήτου…

Οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από το βιβλίο του Πάνου ΣόμπολουΤα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας”, Εκδόσεις Πατάκη

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: WikimediamtxCommons


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

14/11/25 10:01 μμ

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

14/11/25 9:51 μμ

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ' τη 2η θέση

14/11/25 9:45 μμ

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ’ τη 2η θέση

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - 23 προσαγωγές

14/11/25 9:34 μμ

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – 23 προσαγωγές

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

14/11/25 9:33 μμ

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

14/11/25 9:28 μμ

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

Ιωάννινα - Ημερίδα για τη Χειροτεχνία - Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

14/11/25 9:21 μμ

Ιωάννινα – Ημερίδα για τη Χειροτεχνία – Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου

14/11/25 9:15 μμ

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου

Η Ελλάδα με τον μόνιμο εκπρόσωπο της χώρας, Γ. Κουμουτσάκο, στην προεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO

14/11/25 9:11 μμ

Η Ελλάδα με τον μόνιμο εκπρόσωπο της χώρας, Γ. Κουμουτσάκο, στην προεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO

Ανανεώθηκε για 5 χρόνια η θητεία τριών εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων

14/11/25 9:03 μμ

Ανανεώθηκε για 5 χρόνια η θητεία τριών εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων

Σέρρες: Ενημερωτική δράση: «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη φροντίδα του Διαβητικού Ποδιού»

14/11/25 8:46 μμ

Σέρρες: Ενημερωτική δράση: «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη φροντίδα του Διαβητικού Ποδιού»

Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου - video

14/11/25 8:27 μμ

Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου – video