Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος – Ε.Ε.Μ.Η. Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ... Περισσότερα

Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος – Ε.Ε.Μ.Η. Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Advertisement
 

Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για τις ιογενείς ηπατίτιδες, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους, που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών αυτών λοιμώξεων.

Το σύνθημα για φέτος είναι: «Η άγνοια είναι μεταδοτική. Μην… κολλάς σε προκαταλήψεις, ενημερώσου σήμερα για την Ηπατίτιδα», στέλνοντας το μήνυμα της ευαισθητοποίησης του κοινού, ώστε να εξετάζεται, να εμβολιάζεται και να λαμβάνει τη σωστή αγωγή και να ενημερώνεται για τη νόσο.

Με αφορμή την ημέρα, ο Δήμος Σερρών θα φωταγωγήσει το Δημαρχείο στα χρώματα του κόκκινου και του κίτρινου, που έχουν καθιερωθεί ως χαρακτηριστικά της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα.

Η ηπατίτιδα 

Ο όρος “ηπατίτιδα” αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών. 

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. 

Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό δεν το γνωρίζει. 

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β στους πάσχοντες ασθενείς. 

Advertisement

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο στη φαρμακευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στόχος, που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). 

Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα, που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και στην ίαση της λοίμωξης. 

Η σωστή ενημέρωση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων, που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Ενημερωτική δράση: «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη φροντίδα του Διαβητικού Ποδιού»

14/11/25 8:46 μμ

Σέρρες: Ενημερωτική δράση: «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη φροντίδα του Διαβητικού Ποδιού»

Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου - video

14/11/25 8:27 μμ

Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου – video

Σέρρες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων - video

14/11/25 8:21 μμ

Σέρρες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων – video

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης - video

14/11/25 8:15 μμ

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης – video

Εξέγερση στο Κλειδί: Τι αποκάλυψαν μάρτυρες αστυνομικοί- "Οι πέτρες έπεφταν βροχή, δάγκωνε τον αστυνομικό με μανία" - video

14/11/25 8:11 μμ

Εξέγερση στο Κλειδί: Τι αποκάλυψαν μάρτυρες αστυνομικοί- “Οι πέτρες έπεφταν βροχή, δάγκωνε τον αστυνομικό με μανία” – video

Βουλγαρία-ΒΤΑ: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2026 θα ανέλθει στα 2,708 δισ. ευρώ

14/11/25 7:30 μμ

Βουλγαρία-ΒΤΑ: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2026 θα ανέλθει στα 2,708 δισ. ευρώ

Νέα σούπερ εμφάνιση και νίκη 3-0 επί της Γεωργίας για την εθνική Ελπίδων

14/11/25 7:27 μμ

Νέα σούπερ εμφάνιση και νίκη 3-0 επί της Γεωργίας για την εθνική Ελπίδων

Διαμαρτυρία ασθενών με διαβήτη, με πανελλαδική συγκέντρωση υπογραφών

14/11/25 7:21 μμ

Διαμαρτυρία ασθενών με διαβήτη, με πανελλαδική συγκέντρωση υπογραφών

Πώς η Σουηδία κατάφερε να μειώσει το κάπνισμα-Έχει το χαμηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο

14/11/25 7:17 μμ

Πώς η Σουηδία κατάφερε να μειώσει το κάπνισμα – Έχει το χαμηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο

Νέα δρομολόγια στην σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Σίνδος από 19/11

14/11/25 7:12 μμ

Νέα δρομολόγια στην σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Σίνδος από 19/11

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 14 οι προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση - Στους 40 οι κατηγορούμενοι

14/11/25 7:09 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 14 οι προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση – Στους 40 οι κατηγορούμενοι

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC

14/11/25 7:06 μμ

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC