Ο Αλβανός υπουργός που ήρθε για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα με κλεμμένη Mercedes …
Date:
Το Δεκέμβριο του 1999, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, Σπάρτακ Πότσι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Θα συναντιόταν με τον Έλληνα ομόλογό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο θα συνυπέγραφε πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Αυτό που δεν γνώριζε ο Πότσι ήταν πως το αυτοκίνητο που τον μετέφερε από τα Τίρανα στην Αθήνα, μία Mercedes-Benz S 350, ήταν κλεμμένo από το 1996 και καταγεγραμμένο στις διεθνείς λίστες αναζήτησης, σύμφωνα με το mixanitouxronou.gr
Το γεγονός απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς, για να μην διαταραχθεί η επίσκεψη του Αλβανού πολιτικού. Έμεινε κρυφό για μερικές ώρες από τον Πότσι και για μία εβδομάδα από την κοινή γνώμη.
Προκάλεσε αίσθηση και μεταδόθηκε από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.
Το χρονικό μέχρι την αποκάλυψη της κλεμμένης Mercedes
Όταν ο Σπάρτακ Πότσι έφτασε με τη συνοδεία του στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, τον υποδέχθηκε στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής ο αστυνομικός διευθυντής Φλώρινας και μετέπειτα διευθυντής της Τροχαίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Τζέκης.
“Παραξενευτήκαμε, όταν είδαμε την απαστράπτουσα Mercedes του Αλβανού υπουργού! Πραγματικά μας προκάλεσε έκπληξη αυτή η πολυτέλεια και είπαμε να το ελέγξουμε.
Προς στιγμήν δυσκολευτήκαμε και προβληματιστήκαμε επειδή ήταν υπουργός. Δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος που τη χρησιμοποιούσε“, είχε πει ο Κ. Τζέκης στο δημοσιογράφο Πάνο Σόμπολο.
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι πρότειναν στον Πότσι και τους ακόλουθούς του να βγουν από το αμάξι και να τους κεράσουν καφέ, με σκοπό να κάνουν έναν τυπικό έλεγχο. Οι υποψίες τους αποδείχθηκαν βάσιμες.
Ο Κ. Τζέκης επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Η εντολή που έλαβε ήταν το όχημα να περάσει κανονικά στην ελληνική επικράτεια και η είδηση να κρατηθεί μυστική μέχρι να ολοκληρωθεί η συνάντηση και να “πέσουν” οι διμερείς υπογραφές.
Έτσι, ο Πότσι συνέχισε το ταξίδι του μέχρι την Αθήνα, χωρίς να γνωρίζει τι ανακάλυψαν οι ελληνικές αρχές. Μεταξύ των αυτοκινήτων της συνοδείας του βρισκόταν κι ένα ελληνικό, με επιβάτη τον αστυνομικό διευθυντή Κ. Τζέκη, που σκοπό είχε να παρακολουθεί τις κινήσεις του κλεμμένου αυτοκινήτου.
Η συνάντηση Σπάρτακ Πότσι και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα κι ύστερα ο Αλβανός υπουργός κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Όταν “έληξε ο συναγερμός”, πληροφορήθηκε για το κλεμμένο υπηρεσιακό όχημα.
Ξαφνιάστηκε και ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτε. “Δεν είναι κλεμμένο, το έχουν ερευνήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αλβανία“, ισχυρίζονταν τα μέλη της συνοδείας του υπουργού.
Λίγο αργότερα, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας, ο επικεφαλής συνοδός του Πότσι ανέφερε ότι το αυτοκίνητο “είχε κατασχεθεί στην Αλβανία από συμμορία και δόθηκε ως “καθαρό” στον υπουργό“.
Οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία, με βάση τα οποία προέκυπτε ότι το όχημα ήταν κλεμμένο και το αναζητούσαν μέσω Σένγκεν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Επίσης, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τζέκη, όταν ο Πότσι ενημερώθηκε ότι το όχημα έπρεπε να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του.
Τελικά, συμβιβάστηκε και επέστρεψε στην Αλβανία αεροπορικώς. Επίσης ζήτησε να μην λάβει το θέμα της κλεμμένης Mercedes περαιτέρω έκταση. Τελικά, δεν έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ήταν μια εποχή, κατά την οποία το ζήτημα των κλεμμένων αυτοκινήτων που κατέληγαν από διάφορες χώρες της Ευρώπης στην Αλβανία, βρισκόταν συχνά στην επικαιρότητα.
Τον Οκτώβριο του 1999, ο Σπάρτακ Πότσι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκαν στους Αγίους Σαράντα. Εκεί προχώρησαν, μεταξύ άλλων, σε συμφωνία, ώστε οι αλβανικές αρχές να ξεκινήσουν να επιστρέφουν αυτοκίνητα που είχαν κλέψει αλβανικές συμμορίες, στους Έλληνες κατόχους τους.
Δεν φανταζόταν ότι, δύο μήνες μετά, θα ήταν επιβάτης ενός κλεμμένου αυτοκινήτου…
Οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου “Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας”, Εκδόσεις Πατάκη
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: WikimediamtxCommons