Ήταν μόλις δώδεκα ετών όταν έβαλε για πρώτη φορά τη δική του πινελιά στην κατασκευή των αρμάτων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Τριάντα χρόνια μετά και χωρίς ούτε μία ... Περισσότερα

Ο αρχιμάστορας των αρμάτων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής – Φέτος «κλωνοποιεί» τα μαμούθ

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ήταν μόλις δώδεκα ετών όταν έβαλε για πρώτη φορά τη δική του πινελιά στην κατασκευή των αρμάτων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Τριάντα χρόνια μετά και χωρίς ούτε μία απουσία όλο αυτό το διάστημα, έχει πλέον τον πρώτο λόγο στις κατασκευές και χάρη στην πολυετή εμπειρία του όχι μόνο είναι ο αρχιμάστορας των εντυπωσιακών αρμάτων αλλά και διδάσκει σε νεότερους την τέχνη του.

Ο Ηρακλής Ματαφτσής έχει φτιάξει από κάστρα και φυλακές, παλάτια, καράβια μέχρι και …μαμούθ που θα έρθουν στη φετινή παρέλαση από το 2024 π. Χ. στο 2024 μ.Χ.!
«Το μικρόβιο μού μπήκε από παιδί και όσο περνούσαν τα χρόνια μπήκα και στο κατασκευαστικό κομμάτι. Σήμερα πλέον μπορώ να φτιάξω ό,τι μου ζητήσουν, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε» εξηγεί ο κ. Ματαφτσής, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνει δε ότι όλο αυτό είναι μεράκι και μεγάλη αγάπη, ενώ η διαδικασία να φτιάξει κάποιος άρματα δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς απαιτεί όχι μόνο την ιδέα και τη φαντασία, αλλά και το να πιάνουν τα χέρια σου, να έχεις υπομονή και καλή διάθεση.

«Αρκεί να σας πω ότι για τα άρματα χρησιμοποιούνται σχεδόν τα πάντα από υλικά, πράγματα που μπορεί να είναι άχρηστα για άλλους, μπορεί να γίνουν με έναν ειδικό τρόπο και μια συγκεκριμένη επεξεργασία κάτι χρήσιμο και να αποτελέσουν κομμάτι της διακόσμησής μας. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Θέλουμε με όλο αυτό να περάσουμε και ένα μήνυμα ανακύκλωσης, π.χ. με πλαστικά μπουκάλια ή αλουμινένια κόβονται φυλλαράκια και γίνονται λέπια για τα ψάρια μας, τα κουτάλια τα πλαστικά γίνονται τέλεια λουλούδια, κυρίως τριαντάφυλλα» σημειώνει ο έμπειρος κατασκευαστής.

Ο αρχιμάστορας των αρμάτων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής – Φέτος «κλωνοποιεί» τα μαμούθ

Advertisement
MEGA

Ο «μάγος των αρμάτων» θυμάται το πρώτο ολοκληρωμένο δημιούργημά του, το «κάστρο του τρόμου», που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ‘80, μόνο από κλαδιά δέντρων, πάστα από χώμα και λίγο μπετόν, αλλά είχε κλέψει όλες τις εντυπώσεις, και κάτοικοι κι επισκέπτες στον Πολύγυρο ακόμα μιλούν για αυτό.
«Κάθε χρόνο είμαστε και καλύτεροι. Πολλά θέματα και πολλά άρματα έχουμε φτιάξει σχεδόν μισό αιώνα. Η λίμνη των κύκνων, η Κλεοπάτρα και το παλάτι της, τα ούφο με τους εξωγήινους ήταν από τα πολύ πετυχημένα μας και συχνά έχουμε θεματολογία εμπνευσμένη από την πολιτική και όχι μόνο την επικαιρότητα» λέει ο κ. Ματαφτσής.

Ο αρχιμάστορας των αρμάτων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής – Φέτος «κλωνοποιεί» τα μαμούθ
Ο αρχιμάστορας των αρμάτων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής – Φέτος «κλωνοποιεί» τα μαμούθ

«Ζωντανεύουν» φέτος τα μαμούθ…

Οι εργασίες της ομάδας του κ. Ματαφτσή γίνονται όλες σε εξωτερικό χώρο. Έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιες σκηνές για να μην υπάρχει πρόβλημα τις ημέρες που βρέχει και το τελευταίο πενθήμερο τα εργαλεία τους έχουν πάρει …φωτιά για να ολοκληρωθεί το εντυπωσιακό άρμα που θα «ζωντανεύει» τα μαμούθ. Στην ομάδα κατασκευής συμμετέχουν περισσότερα από 45 άτομα από όλους τους επαγγελματικούς χώρους- από αγρότες και τεχνίτες μέχρι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, λογιστές και βέβαια πολλά παιδιά.

«Κάνουμε όλες τις κατασκευές πάνω στην καρότσα ή στις πλατφόρμες γιατί κάποιες είναι μεγάλες, όπως το μαμούθ -έχει διαστάσεις 6×4μ.- έχουμε φτιάξει τις σπηλιές, τα νερά. Δεκατέσσερις ημέρες κολλάμε κομμάτι κομμάτι να μπει μέχρι και η τρίχα ώστε να είναι τέλεια απομίμηση» σημειώνει ο 60χρονος.
Η ομάδα κάθε χρόνο μεγαλώνει και είναι πολλοί οι νέοι που πηγαίνουν στον χώρο όπου γίνονται οι κατασκευές των αρμάτων για να μάθουν τα μυστικά της τεχνικής του. Μάλιστα, ο ίδιος είναι πάντα πρόθυμος να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση του σε όσους θέλουν να γίνουν με τον δικό τους τρόπο πρωταγωνιστές του καρναβαλιού.

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού Πολυγύρου Γ. Λελεγιάννης


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του

23/08/25 7:23 μμ

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του – video